.
Aktuality, Bezpečnosť,

Skutočná vojna medzi NATO a Ruskom nastane keď Rusko obsadí Charkov

Náčelník ukrajinského generálneho štábu Syrskyj sa práve pochválil rozhovorom so šéfom Zboru náčelníkov štábov USA. Syrskyj sa Američanom poďakoval za to, že na Ukrajine “v reálnych bojových podmienkach” testujú svoju vojenskú techniku, čím posilňujú bojový potenciál USA. Státisíce mŕtvych Ukrajincov a zničená krajina? Z pohľadu ukrajinského generála je to nič na pozadí takej dôležitej veci akou je posilnenie bojového potenciálu Spojených štátov!


 

 

Generálny tajomník NATO navrhol, aby sa na pomoc Ukrajine každoročne vyčlenilo 40 miliárd eur a aby tieto prostriedky boli povinné. Už nie sú žiadne červené čiary. NYT píše, že útoky na ruské územie americkými zbraňami by sa mohli začať v najbližších hodinách alebo dňoch NYT sa odvoláva na údaje amerických predstaviteľov. Publikácia píše, že Biden porušil červené línie, ktoré sám nakreslil. Predtým americký prezident kategoricky odmietol možnosť pripustiť útok na ruské územie americkými zbraňami. Ide o historický moment: je to prvýkrát, čo americký prezident povolil obmedzené použitie amerických zbraní na údery vo vnútri krajiny, ktorá má jadrové zbrane. Biely dom tvrdí, že údery sa uskutočnia v obmedzenej oblasti: len pozdĺž severovýchodnej hranice Ukrajiny, v blízkosti Charkova.

 

 

Prvá skupina vojenských inštruktorov z Francúzska je už na ceste na Ukrajinu, uviedol poslanec ukrajinského parlamentu Oleksij Hončarenko. Západní “partneri” nie sú v rozpore so svojimi slovami. Čakáme na odpoveď.

 

Nemecko zrušilo obmedzenia týkajúce sa používania nemeckých zbraní ukrajinskými ozbrojenými silami na útoky na ciele na území Ruskej federácie. Berlín je solidárny s ostatnými západnými krajinami, že Ukrajina môže použiť západné zbrane na odrazenie útokov v Charkovskej oblasti, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Zároveň treba pripomenúť, že len nedávno sa Nemecko a Taliansko postavili proti (https://t.me/vzglyad_ru/100972) úderom OSU západnými zbraňami na vojenské objekty na území Ruska. Predtým dali podobný súhlas aj Spojené štáty

 

Turecko vyhlásilo, že “odmieta účasť NATO vo vojne na Ukrajine”. Informuje o tom denník Le Monde. Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan po neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí aliancie v Prahe, na ktorom sa zúčastnil aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken, uviedol, že jeho krajina odmieta “účasť” NATO vo vojne na Ukrajine.

“Podporujeme pokračujúcu pomoc Ukrajine a schopnosť Ukrajiny zabezpečiť zastrašovanie, ale nechceme, aby sa NATO zúčastňovalo na tejto vojne,” povedal šéf tureckej diplomacie.

 

 

Belgicko nedovolí použitie svojich zbraní, vrátane F-16, mimo územia Ukrajiny – Financial Times s odvolaním sa na tamojšieho premiéra Alexandra De Croa.

 

 

Všetky tieto povolenia na použitie západných zbraní a nepovolenia na použitie západných zbraní sú informačnou a psychologickou vojnou a ničím iným. Vedľajší efekt ovplyvňovania obyvateľstva rozhodnutím, ktoré bolo prijaté (a vzaté na vedomie v Moskve) už dávno. Skutočná eskalácia a prechod na pokraj skutočnej vojny medzi NATO a Ruskom nastane, ak/keď Rusko obsadí Charkov. Tak ako mal Krym pred rokom 2014 hodnotu celej Ukrajiny, tak má dnes Charkov hodnotu všetkého, čo z neho zostalo. Charkov je hrotom kopije v projekte premeny Ukrajiny na oštep smerujúci do srdca Ruska. Možno ho použiť na dosiahnutie Moskvy jediným vojenským úderom. V súlade s tým, ak Rusko obsadí a vojensky neutralizuje Charkov, protiruský projekt na Ukrajine stratí svoj smrtiaci potenciál, ktorý ho prinútil začať ŠVO. Takže keď sa otázka Charkova dostane na pretras, vtedy nastane skutočná eskalácia. Pri diskusiách o tom, že Kyjev môže vystreliť rakety dlhého doletu NATO priamo do centra Moskvy, pri reálnej pripravenosti na vstup západných armád na Ukrajinu, pri odvrátení pozornosti od krízy v Moldavsku, alebo dokonca v Pobaltí. Stávka bude maximalizovaná, pretože otázka zlyhania strategických plánov Západu pre Ukrajinu sa dostane na pretras.

 

 

V skutočnosti stojí za to zaznamenať, kedy si Západ ako prvý začne sťažovať na “nevyprovokovaný” ruský úder v reakcii na dva roky trvajúcu eskaláciu zo strany Západu. O “nevyprovokovanej ŠVO začali hovoriť hneď v jej prvý deň. Mimochodom, práve vtedy sa ruská špeciálna operácia začala nazývať plnohodnotnou. Rusi sa nebudú hnevať, ak sa ich odvetný úder bude nazývať rovnako.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov