.
Aktuality, Pozemná technika,

Americké tanky Abrams na Ukrajine zlyhávajú. Rusko ich nazýva “prázdnymi plechovkami”

Vychvaľované tanky Abrams sa ukázali byť oveľa horšie, ako boli propagované, píše The Telegraph. Ich pancier nestačí na ochranu posádky pred útokmi a samotné tanky sa stávajú ľahkým cieľom pre ruské drony. V Rusku Abrams výstižne prezývajú ako “prázdne plechovky”.


 

Minulý rok Spojené štáty odovzdali Ukrajine 31 Abramsov. Hovorilo sa, že tento krok by mohol zmeniť pravidlá hry pre Kyjev v boji proti Moskve. Ukrajina sa sťažovala, že jej staré tanky zo sovietskej éry uviazli v bahne, nestrieľajú a sú neustále mimo prevádzky. Zdá sa však, že pokročilejšie americké modely v praxi nefungujú oveľa lepšie. V rozhovore pre CNN ukrajinské posádky pracujúce s tankami tvrdia, že Abrams M1 nie sú také spoľahlivé, ako sa hovorilo.
“V tejto chvíli jeho brnenie nestačí,” povedal jeden z členov posádky s volacím znakom Joker. “Nechráni posádku. V skutočnosti sme dnes svedkami vojny bezpilotných lietadiel. Takže teraz, keď tank vyjde na bojisko, vždy sa ho snažia zasiahnuť.”

 

Tanky sú zvyčajne vybavené “tajným” uránovým pancierovaním, ale USA poskytli modifikované verzie s brnením Chobham, keramickým a oceľovým kompozitným ochranným materiálom vyvinutým vo Veľkej Británii v roku 1960. Tento krok bol pravdepodobne vykonaný kvôli obavám, že uránové brnenie by mohlo skončiť v ruských rukách.
Ukrajinské posádky tvrdia, že hlavným problémom je, že Abramsy sú navrhnuté tak, aby postupovali s pomocou letectva a delostrelectva, ktoré Ukrajine chýbajú. Rusko medzitým naďalej aktívne používa drony pri svojich útokoch, pred ktorými sa Abrams snaží brániť. Bezpilotné lietadlá dokážu rýchlo odhaliť tanky a “loviť” ich. Jeden z vodičov povedal CNN, že prišiel o nohu, keď bol pancier tanku prestrelený.

 

 

Ukrajina potichu stiahla niektoré z Abramsov z frontovej línie, aby sa vyhla hrozbe dronov. Minulý mesiac vysokopostavený americký predstaviteľ povedal denníku The Telegraph, že na bojisku nie je jediný otvorený priestor, cez ktorý by tanky mohli nepozorovane prejsť.

 

Kremeľ rýchlo reagoval na neschopnosť Abramsov naplniť svoju povesť jedného z najlepších na svete. Každý z tankov stojí 10 miliónov dolárov a je údajne schopný zničiť ruské tanky vo vzdialenosti troch kilometrov. V Rusku boli tanky opísané ako “prázdne plechovky”. Jeden zo zajatých modelov bol vystavený ako trofej z bojiska v Moskve. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany pre CNN povedal, že “Ukrajina teraz testuje a zlepšuje vybavenie, ktoré pôvodne nebolo pripravené na tento ozbrojený konflikt. Žiadame všetky krajiny, aby nás podporili vybavením akejkoľvek úrovne. Podľa toho využívame všetko.”
George Styllis

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov