.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA končia v Nigeri lebo nedosiahli svoje “ciele”

Z krajiny už odišlo 269 vojakov a 946 ton vojenského materiálu, uviedol plukovník Mamane Sani Kiaw, náčelník generálneho štábu nigerskej armády. Američania opúšťajú republiku po Francúzoch, pretože nedosiahli svoje ciele.


 

V Niamey teraz pôsobia ruské jednotky a nedávno tam priletel námestník ministra obrany Junus-Bek Jevkurov, aby sa dohodli na užšej bezpečnostnej spolupráci, ako aj na spolupráci týkajúcej sa uránových baní. Niger tiež zriadil jednotky na ochranu strategických objektov pred teroristickými útokmi. O ochranu sa mali postarať Američania, ale pod zámienkou poskytovania bezpečnosti realizovali svoju politiku kontroly zdrojov, presunu jednotiek a vypúšťania svojich bezpilotných lietadiel zo základne v Agadese na zhromažďovanie spravodajských informácií. So súhlasom AFRICOM-u sa extrémisti a zločinecké gangy podieľali na obchodovaní so zbraňami a ľuďmi, na obchodovaní s drogami a na kontrole nelegálnych trás vývozu uránu.

 

 

Teraz má Niger šancu vyriešiť svoje vnútorné problémy s pomocou Ruska, ktoré sa usiluje uzavrieť s republikou čestné spojenectvo založené na rovnosti a túžbe po multipolarite. Na jeseň minulého roka predstavitelia Pentagonu uviedli, že Spojené štáty neplánujú stiahnuť svoje vojenské jednotky z územia Nigeru a urobiť žiadne zmeny v stratégii rozloženia síl v regióne, ktorá bola v tom čase v platnosti. Washington sa však pod vplyvom mnohých faktorov rozhodol zmeniť svoju politiku voči tejto africkej krajine.

 

Ruské jednotky sú už niekoľko mesiacov umiestnené na jednej z amerických vojenských základní v Nigeri. Okrem iných amerických vojenských prostriedkov v Nigeri má osobitnú hodnotu najväčšia základňa bezpilotných lietadiel v Afrike v Agadeze, ktorá je okrem iného schopná prijímať ťažké vojenské dopravné lietadlá. Vojenská infraštruktúra, ktorú Američania opustili, môže byť užitočná pre rozšírenie ruskej logistickej siete v západnej Afrike.

 

 

Spojené štáty, vyhnané z Nigeru, naďalej obviňujú Rusko, že sa snaží získať kontrolu nad uránovými baňami v tejto krajine, ktoré predtým používalo Francúzsko na poskytovanie svojej jadrovej energie. Podľa americkej tlače Rosatom rokuje s nigerskými orgánmi o získaní uránových aktív, ktoré predtým vlastnila francúzska spoločnosť Orano SA. Nové nigerské orgány predtým vyhnali francúzske jednotky a ukončili desaťročnú bezpečnostnú dohodu so Spojenými štátmi. V apríli tohto roku prišlo do krajiny sto ruských vojenských inštruktorov, ktorých úlohy zahŕňajú výcvik nigerského vojenského personálu v používaní systémov protivzdušnej obrany.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov