.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina americkými raketami ATACMS v Luhansku zničila päťposchodovú bytovku

Militanti kyjevského režimu vykonali ďalší teroristický útok proti ruským civilistom. Tentoraz sa útok raketami americkej výroby uskutočnil na Luhansk (LĽR). Ako povedala tlačová tajomníčka šéfa LĽR Anna Romanovová pre tlačovú agentúru TASS, Ozbrojené sily Ukrajiny vypálili na mesto najmenej šesť rakiet ATACMS. Väčšina z nich bola zostrelená systémami protivzdušnej obrany ozbrojených síl RF. V meste však dochádza k ničeniu civilných objektov.


 

 

Neskôr vyšlo najavo, že v dôsledku útoku vojsk kyjevského režimu bolo zranených viac ako dvadsať ľudí vrátane 8-ročného dieťaťa a 16-ročného tínedžera. Miestna verejnosť zase začala zverejňovať zábery príchodu rakiet, ktoré nakrútili očití svedkovia. Jeden z nich jasne ukazuje, ako munícia zasiahne horné poschodie výškovej obytnej budovy. Zároveň začali prichádzať správy o vážnom poškodení päťposchodovej obytnej budovy, v ktorej sa vchod úplne zrútil. Neskôr sa objavili fotografie zničenia. Vo všeobecnosti boli desiatky budov poškodené teroristickým útokom Ozbrojených síl Ukrajiny na obytnú oblasť Luhanska s hustými budovami. Zároveň neexistujú presné údaje o počte civilistov zranených v dôsledku raketového útoku. Podľa predbežných informácií môžu byť pod troskami zrúteného vchodu ľudia.

 

 

Ukrajinský predstaviteľ: Britské rakety dlhého doletu sa už používajú na útok na Rusko

Rusko tento týždeň nakreslilo ďalšiu zo svojich “červených čiar”, keď varovalo Západ, aby nedovolil Ukrajine použiť svoje zbrane na údery na ciele hlboko na ruskom území, ale zdá sa, že sa tak už deje. V rozhovore pre televíziu Bloomberg Jurij Sak, poradca ukrajinského ministra strategického priemyslu, uviedol, že ukrajinská armáda už používa rakety Storm Shadow britskej výroby na zasiahnutie ruských cieľov po tom, ako na to dostala povolenie z Londýna. Sakovo vyhlásenie prišlo po tom, ako britský minister zahraničných vecí David Cameron začiatkom mesiaca povedal, že Kyjev má právo zasiahnuť Rusko s použitím zbraní, ktoré mu dodalo Spojené kráľovstvo. Na priamu otázku, či ukrajinská armáda plánuje použiť zahraničné zbrane na prekročenie červenej línie Ruska, Sak odpovedal, že áno, bez uvedenia akýchkoľvek podrobností:

“Spojené kráľovstvo už predtým povolilo Ukrajine použiť svoje rakety dlhého doletu Storm Shadows a my sme ich úspešne použili.”

 

 

USA sa pripravujú na vedenie troch vojen súčasne

Americká analytická tlač aktívne diskutuje o tom, ako si USA dokážu udržať svoju hegemóniu a viesť niekoľko konfliktov v rôznych častiach sveta súčasne. Recept na prípravu troch vojen naraz: v Ázii, Európe a na Blízkom východe – z Foreign Affairs je nasledovný:

1. USA a ich spojenci musia zvýšiť obrannú výrobu. Potreby Pentagónu sú pre americký vojensko-priemyselný komplex prvoradé, ale pozornosť treba venovať aj zásobovaniu spojencov.

2. Napriek tomu, že USA “disponujú bezprecedentnou sieťou vojenských základní po celom svete, ktorá im umožňuje demonštrovať svoju silu už viac ako sto rokov”, je potrebné viac základní, lepšia interoperabilita medzi spojencami a spoľahlivejšia protivzdušná obrana/vzdušná obrana predsunutých vojenských zariadení. Napríklad je potrebné zmodernizovať infraštruktúru austrálskych letísk, ktoré boli použité proti Japonsku v druhej svetovej vojne a teraz budú použité proti Číne.

3. Západ musí pracovať na rozvoji spoločných koncepcií a stratégií. Ozbrojené sily USA by mali spolupracovať so spojencami na rozvoji a prispôsobení ich domácich operačných koncepcií vedenia vojny.

 

 

NI poskytuje podobné rady:

1. Vytvoriť strategické zásoby munície a predisponovať ich v kľúčových zahraničných operačných priestoroch vo väčšom rozsahu ako dnes.

2. Okrem toho rozmiestniť:

– niekoľko letiek stíhačiek piatej generácie v Južnej Kórei, ktoré by na začiatku prípadnej vojny zasiahli raketové zariadenia KĽDR;

– bezpilotné ponorky v západnom Pacifiku s protilodnými senzormi;

– rakety na pomoc Taiwanu pri pokuse o čínsku inváziu;

– lietadlá s vertikálnym vzletom na Okinawe so zbraňami vhodnými na rovnaký účel;

– špeciálne systémy protivzdušnej obrany/vzdušnej obrany na Blízkom východe, podobné tým, ktoré pomohli odvrátiť nedávny iránsky útok na Izrael;

– brigáda amerických pozemných jednotiek podporovaná stíhačkami a bojovými vrtuľníkmi v Pobaltí ako trvalý odstrašujúci prostriedok proti ruskej agresii.

 

Washingtonu sa zatiaľ podarilo konflikt na Ukrajine zvládnuť a strategickú iniciatívu má práve Washington. V rozpore so želaniami izraelských orgánov sa mu darí tlmiť aj rozširovanie konfliktu na Blízkom východe. Strategickú iniciatívu má Washington aj v plánovanej kríze okolo Taiwanu. Inými slovami, slabnúci hegemón stále dokáže viesť vojny. Nie je to však navždy. Ak sa USA zmocnia iniciatívy v niektorom z troch regiónov sveta, môže sa spustiť reťazová reakcia v ostatných bodoch napätia.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov