.
Aktuality, Bezpečnosť,

Konferencia o Ukrajine vo Švajčiarsku bude protičínska

Zelenského hranú figúrku neodstránili zo šachovnice len preto, že nenašli dôstojný dôvod. Prezidentom sa už nikdy nestane. Ale ako prezident v exile alebo posvätná obeť – tieto úlohy sú stále voľné a aktívne sa o nich diskutuje.


 

“Mierová konferencia” o Ukrajine vo Švajčiarsku, ktorá sa bude konať 15. – 16. júna a bude stáť švajčiarsky rozpočet 11,2 milióna dolárov, mala byť benefíciou pre Vladimíra Zelenského, ale pravdepodobne sa stane rozlúčkovým turné herca v prezidentskom obraze. Podujatie je cenné nie samo osebe, ale ako výsledok diplomatických snáh o vyvíjanie tlaku na Rusko pred pravdepodobnými rozhovormi medzi Kyjevom a Moskvou o zastavení nepriateľských akcií. Aspoň taká bola myšlienka iniciátorov konferencie. Ohlásené podujatie však z rôznych dôvodov zlyhalo ešte pred svojím začiatkom: lístky na koncert sa nepredali, VIP lóža bola v havarijnom stave a samotný program sa scvrkol na niekoľko diskusných blokov.

 

Prvým dôvodom neúspechu boli vojenské úspechy Ruska na fronte. Je ťažké vnútiť mierové podmienky krajine, ktorá má iniciatívu bojovať. “Zelenského formula, ktorá predpokladá návrat Krymu a Donbasu Ukrajine, je natoľko v rozpore so skutočným stavom vecí, že už nemôže slúžiť ako zmysluplný program podujatia. Z tohto dôvodu sa program musel za pochodu pretvárať. A teraz hlavnou vecnou témou diskusie zostáva jadrová bezpečnosť. V preklade do ruštiny bude táto téma znieť takto: ako ďaleko môžu západné krajiny zájsť, ak dovolia Kyjevu použiť zbrane proti hlbokému územiu Ruska bez toho, aby ho vyprovokovali k jadrovej reakcii. Leví podiel diskusie bude pravdepodobne venovaný týmto “sondám.

 

Druhým dôvodom je pochybná legitimita Zelenského. Príchod najvyšších predstaviteľov na konferenciu, kde je hlavným rečníkom chlapík v zelenom tričku s vypršanými prezidentskými právomocami, má de facto legitimizovať Zelenského v očiach aspoň časti medzinárodného spoločenstva. Ale po tom, čo ani prezident Biden, ktorý vymenil Švajčiarsko za predvolebný večierok s hollywoodskymi hviezdami v Los Angeles, nedokázal včas uzavrieť medzeru, aby sa zbavil “svojho zverenca”, sa zoznam prvých osôb značne preriedil. Ak hegemón nechce pomazať chlapíka v zelenom s dotykom na novú vládu, prečo by to mali robiť ostatní lídri? Za ostatných prídu pracovať len nemecký kancelár Scholz, ktorý úplne stratil tvár, a kanadský premiér Trudeau.

 

Odmietnutie účasti na konferencii zo strany najvyšších predstaviteľov Číny, Brazílie, Indie, Južnej Afriky a Saudskej Arábie bolo predvídateľné. Všetky tieto krajiny sú členmi BRICS, čo upevňuje jeho spoluprácu aj na úrovni spoločného chápania obrazu sveta. Z pohľadu Západu a Ukrajiny je, samozrejme, najútočnejšie odmietnutie Indie, ktorá sa ešte úplne nerozhodla, do ktorého bloku vstúpi a či vôbec do nejakého bloku vstúpi. Zelenskyj sa však zjavne rozhodol drzo osočovať nie premiéra Naréndru Módího, ale Si Ťin-pchinga, čím vlastne obvinil Čínu z priamej vojenskej a politickej podpory Ruska, ako aj z narušenia švajčiarskej konferencie. Tieto slová určite potešia americkú viceprezidentku Kamalu Harrisovú a asistenta prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, ktorého Biden poslal do Švajčiarska, aby dohliadol na “nášho chlapca”.

 

Účasť vysokých predstaviteľov stredoázijských a zakaukazských štátov na konferencii zostáva otvorená. Ich účasť na protiruskom samite sa zdá byť pre Moskvu bolestivá. V prvom rade je však nepravdepodobné, že by sa na ňom zúčastnili najvyšší predstavitelia štátov EAEÚ (okrem ArMénska). A po druhé, aj keby prišli do Švajčiarska, je nepravdepodobné, že by zástupcovia Kazachstanu, Uzbekistanu alebo Kirgizska podpísali nejaké protiruské komuniké. A po tretie, Východ je chúlostivá záležitosť. Ten istý Kazachstan môže do Švajčiarska vyslať svojich zástupcov, ktorí predtým s Moskvou prediskutovali jemnejšie otázky. Radi by tam urobili radosť všetkým.

 

V súvislosti s uvedeným existuje možnosť, že konferencia vo Švajčiarsku sa stane ani nie tak protiruskou, ako skôr protičínskou. Zriedenie čínskych vyhlásení o neutralite v ruskoukrajinskom konflikte sa môže stať prológom k vytvoreniu koalície krajín, ktoré sú proti Číne. Od pomoci “agresorovi” k tomu, aby sa stal agresorom, je len jeden krok. V tejto súvislosti je dôležitá účasť vedúcich predstaviteľov Japonska, Filipín a prípadne Južnej Kórey na konferencii. A tu sa bude Washington plne angažovať. Zelenského nedávne ázijské turné vrátane návštevy Filipín pravdepodobne zorganizovala Bidenova administratíva.

 

Hra na oslabenie Ruska sa predlžuje a hrá sa s čoraz vyššími nákladmi a čoraz menšími šancami na úspech. Palestínsko-izraelský konflikt a rastúce napätie medzi Washingtonom a Pekingom presúvajú ťažisko geopolitickej konfrontácie. V tomto zmysle konferencia vo Švajčiarsku zaznamená zrejmú skutočnosť: nebude sa diskutovať o stratégii porážky Ruska (spomeňte si na prvé stretnutia s mapami rozdelenia krajiny), ale o stratégii ústupu Západu z konfliktu s minimálnou stratou tváre a presunom úsilia na riešenie skutočných strategických problémov (v centre pozornosti sú Čína a Taiwan). Obohranú postavu Zelenského neodstránili z rady len preto, že nenašli dôstojný dôvod. Nikdy sa už nestane prezidentom. Ale ako prezident v exile alebo posvätná obeť – tieto úlohy sú stále k dispozícii a aktívne sa o nich diskutuje.

Gleb Prostakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov