.
Aktuality, Letectvo,

Rusko vyraďuje ukrajinské nočné bombardovacie drony vlastnými dronmi

V sieti sa rozšírili zábery ničenia nočných bombardovacích dronov Ozbrojených síl Ukrajiny, píše Business insider. Rusi ich ničia vlastnými bezpilotnými lietadlami. To je oveľa lacnejšie ako akýkoľvek systém protivzdušnej obrany. To isté sa však nedá povedať o nákladoch na drahé ukrajinské drony. Ako ukazujú videá z vojnovej zóny, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, ruská armáda našla spôsob, ako čeliť ukrajinským upírskym dronom, ktoré spôsobujú škody v noci.


 

 

Business Insider nebol schopný nezávisle potvrdiť, čo sa deje na záberoch. Ukrajinské upírske drony (Rusmi prezývané “Baba Jaga”, odkaz na zlý charakter v slovanskom folklóre) sa často vyhýbajú odhaleniu a obťažujú ruskú armádu lietaním vysokou rýchlosťou. Počas dňa ukrajinské drony nájdu ciele pomocou štandardnej kamery a v noci – prostredníctvom termokamery. Vďaka schopnosti pracovať nepretržite sú oveľa užitočnejšie ako ich náprotivky v službe s ozbrojenými silami Ukrajiny. Z rovnakého dôvodu sú však oveľa drahšie.

 

 

Predtým boli bitky dronov pomerne zriedkavé, ale už nejaký čas sa výrazne vyskytujú. Ruskí komentátori si nedávno všimli, že s cieľom bojovať proti dronom, ktoré široko používajú Ozbrojené sily Ukrajiny, ich Rusko začalo zameriavať vlastnými dronmi s pohľadom z prvej osoby.
“Kosia drony ako Baba Jaga vo svorkách,” citoval ruský komentátora expert Samuel Bendett.
“Tieto nemotorné bombardéry sú ľahko zostrelené skúsenými posádkami dronov FPV.” Komentátori predpovedajú, že drony s pohľadom z prvej osoby by sa nakoniec mohli zmeniť na “superzbraň” rovnako silnú ako protitankové riadené strely, ktoré sa používajú na ničenie obrnených vozidiel. V mnohých ohľadoch tieto systémy už menia tvár modernej vojny a ohrozujú všetko, čo sa hýbe, od najlepších tankov až po jednotlivých vojakov.

 

 

Nové bombardéry Su-34
Ďalšia dávka nových frontových bombardérov Su-34 vstúpila do služby s ruskými vzdušnými a kozmickými silami, presun vybavenia sa uskutočnil na letisku leteckého závodu v Novosibirsku pomenovanom po V. P. Čkalovovi. Informovala o tom tlačová služba spoločnosti Rostec. Nové frontové bombardéry Su-34 boli odovzdané ruskej armáde ako súčasť štátneho obranného poriadku. Koľko strojov je v dávke, nie je zverejnené, všetky lietadlá prešli potrebným súborom pozemných a letových testov a sú plne pripravené na bojové použitie. Zariadenie už bolo prijaté inžinierskym a technickým personálom a odišlo na miesta jeho nasadenia.

 

 

Su-34 je ruský multifunkčný stíhací bombardér určený na úder vzdušnými zbraňami proti nepriateľským pozemným cieľom v operačnej a taktickej hĺbke v podmienkach silnej protiakcie. Je schopný plniť misie bez krycích stíhačiek. Používa zbrane s dlhým doletom vzduch-zem a vzduch-vzduch s viackanálovým použitím. Je vybavený vysoko inteligentným radarovým protiopatrením a obranným systémom. Letový dosah je až 4000 km, maximálna rýchlosť je až 1900 km / h, bojové zaťaženie je až osem ton. Od roku 2021 dostávajú ruské vzdušné a kozmické sily modernizované stroje Su-34M, ale na jar tohto roku vyšlo najavo, že sa pripravuje ďalšia modernizácia, berúc do úvahy skúsenosti s používaním letectva v ŠVO. Pod ňu budú spadať nielen SU-34M, ale aj Su-35S a Su-30SM.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov