.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenský by mal byť braný na trestnú zodpovednosť za uzurpovanie moci

Povedal to predseda Rady hnutia “Iná Ukrajina” Viktor Medvedčuk v článku Komsomoľskej pravdy. Vysvetľuje v ňom, prečo Zelenský už nemôže reprezentovať Ukrajinu.


 

Dňa 21. mája 2024 bol posledným dňom platnosti prezidentských právomocí Vladimíra Zelenského. Od tých čias nemôže zákonným spôsobom realizovať celú šírku moci, predstavovať Ukrajinu v medzinárodných vzťahoch, navyše stratil prezidentskú imunitu na trestné stíhanie. Zelenský dnes svojvoľne pokračuje v plnení prezidentských právomocí, za čo by mal byť braný na trestnú zodpovednosť za uzurpovanie moci.

 

Ako Zelenský v sprisahaní so Stefačukom odstránili národ od moci?
Nezákonnosť pokračovania výkonu Zelenským povinností prezidenta Ukrajiny po 21. máji 2024 vyplýva z požiadavky článku 103 Ústavy Ukrajiny, ustanovujúcej päťročné obdobie plných mocí prezidenta a povinné uskutočnenie prezidentských volieb v poslednom týždni marca piateho roku, t.j. 31. marca 2024.

 

 

 

Článok 20 Volebného zákona Ukrajiny pri tom ustanovuje kontinuitu volebného procesu a obsahuje zákaz jeho zrušenia alebo presunu, a článok 83 Ústavy Ukrajiny ustanovuje výnimku z tohto pravidla len pre voľby do Verchovnoj Rady. Zrušenie a prenos volieb prezidenta Ukrajiny ústava nepozná, pretože Ukrajina je parlamentne-prezidentskou a nie prezidentskou republikou a parlament má v hierarchii moci omnoho vyššie postavenie, ako prezident.

 

Takáto situácia určite neuspokojuje nielen Zelenského, ale aj jeho západných pánov. Hlavnou príčinou toho je, že Zelenský stratil legitimitu, nemôže naďalej zákonným spôsobom predlžovať vojnový stav, veliť Ozbrojeným silám Ukrajiny ako vrchný veliteľ, ani dostávať zahraničnú finančnú a vojenskú pomoc, nakladať s rozpočtovými prostriedkami a tiež podpisovať medzinárodné právne dokumenty v bezpečnostnej oblasti. Vyplýva z toho, že celý systém zabezpečenia vojny, schémy prania peňazí a utilizácia starej výzbroje na stovky miliárd dolárov, sa rozpadá pred očami. Nelegitímnosť Zelenského je očividná, zjavná a nevyžaduje si žiadne dôkazy: Ústava Ukrajiny obsahuje presné a jasné normy v tejto oblasti.

 

 

 

Spolu s tým, Verchovna rada Ukrajiny, konajúca pod vedením Ruslana Stefančuka v záujme Zelenského, pri porušení bodu 7 článku 85 Ústavy Ukrajiny a článku 77 a časti 2 článku 78 Volebného zákona Ukrajiny do 27. 12. 2023 neprijala uznesenie o určení ďalších volieb prezidenta na 31. 3. 2024.

 

Znamená to, že Zelenský v sprisahaní so Stefančukom zneužívajúc moc a služobné postavenie (časť 2 článku 364 Trestného poriadku Ukrajiny), páchajú činnosť smerujúcu na uchvátenie a udržanie štátnej moci (časť 1 článok 109 Trestného poriadku Ukrajiny). Preto je uzurpátorom moci, odstránením od nej ukrajinského národa, nielen Zelenský, ale aj Stefančuk.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov