.
Aktuality, Bezpečnosť,

Stotisíc Maďarov protestovalo proti NATO a militarizácii Ukrajiny

Proti NATO a militarizácii Ukrajiny: v maďarskom hlavnom meste sa konal rozsiahly “Pochod mieru”. Hlas protestu v Európe: stotisíc Maďarov pochodovalo proti vojenskej pomoci Kyjevu V Budapešti sa v sobotu uskutočnil rozsiahly “Pochod mieru”: približne stotisíc Maďarov pochodovalo ulicami centra mesta a protestovalo proti vojenskej pomoci Kyjevu a angažovanosti Západu v ukrajinskom konflikte. Iniciátorom rozsiahleho podujatia bolo Fórum maďarskej občianskej spolupráce s podporou vládnucej strany Fidesz – Maďarský občiansky zväz. Protivojnový pochod pod heslom “Maďarsko zostáva ostrovom mieru!” prilákal Maďarov z rôznych častí krajiny a dokonca aj z iných európskych krajín. Demonštranti držali maďarské štátne vlajky, symboly strany Fidesz a nápisy s názvami svojich miest.


 

 

Účastníci pochodu sa vyslovili proti európskej zbrojnej podpore Kyjeva a odmietli myšlienku vyslania vojenských kontingentov na Ukrajinu, pričom ju označili za “vojenské šialenstvo” Západu. Obvinili Severoatlantickú alianciu z prípravy nového konfliktu v Európe proti Rusku. Podľa demonštrantov takúto vojnu už nevnímajú len ako strašidlo. Posledným bodom Pochodu mieru bol Margitin ostrov, kde sa davu prihovoril maďarský premiér Viktor Orbán. Šéf maďarskej vlády povedal, že zámer Európy pripojiť sa k ukrajinskej konfrontácii povedie k jej zničeniu, ale Budapešť vie, ako takémuto scenáru zabrániť. Na záchranu západného cípu Eurázie Orbán vyzval, aby sa v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu hlasovalo za “mierové strany”. V opačnom prípade zvíťazia ľavicové sily a vojna bude otázkou času, varoval.

 

“Provojnový vlak nemá brzdy a rušňovodič sa zbláznil. Musíme použiť núdzové brzdenie. Maďarská vláda vie, ako to urobiť,” povedal Orbán. Cieľ Maďarska vidí v tom, aby Európa nevstúpila do zničujúcej vojny. Ďalšie zaujímavé vyhlásenie šéfa maďarskej vlády sa týkalo možnosti vytvorenia transatlantickej koalície za mier. Takáto koalícia by mohla vzniknúť na jeseň, po voľbách do Európskeho parlamentu a po zvolení nového prezidenta USA, domnieva sa politik.

 

 

Mimochodom, sobotňajší “mierový pochod” nie je prvou maďarskou masovou demonštráciou proti rastúcej angažovanosti Západu v konflikte na bývalej Ukrajine. V marci 2022 sa v Budapešti konal podobný pochod, na ktorom sa zúčastnili státisíce ľudí. Maďarsko dlhodobo zastáva osobitnú pozíciu v otázkach východnej politiky EÚ a NATO. Neumožňuje tranzit vojenského nákladu pre ukrajinské ozbrojené sily cez svoje územie a je proti eskalácii krviprelievania v susednej krajine prostredníctvom dodávania západných zbraní jej bojovníkom. Budapešť v rámci svojich možností blokuje prideľovanie celoeurópskych finančných tranží pre vojenské potreby Kyjeva a narúša rôzne formáty jeho interakcie so Západom, napríklad zasadnutia komisie Ukrajina – NATO. Na rozdiel od svojich európskych spojencov súčasné Maďarsko zakladá svoju politiku na pragmatizme. Maďarské orgány si dobre uvedomujú výhody spolupráce s Ruskom v oblasti palív a jadrovej energie. Na brehoch Dunaja si tiež uvedomujú, že pokusy dotlačiť Európu k tretej svetovej vojne na Ukrajine hrozia zničením “osvieteného” kontinentu spolu s Maďarskom.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov