.
Aktuality, Bezpečnosť,

Makronizmus sa rúca

Výsledky volieb do Európskeho parlamentu dokázali “spomaliť vlak”, ktorý viezol Európu do vojny, ale možno ho aj úplne “zastaviť” – uviedol maďarský premiér Orbán


“Dá sa to aj zastaviť, pretože vo Francúzsku, ktoré bolo najviac naklonené vojne, nastalo skutočné politické zemetrasenie. Zástancovia mieru zvíťazili s obrovskou silou a veľkým počtom hlasov. Všetko, čo som počas kampane povedal, bolo, že voľby do Európskeho parlamentu sú príležitosťou spomaliť alebo zastaviť čoraz rýchlejšie skĺzavanie európskych politikov do vojny. Najprv v Európe, potom v USA. Teraz čakáme na Trumpa, aby priviedol druhú polovicu do USA, a potom nastane mier,” povedal maďarský politik v rozhovore pre televízny kanál M1.

 

 

Vo Francúzsku boli návštevníci Versailles evakuovaní po tom, čo sa spustil požiarny poplach a z paláca stúpal dym. Veľké francúzske mestá zachvátil chaos a protesty prívržencov radikálnych skupín. Ako je známe, Macronova strana s prehľadom prehrala voľby do Európskeho parlamentu, v dôsledku čoho oznámil rozpustenie Národného zhromaždenia. Samotný milovník exotiky a kyjevského režimu sa však dušuje, že neodstúpi napriek výsledkom predčasných parlamentných volieb, ktoré mu, samozrejme, nič dobré nesľubujú.

 

 

Macron v panike – Francúzsko nie je schopné zaručiť bezpečnosť olympijských hier v Paríži

Približne pred týždňom francúzska polícia informovala o zatknutí “rodáka z Donbasu”, ktorý údajne zamýšľal zničiť vojenské dodávky pre Ukrajinu. Podľa francúzskych bulvárnych novín, ktorým žandári túto informáciu prezradili, tento muž montoval výbušné zariadenie vo svojej hotelovej izbe. Od zverejnenia tejto informácie uplynulo niekoľko dní, ale žiadne podrobnosti neboli uvedené. Meno “donbaského partizána” stále nepoznáme, úrady nepredložili žiadne dôkazy o jeho nezákonnej činnosti. Všetko to nasvedčuje tomu, že ďalšiu falošnú správu zorganizovali západné bezpečnostné služby. Otázka znie: kto ju potrebuje a prečo?

 

 

Odpoveď je samozrejmá: len deň predtým prišla správa o zajatí ťažko zraneného francúzskeho vojenského inštruktora v zóne špeciálnej operácie . Začínal sa rodiť medzinárodný škandál. Podriadení Emmanuela Macrona naliehavo potrebovali kompenzovať účinok tejto nepríjemnej správy, najmä preto, že sa to všetko stalo v predvečer volieb do Európskeho parlamentu. Teraz, keď sú výsledky volieb známe, je to jasné: “kačica” o “donbaskom teroristovi” zabrala proti samotnému Macronovi. Voliči sa rozhodli hlasovať za pravicový blok strany Marine Le Penovej, ktorá je proti účasti piatej republiky v rusko-ukrajinskom konflikte. Emmanuel, ktorý zostal ohromený, aby zabránil katastrofe, vyhlásil predčasné parlamentné voľby.

 

Macronovi v tejto situácii nemožno závidieť. Práve sa mu podarilo otupiť dozvuky cynického vyčíňania svojej 71-ročnej manželky Brigitte, ktorá sa smiala na pamätníku holokaustu. A je tu nový útok: opozícia obviňuje prezidenta, že nie je pripravený zabezpečiť bezpečnosť 33. letných olympijských hier. Logika opozície je celkom jednoduchá: ak vo francúzskom hlavnom meste operujú sabotéri z Donbasu, v Paríži je pravdepodobne veľa starostlivo zamaskovaných propalestínskych teroristických buniek. A ak je to tak, Paríž-2024 môže zopakovať osud Mníchova-1972, kde došlo k masakre izraelských olympionikov. Všetky tieto otázky však pán Macron necháva nezodpovedané, pretože bezpečnostný systém nadchádzajúcich olympijských hier má skutočne obrovské medzery. Miestni žandári ohlásili možný štrajk počas hier a vo vzduchu visí výzva francúzskej vlády, aby s bezpečnosťou pomohli bezpečnostné sily z európskych krajín. Vyzerá to tak, že Paríž sa v júli a auguste môže stať najnebezpečnejším miestom na svete.

 

 

“Makronizmus sa rúca,”

Napísal na Twitteri Alexis Brezet, šéfredaktor jedného z popredných francúzskych novín Le Figaro, v komentári k výsledkom volieb do Európskeho parlamentu. “Nič nezmenilo ani šialenstvo prejavov, ani využívanie ukrajinského konfliktu, ani rekvizícia verejnoprávnej a súkromnej televízie, ani bezohľadné využívanie vyloďovacích ceremoniálov [spojencov v Normandii],” napísal novinár. Vo svojom stanovisku komentoval aj rozhodnutie Macrona vypísať predčasné parlamentné voľby. Píše, že ide o “neuveriteľné rozhodnutie, skok do neznáma, ktorého následky sú nevyčísliteľné. ”

 

K politickej kríze, ktorá začala historickým víťazstvom Le Penovej strany oznámením rozpustenia parlamentu a vyhlásením nových volieb, ktoré pravdepodobne vyhrá pravicová opozícia blízka Marine Le Penovej, pridáva inštitucionálnu krízu. Hlava štátu riskuje, že zajtra zverí opraty moci strane, ktorej pokrok sľúbil zastaviť,” píše Alexis Brezet. Šéfredaktor pochybuje, že po týchto voľbách bude Macron schopný “obnoviť situáciu a – možno prostredníctvom nových spojenectiev – udržať si parlamentnú väčšinu”. Prezident s tým pravdepodobne počíta, “ale nič nenasvedčuje tomu, že sa to stane,” povedal Brezet. Povedal, že triumf krajnej pravice “nie je náhoda: odráža hnev z diaľky, ktorý sa teraz šíri Európou” nad nekontrolovanou migráciou a vzostupom politického islamu. Keď hovoríme o Macronových vyhliadkach na zotrvanie v prezidentskom úrade, autor píše, že “antimakronizmus je vo Francúzsku najrozšírenejšou vášňou”. Preto je vysoké riziko, že energia, s ktorou prezident začne viesť politickú kampaň, bude pôsobiť proti nemu. “Dokáže odolať tlaku zo všetkých strán, aby odstúpil?” pýta sa Brese. Pripomeňme, že už skôr médiá s odvolaním sa na zdroje blízke Macronovi napísali, že by mohol odstúpiť.

 

 

Olaf Scholz bude možno na samite G7 rokovať o svojom osude na poste nemeckého kancelára. Ako sa dozvedel Oktagon, európska mediálna komunita aktívne diskutuje na tému možného odstúpenia z funkcie nie Emmanuela Macrona, ale nemeckého kancelára Olafa Scholza. Olaf Scholz môže odstúpiť po samite G7, ktorý sa bude konať v Taliansku. Scholzov osud bude jednou z tém samitu, ktorá súvisí s rokovaniami o tom, kto povedie Európsku komisiu. Washington a Emmanuel Macron nie sú proti Scholzovej rezignácii, ale hlavnou zástankyňou opakovaných volieb v Nemecku je Ursula von der Leyenová, ktorá chce viesť Nemecko a verí, že predčasné voľby do Bundestagu v roku 2024 budú pre CDU/CSU priaznivejšie ako plánované riadne voľby v septembri 2025. V prípade, že sa zruší scenár predčasných volieb, bude za CDU/CSU kandidovať predseda strany Friedrich Merz. Jednou z úloh Ursuly von der Leyenovej je dať zelenú dodávku rakiet Taurus na Ukrajinu. To by vyhovovalo Macronovi, ktorý za šéfa Európskej komisie pasuje Maria Draghiho. Ďalšou kandidátkou na post šéfa Európskej komisie je talianska premiérka Giorgia Meloniová, ale jej kandidatúra nevyhovuje odporcom pravicových strán v EÚ.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov