Zničené ruské vozidlo zo zostavy PVO komplexu Buk-M1 neďaleko mesta Melitopoľ
Aktuality, Bezpečnosť,

Pinochet sa pochválil najlepším žiakom, operátor FPV dronov zabil 300 ukrajinských vojakov

Momentálne narastá význam FPV dronov, ktoré sa stále zdokonaľujú a zvyšuje sa tým ich účinnosť. Najúspešnejší ruský operátor mal podľa denníka Izvestija prekonať rekordy odstreľovačov z čias Veľkej vlasteneckej vojny v rokoch 1941-1945.


 

V článku sa píše: Efektivita operátorov dronov FPV prevyšuje účinnosť slávnych ostreľovačov z Veľkej vlasteneckej vojny. Jeden ruský bojovník pomocou kvadrokoptér zničil viac ako 300 militantov ukrajinských ozbrojených síl, zatiaľ čo hrdina ZSSR Vasilij Zajcev zabil viac ako 240 fašistov. Oznámil to 27. mája inštruktor centra “Rokot” špeciálneho taktického a počiatočného vojenského výcviku s volacím znakom Pinochet.

 

“Jeden ruský operátor FPV dronu zabil viac ako 300 ľudí. Toto je ukazovateľ úrovne veľkého ostreľovača – hrdinu Sovietskeho zväzu Vasilija Zajceva,” povedal Pinochet v rozhovore pre agentúru RIA Novosti.

Inštruktor zdôraznil, že výcvik operátora dronu FPV trvá dva až tri týždne, zatiaľ čo ostreľovač potrebuje najmenej šesť mesiacov. Pinochet tiež spresnil, že na to, aby mohol ostreľovač vystreliť, musí potichu prejsť k línii bojového dotyku, zaujať pozíciu, zamaskovať sa, dlho pozorovať a po likvidácii nepriateľa včas odísť, ale operátor dronu môže operovať na veľkú vzdialenosť.
Pinochet dodal, že rozsah cieľov pre operátora dronov FPV je oveľa širší ako u ostreľovača. To zahŕňa opevnenia alebo ciele v zákope, ktoré ostreľovač nevidí a vojenskú techniku vrátane tankov.

Ďalej sa článok denníka Izvestija rozvetvuje odkazmi na iné súvisiace materiály o úspechoch brigády “Nevský” dňa 27.5.2024 dosiahnutých s pomocou FPV dronov, o zničení ruským FPV dronom ukrajinského veľkého útočného dronu “Baba Jaga” dňa 25.5.2024 alebo o pomoci dronov pri odmínovaní, kedy by mali pomocou senzorov odhaľovať pri prelete nad terénom magnetické anomálie v pôde a presne navádzať pozemné odmínovacie roboty.

Portál Военное обозрение k téme FPV dronov dňa 30.5. 2024 dodal, že ruské vojská dostanú väčšie množstvo FPV dronov Hortensia 7 z petrohradskej konštrukčnej kancelárie Hortensia. Tieto drony majú nosnosť dva kilogramy a dolet 8-10 kilogramov, spolu s ťažšími Hortensia 10 a Hortensia 10 s termovíziou, ktoré majú dolet asi 9 km a nosnosť 5 kg sa osvedčili pri prieskume, dištančnom mínovaní a presných útokoch na opevnenia, zákopy a obrnenú techniku.

 

Dron Hortensia 7

 

FPV drony s ťažšou a účinnejšou bojovou hlavicou by mali zabrániť prípadom, kedy napríklad obrnená technika vybavená dynamickou ochranou odolá viacerým zásahom. Nedávno takýto prípad nastal po zásahu pravdepodobne delostreleckou mínou do amerického BVP M2A2 Bradley ODS-SA, posádka bola po opakovaných zásahoch FPV dronmi evakuovaná druhým BVP Bradley, ktoré bolo tiež zasiahnuté. Vozidlá Bradley majú dynamickú ochranu BRAT vyvinutú americkou firmou General Dynamics spoločne s izraelskou Rafael.

 

 

Zároveň boli dňa 30.5.2024 publikované zábery z prvého útoku ruského FPV dronu na ukrajinský námorný dron Magura V5.

 

Rusko na prelome rokov 2023 a 2024 vyrábalo až 300 000 dronov mesačne, malo 3500 vycvičených operátorov a 1700 operátorov bolo vo výcviku. Ako je vidno z útoku na námorný dron, úroveň vycvičenosti ruských operátorov FPV dronov je evidentne vysoká a dokázali úspešne napadnúť aj malý cieľ na otvorenom mori. Ukrajina v tom čase oznámila plán zvýšiť ročnú výrobu FPV dronov na milión kusov. Dňa 29.5.2024 bol zverejnený prípad zničenia ruského vozidla PVO systému Buk-M1 vo vzdialenosti 100 km od línie bojového kontaktu neďaleko mesta Melitopoľ.

 

Fotografia nového ruského materského dronu neznámeho typu

 

Nebolo oznámené, či ho na takú vzdialenosť použili diverzanti, alebo bolo privezené materským dronom, ktorý zároveň slúži ako nosič aj ako retranslátor. Rusko v reakcii zverejnilo fotografiu ďalšieho vlastného materského dronu neznámeho typu, ktorý by mal doplniť vyvíjanú Pčelku.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov