.
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajinský vojak prebehol s tankom T-64BV k Rusom, tým teraz možno pomôže aj koridor do Afganistanu

Po schválení novej mobilizačnej legislatívy na Ukrajine boli obnovené dodávky zbraní a munície ukrajinským vojskám. Zároveň sa na západe ozvali hlasy požadujúce, aby bola táto ukrajinská legislatíva novelizovaná v tom zmysle, že by mala umožniť mobilizáciu brancov nie po dosiahnutí 25 roku života, ale optimálne najneskôr po dovŕšení dospelosti vo veku 18 rokov.


 

Mobilizáciu mladších populačných ročníkov požadoval v nedávnom interview inak kvalitnej ukrajinskej novinárke Ľudmile Nemiri aj Ben Hodges bývalý veliteľ amerických vojsk v Európe, ktorému sa nepáči ani pokračujúci tranzit ruského plynu cez Ukrajinu, okrem iného smerom na Slovensko. Hlavne si však svojim výkladom situácie protirečí s oficiálnymi informáciami o nízkych ukrajinských stratách.

 

 

Mobilizácia 18-24 ročných mužov by ohrozila existenciu Ukrajiny po ukončení ozbrojeného konfliktu, nakoľko ide o najslabšiu kohortu populačného stromu Ukrajiny, ak abstrahujeme od súčasných populačných ročníkov. Zjednodušene povedané, kým v roku 1983 sa na Ukrajine v rámci ZSSR narodilo vyše 807 tisíc detí, v roku 1993 to bolo vyše 557 tisíc detí a v roku 2003 bolo za úspech považovaných 408 tisíc detí v situácii, kedy bola štyri roky po sebe natalita nižšia ako 400 000 ročne. V roku “majdanu” 2013 sa na Ukrajine opäť narodilo 503 tisíc detí a v roku 2023 ich bolo presne 187 387.

 

Nasadením doteraz najslabších populačných ročníkov mladých mužov vo vojne sa dosiahne ich exterminácia a prepad Ukrajiny do demografickej jamy nepredstaviteľných rozmerov. Zároveň stratí mladých mužov v produktívnom veku schopných ju obnoviť hospodársky po akomkoľvek výsledku ozbrojeného konfliktu. Ukrajinu už pred rokom 2013 opúšťalo množstvo emigrantov a súčasný ozbrojený konflikt tento trend urýchlil. Neskôr budú možno muži vo veku, kedy podliehajú brannej povinnosti vyslaní z krajín západnej Európy späť na Ukrajinu, kde sa postarajú o rast mortality.

 

O jej miere sa dozvieme neskôr, až potom, čo sa prestane tvrdiť, že zahynulo 31 000 ukrajinských vojakov a ruské straty sú 6 až 10 násobne vyššie, prípadne aktuálne 508 780 vojakov, ak sa človek prinúti otvoriť si slovenské masmédiá. Ukrajinské vojská majú už teraz deficit vojakov a dopĺňali sa násilnými odvodmi na uliciach. Proti takýmto posilám protestujú samotní velitelia ukrajinských útvarov, tvrdia, že nemajú pre nich bojovú hodnotu, prípadne im píšu raporty o odmietnutí bojovej služby.

 

Nedávno sa vyskytol prípad, kedy ukrajinský vojak ukradol tank a vzdal sa Rusom, prípadne k nim prebehol. Prvé správy hovorili o tom, že Maxim Lichačov, tridsaťdeväťročný vojak Ozbrojených síl Ukrajiny, prebehol na stranu Ozbrojených síl Ruskej federácie na jednom zo smerov bojovej činnosti v Doneckej oblasti. Nielenže prebehol na stranu Ozbrojených síl Ruskej federácie, ale ako uviedol, pre vlastnú bezpečnosť sa pri prebehnutí zmocnil aj tanku T-64BV.

 

Zábery z prebehnutia Maxima Lichačeva sa objavili aj na západe:

 

Maxim sa narodil v malom meste Svatovo v Luganskej oblasti, žil v Poľsku a slúžil v štyroch brigádach Ozbrojených síl Ukrajiny, z ktorých každá utrpela ťažké straty. Potom ukradol ukrajinský tank, s ktorým dorazil na pozície ruskej armády. Vopred to odsúhlasil s ruskými vojakmi a keď sa priblížil k ich pozíciám, zdvihol hlaveň tanku na maximálny námer, aby sa identifikoval. Takéto môžu byť pre ukrajinské vojská dôsledky začarovaného kruhu nedostatku personálu, nútenej mobilizácie, absencie rotácie a z toho vyplývajúcej únavy a tiež úplného odmietania bojovať za Ukrajinu v jej súčasnej forme.

 

Rusi získali kompletný tank, ktorý preskúmajú a zistia v akom stave ho Ukrajinci dokážu udržiavať, či bol modernizovaný, či bol poškodený a akým spôsobom bol opravovaný a neskôr ho môžu zaradiť do služby s jednotkami pôvodne vojsk Doneckej a Luganskej národnej republiky, ktoré ho používali od roku 2014.

 

(Tank T-64BV bol pracovným koňom ukrajinských tankových vojsk, Oryx udáva stratu 278 ukrajinských tankov T-64BV z toho 191 zničených a 49 ukoristených, 103 tankov T-64BV vzor 2017 – 60 zničených a 29 ukoristených ako aj 2 tankov T-64A, 4 tankov T-64B, 10 tankov T-64B1M, 19 tankov T-64BM “Bulat” a 5 tankov T-64BM2 “Bulat”. Typ jedného zničeného T-64 nebolo možné určiť a typ 55 stratených tankov ukrajinských vojsk ostal neznámy, veľká časť bude tiež patriť k T-64. Rusi používajú tanky T-64 menej, stratili 3xT-64A, 89x T-64BV, z toho 70 zničených a 3 ukoristené, ako aj 2xT-64BVK).

 

Medzitým, ako sa do ukrajinských vojsk nehlásia takmer vôbec dobrovoľníci z Ukrajiny, spomedzi ukrajinských expatov a ani cudzincov, pribúdajú len mobilizovaní a aktuálne tiež inštruktori zo zahraničia. Uvidíme, či sa títo zahraniční teoretici od ukrajinských praktikov niečo naučia. Rusku sa darí naďalej prilákať do služby 30 000 ľudí mesačne spomedzi miestneho obyvateľstva.

 

“Páľ s nami” – vtipný regrutačný klip ruskej armády sa objavil po porážke ukrajinskej protiofenzívy:

 

Pribúdajú aj zahraniční dobrovoľníci, nedávno Armádny magazín zverejnil situačnú správu o západnej informačnej kampani, ktorá mala Rusom prekaziť nábor Gurkhov.

 

 

Aktuálne už upozorňuje ukrajinská vojenská rozviedka GUR na úsilie Ruska, ktoré sa zameralo na regrutáciu dobrovoľníkov v štyroch afrických krajinách – Rwande, Burundi, Kongu a Ugande. Správa o náboroch bojovníkov do ruskej armády v africkom štáte Burkina Faso je stará už 5 mesiacov:

 

Ukrajinci pripúšťajú, že na strane ruskej armády teraz bojuje veľké množstvo občanov ázijských a afrických krajín. Ruské špeciálne služby aktívne verbujú občanov Sýrie, spomínaného Nepálu aj Strednej Ázie. Sľubujú mesačný zárobok v prepočte vo výške cca 2 200 dolárov, zdravotné poistenie a ruské pasy pre vojaka a jeho rodinných príslušníkov,” uviedli ukrajinskí spravodajskí dôstojníci.
Je snahou masmédií príliš nešíriť informácie o tomto druhu posíl pre ruské ozbrojené sily. Okrem zámeru v tom môže zohrávať svoju úlohu aj neschopnosť.

 

Slovenské masmédiá napríklad nevedia prečítať medzi riadkami, o čo môže ísť pri súčasných ruských diplomatických aktivitách na najvyššej úrovni. Množstvo štátov západu povolilo ukrajinským vojskám používať svoje zbrane na starých teritóriách Ruska. Tieto správy nevedia dať do súvislosti ani so súčasnou návštevou nového ruského ministra obrany A. Belousova v Kazachstane a už vôbec nie s predchádzajúcou návštevou prezidenta V. Putina v Uzbekistane. Jedno ani druhé nemusí znamenať, že v prípade útokov západnými zbraňami na svoje teritórium získa Rusko priamu vojenskú pomoc od organizácie ОДКБ (Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, ktorej členmi je 6 bývalých sovietskych republík – Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan.) Stačí keď “utvoria koridor”. Najkratšia cesta akou by sa tisíce afganských dobrovoľníkov dostali do Ruska vedie cez Uzbekistan a Kazachstan. Cvičiť ich až tak veľmi netreba. Nedávno po 20 ročnej vojne porazili USA a kolektívny západ všeobecne, prípadne ním boli vycvičení. Rozuzlenie by prinieslo uznanie Ruskom vlády v Kábule, výmenou za voľnú ruku pre ruských agentov, ktorý by dobrovoľníkov mohli naverbovať. Téma, ktorá už týždeň bije v Rusku do uší. Afganská karta Ruska vo vojne do posledného Ukrajinca?

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov