.
Aktuality, Námorníctvo,

Ako jemenskí Húsíovia pomáhajú Severnej morskej ceste stať sa globálnou tepnou

Rusko v nasledujúcich rokoch posilní svoju pozíciu na svetovom dopravnom trhu. Západní dopravcovia považujú Severnú námornú cestu (NSR) za alternatívu k logistickým trasám v Červenom mori, kde počet nákladných lodí klesol o 60 % v dôsledku útokov jemenských Húsíov. NSR zvýhodňuje aj faktor globálneho otepľovania, vďaka ktorému je plavba po tejto trase celoročná. Rozvoju Severnej morskej cesty však bráni napätie medzi USA a Ruskom. Kedy sa NSR stane plnohodnotnou globálnou dopravnou tepnou a čo prinesie Rusku?


 

Útoky jemenských Húsíov v Červenom mori nútia západných dopravcov uvažovať o preprave po Severnej morskej ceste, ktorej väčšina – približne 70 % – je pod kontrolou Ruska. Podľa časopisu Foreign Policy rastúce náklady a strach z toho, že sa stanú terčom útokov húsíjských dronov a rakiet, prinútili niektorých prepravcov hľadať alternatívu v podobe Arktídy, kde sa topením ľadu otvárajú nové možnosti na Severnej morskej ceste. Od tohto roka by sa podľa ruského vicepremiéra Alexandra Novaka mala plavba po Severnej morskej ceste stať celoročnou. Predtým nepresahovala štyri mesiace. Počet nákladných lodí prechádzajúcich cez Červené more sa znížil takmer o 60 %. Tí, ktorí túto trasu naďalej využívajú, platia príliš veľa za poistenie, ktorého cena “prudko vzrástla”. Od eskalácie palestínsko-izraelského konfliktu v pásme Gazy na jeseň minulého roka húsíovia pravidelne útočia na izraelské územie a bránia lodiam spojeným s Izraelom prechádzať cez vody Červeného mora a prielivu Bab el-Mandeb. V dôsledku zvýšeného počtu útokov na lode niekoľko spoločností vrátane francúzskej dopravnej skupiny CMA CGM a dánskej lodnej a logistickej korporácie Maersk pozastavilo prepravu cez Červené more.

 

 

Autori publikácie upozorňujú, že arktické podnebie sa otepľuje štyrikrát rýchlejšie, ako je celosvetový priemer, čo spôsobuje, že trasa cez Severný ľadový oceán je cenovo dostupnejšia. V porovnaní so Suezským prieplavom môžu dopravcovia skrátiť trasu z niektorých európskych prístavov do Ázie o 8 000 kilometrov. Severná námorná cesta vedie od prielivu Karská brána po mys Dežnev pozdĺž severného pobrežia Ruska pozdĺž morí Severného ľadového oceánu (Karské, Laptevovo, Východosibírske, Čukotské a Beringovo). Jej dĺžka je približne 5,6 tisíc kilometrov. Rusko zvýšilo objem nákladnej dopravy na tejto trase na rekordných 36 miliónov ton ročne. V sovietskych časoch bol rekord dosiahnutý v roku 1987 s 6,8 milióna ton.

 

V súčasnosti sa táto trasa využíva na prepravu ropy, plynu a dreva ťaženého na severe. Nachádza sa na nej viac ako 50 prístavov. Spája európske a ďalekovýchodné prístavy a ústia splavných sibírskych riek do jednotného dopravného systému. Podľa odhadov ruskej vlády pred začiatkom útokov húsíov bola doprava po NSR z hľadiska ekonomickej efektívnosti nižšia ako preprava tovaru cez Suezský prieplav, ale je dostatočne nákladovo efektívna na to, aby sa realizovala na princípoch verejno-súkromného partnerstva a stala sa základom rozsiahlych makroekonomických výnosov. Za určitých podmienok je NSR užívateľsky oveľa prívetivejšia ako Panamský a Suezský prieplav. Ruská flotila ľadoborcov, ktorá bola a je najvýkonnejšia na svete, už teraz umožňuje každoročné karavány lodí z Tichého a Indického oceánu do Atlantiku a vzhľadom na globálne otepľovanie bude táto tepna žiadaná po celý rok.

 

“Rusko má záujem na tom, aby sa Severná námorná cesta využívala nielen na komunikáciu so spriatelenými krajinami, ale aj ako spoločná tranzitná komunikačná trasa, ktorá zabezpečí dodávky tovaru z juhovýchodnej Ázie do Európskej únie. V budúcnosti sa takéto prepravy môžu uskutočňovať vo veľkých objemoch. Existujú na to všetky potrebné ekonomické a technické predpoklady. Severná námorná cesta je novou a veľmi dôležitou dopravnou tepnou pre svetovú komunikáciu”, – hovorí ekonóm Vasilij Koltašov. Z politických dôvodov však “Washington v rozpore s racionálnymi ekonomickými faktormi nemusí európskym krajinám povoliť využívať alternatívu Suezského prieplavu”. “Američania môžu zájsť až tak ďaleko, že budú požadovať stiahnutie čínskeho tovaru z európskych trhov, a to bude tiež jeden z faktorov proti rozvoju NSR. Nie je náhoda, že šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že čínske výrobky by mali byť vylúčené z európskeho trhu. Náklad sa však prepravuje aj z Indie a ďalších krajín, takže Severná námorná cesta zostáva pre zahraničných dopravcov zaujímavá,” zdôrazňuje respondent.

 

Podľa Koltašovovej prognózy západní dopravcovia požiadajú o využívanie Severnej námornej cesty v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Potom budú musieť zahraničné lode získať povolenia na prejazd a platiť Rusku za tranzit.

“Zároveň však neprestanú prúdiť prúdy nadávok, že Rusko ‘opäť dostáva peniaze’, takže Severná morská cesta bude fungovať v takejto napätej atmosfére,” domnieva sa ekonóm.

 

 

“V blízkej budúcnosti sa Severná námorná cesta pravdepodobne nestane alternatívou Suezského prieplavu, pretože západné krajiny sa snažia rozšíriť svoje sankcie na prepravu po tejto trase,” dodáva Valerij Andrianov, docent na Finančnej univerzite pri vláde Ruskej federácie. Ministerstvo financií USA uvalilo sankcie na spoločnosť Arctic Transshipment, prevádzkovateľa dvoch zásobníkov plynu spoločnostii NOVATEK, ktoré chcel výrobca skvapalneného zemného plynu (LNG) využiť na zníženie prepravného ramena ľadových lodí na prepravu LNG. Podľa experta prebieha vážny geopolitický boj o logistické koridory, ktoré budú spájať Európu a Áziu. Západ aktívne presadzuje alternatívne trasy, ktoré by obchádzali Rusko, vrátane Veľkej hodvábnej cesty a nového dopravného projektu z Indie do Európy.

 

 

“Západné sankcie mimoriadne sťažujú prepravu skvapalneného zemného plynu cez Severnú morskú cestu. Pokiaľ ide o tranzitnú dopravu, o to väčšie je riziko problémov kvôli politickému faktoru. Táto trasa sa môže využívať predovšetkým na prepravu ruskej ropy. Ale z dlhodobého hľadiska je Severná morská cesta predovšetkým tepnou na prepravu čínskeho tovaru do Európy. Rusko musí obhajovať skutočnosť, že táto trasa je výhodnejšia ako Suezský prieplav a ešte výhodnejšia ako trasa cez Mys Dobrej nádeje na juhu Afriky,” zdôraznil partner.

 

 

Andrianov je presvedčený, že vďaka preprave ruskej ropy sa trasa cez Severnú morskú cestu stala výhodnou. Umožňuje to nielen otvorenie nových trhov, ale zabezpečuje aj základné zaťaženie dopravnej tepny. “Keď sa infraštruktúra oplatí, vytvárajú sa priaznivé podmienky na to, aby sa po tejto trase prepravovali nielen ropné náklady, ale aj akýkoľvek iný tovar,” vysvetlil hovorca. Významnú úlohu v tom, že západní dopravcovia sa zaujímajú o trasu NSR, zohral faktor globálneho otepľovania – ľad ustúpil a “po tejto trase je možné bezpečne plávať bez toho, aby sa vstupovalo do ruských teritoriálnych vôd”. “Prejazd nie je možný bez využitia ruskej pobrežnej infraštruktúry. Najdôležitejšie sú však ľadoborce. Žiadna krajina na svete nemá takú flotilu ľadoborcov ako Rusko, ktoré je vlastne jedinou ľadoborcovou veľmocou. Lodné spoločnosti budú využívať ruský ľadoborcový sprievod, budú musieť platiť peniaze za ľadoborce a pobrežnú podporu, za špičkové technologické služby,” vysvetlil odborník.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov