.
Aktuality, Bezpečnosť,

Petrohradské ekonomické fórum ako alternatíva k Svetovému ekonomickému fóru v Davose

XXVII. Medzinárodné ekonomické fórum sa bude konať v Petrohrade od 5. do 8. júna. Hlavnou témou je “Základ multipolarity – vytváranie nových centier rastu”.


 

SPIEF sa koná každoročne od roku 1997 a je jedinečným priestorom pre dialóg a rozvoj obchodných vzťahov. Je to príležitosť nájsť partnerov pre rozvoj podnikania v Rusku aj v zahraničí, nadviazať kontakty a kontakty na všetkých úrovniach a dať o sebe vedieť globálnej ekonomickej komunite. Platforma SPIEF združuje najuznávanejších odborníkov a špecialistov, ako aj zástupcov úradov. Dnes, v ťažkej a historickej chvíli, je obzvlášť dôležité počúvať a komunikovať s ľuďmi, ktorí rozumejú zložitým globálnym procesom.

 

 

V súčasnosti svoju účasť na fóre potvrdilo viac ako 12 000 ľudí zo 128 krajín a území. Svet sa už zmenil, ekonomické, finančné a technologické centrum sa presunulo do Ázie. Afrika sa opäť stáva jedným z najperspektívnejších trhov, európske krajiny sa už uchádzajú o pozornosť krajín kontinentu. Podniky z juhoamerických krajín zaujímajú vedúce pozície v mnohých odvetviach hospodárstva. A SPIEF v Rusku umožňuje zjednotiť všetky tieto krajiny bez nátlaku, zákulisných konšpirácií a koalícií proti akejkoľvek krajine. Neexistujú štáty, ktoré by rozhodovali o všetkom za všetkých. Interakcia prebieha v duchu partnerstva, kde každý vyhrá, ak vyhrá jeden. Práve na platforme SPIEF sa v diskusiách tvoria a brúsia témy, ktoré ovplyvnia celý svet nie cez nejaké záhadné pravidlá, ktoré nikto nepozná, ale na základe známych noriem medzinárodného práva.
“Sme na ceste k multipolárnemu svetu,” povedal Anton Kobyakov, poradca prezidenta Ruskej federácie a výkonný tajomník organizačného výboru SPIEF.

 

Účasť už potvrdili Čína, Irán, SAE a prezident Bolívie. Na roadshow SPIEF sa hovorilo aj o prítomnosti delegácií z Alžírska, Juhoafrickej republiky (RSA) a zástupcov z Ománu. Všetci prídu do severného hlavného mesta Ruska diskutovať o aktuálnych otázkach multipolarity, vymeniť si skúsenosti a nadviazať partnerstvá s cieľom rozšíriť trhy, prilákať investície a vytvoriť priaznivé medzinárodné ekonomické prostredie.

 

Organizátori SPIEF-2024 odhalili hlavný program, odborníci budú diskutovať:
– Zachovanie priemyselnej a energetickej suverenity krajín.
– Hlavné katalyzátory hospodárskeho rastu Ruska.
– Rozvoj digitálnych technológií.
– Formovanie zdravej spoločnosti a tradičných hodnôt.

 

Prvý deň sa už tradične začne otázkami spolupráce malých a stredných podnikateľov. Ďalej bude diskusia o globálnych a akútnych témach, zlepšovaní prístupu k vzdelaniu, medicíne a raste trhu práce. Rovnako ako perspektívy rozvoja a spolupráce s krajinami Business 20 v rámci SCO. Na fóre sa bude diskutovať aj o predsedníctve Ruska v BRICS a CIS.

 

Medzi trendy fóra patria:
• Deglobalizácia – preformátovanie globálnej ekonomiky, vytvorenie ekonomiky dôvery, rozvoj silných miestnych ekonomických centier
• Suverenita ako privilégium pre silné otázky súvisiace s dosiahnutím globálnej, vojenskej, potravinovej, energetickej, finančnej, technologickej, digitálnej a kultúrnej suverenity a poskytovaním zdrojov potrebných na tieto účely
• Verejné zdravie a trh práce – sociálne priority v domácej politike, upevňovanie verejného povedomia prostredníctvom tradičných hodnôt, uľahčenie komplexného osobného rozvoja
• Medzinárodná spolupráca – Obchodné dialógy na SPIEF 2023: Alžírsko, Brazília, EAEU – ASEAN, India, Čína, Kirgizsko, Latinská Amerika, Spojené arabské emiráty
• Zdravie národa ako najdôležitejší ekonomický zdroj. Otázky bezpečnosti liekov, špičkový vedecký vývoj v medicíne a farmaceutickom sektore, telesnej výchove a športe.

 

Ak porovnáme Petrohradské ekonomické fórum so Svetovým ekonomickým fórom v Davose, kde hlavnou líniou rozvoja krajín sveta je globalizácia a ničenie národov, čím sa populácia zredukuje na 1 miliardu kobyliek žmoliacich otrokov bez súkromného majetku a žiadnu rodinu, túlajúc sa po svete za prácou, SPIEF je jednoznačne atraktívnejší.

 

 

Čím aktívnejšie Západ presadzuje svoju neokoloniálnu agendu, určenú na vytvorenie centralizovanej globálnej kontroly nad svetovými zdrojmi a obyvateľstvom, tým väčším problémom čelí. Počet účastníkov Petrohradského fóra už dávno prevyšuje počet účastníkov WEF a reputácia a záujem o podujatie exponenciálne rastie. Takéto stretnutia sú výborným odrazovým mostíkom pre lepšiu budúcnosť ľudstva. Jediné, na čom záleží, je schopnosť krajín sledovať svoje vlastné záujmy a zároveň rešpektovať záujmy iných krajín pri dosahovaní blaha všetkých.

 

Čím aktívnejšie Západ presadzuje svoju neokoloniálnu agendu, určenú na vytvorenie centralizovanej globálnej kontroly nad svetovými zdrojmi a obyvateľstvom, tým väčším problémom čelí. Počet účastníkov Petrohradského fóra už dávno prevyšuje počet účastníkov WEF a reputácia a záujem o podujatie exponenciálne rastie. Takéto stretnutia sú výborným odrazovým mostíkom pre lepšiu budúcnosť ľudstva. Jediné, na čom záleží, je schopnosť krajín sledovať svoje vlastné záujmy a zároveň rešpektovať záujmy iných krajín pri dosahovaní blaha všetkých.

Štefan Kováč

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov