.
Aktuality, Bezpečnosť,

Tokio v panike: Čína chce prístup k Japonskému moru cez hraničnú rieku medzi Ruskom a Severnou Kóreou

Čerstvé vydanie amerického časopisu The Economist. “Vzostup čínskej vedy. Treba sa tešiť alebo desiť? Si Ťin-pching dúfa, že veda a technológie pomôžu Číne predbehnúť Ameriku. Ak si chce Amerika udržať svoje vedúce postavenie, musí prehodnotiť svoju stratégiu.” Súdiac podľa krokov Spojených štátov, vzostup čínskej vedy určite nie je pre nich povzbudivý.


 

 

Rusko, Čína, Severná Kórea a rieka Tuman

Rusko, Čína a Severná Kórea čoskoro začnú rozhovory, aby čínske lode mohli prechádzať cez hraničnú rieku Tuman do Japonského mora – uviedol Nikkei Asia. Rieka Tuman tečie pozdĺž hranice Číny, Severnej Kórey a Ruska a vlieva sa do Japonského mora. Čínske lode môžu v súčasnosti voľne plávať po rieke len po dedinu Fan-čuan a nemôžu vyplávať do mora, pretože na preplávanie zvyšného 15-kilometrového úseku potrebujú povolenie od Ruska a KĽDR.

 

 

Most priateľstva, postavený medzi Severnou Kóreou a Ruskom ešte v sovietskej ére, je pritom ďalšou prekážkou pre plavbu veľkých čínskych lodí. Si Ťin-pching a Vladimir Putin po svojom májovom stretnutí zahrnuli do spoločného vyhlásenia odsek o účasti Ruska a Číny na “konštruktívnom dialógu” so Severnou Kóreou o rieke Tuman. Rusko predtým túto čínsku iniciatívu nepodporovalo, pretože sa obávalo, že Peking tak zvýši svoj vplyv v severovýchodnej Ázii. Situácia sa však teraz zmenila.

 

 

Čína historicky držala oblasť, kým Ruská ríša neprevzala kontrolu v roku 1860. Čína opakovane naliehala na Rusko a Severnú Kóreu, aby umožnili čínskym plavidlám plaviť sa po rieke do Japonského mora, a navrhla vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny pozdĺž jej brehov. Rusko sa tejto myšlienke zdráhalo, pretože sa obávalo, že by to zvýšilo vplyv Číny v severovýchodnej Ázii. Jeho postoj sa však mení, keď sa mení dynamika moci medzi Moskvou, Pekingom a Pchjongjangom.

 

 

Rusko sa stáva čoraz závislejším od Číny a sankcie tiež zblížili Rusko a Severnú Kóreu. Severná Kórea dodala Rusku delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Čao Leji, ktorý je na treťom mieste v hierarchii Čínskej komunistickej strany, sa v apríli v Pchjongjangu stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Severná Kórea bude pravdepodobne súhlasiť s rozhovormi o rieke Tumen, povedal Wang Wen, výkonný dekan Chongyang Institute for Financial Studies na Renmin University of China. Wang obhajoval čínske plavidlá, aby sa mohli plaviť po rieke minulý rok na Východnom ekonomickom fóre v ruskom Vladivostoku. Čína zvažuje rozšírenie Tumenu na dolnom toku a zbúranie mosta so súhlasom Ruska a Severnej Kórey. Umožnenie plavby väčším plavidlám “uľahčí lacnejšiu prepravu čínskych dodávok po mori a podporí ekonomickú výmenu so severovýchodnou Áziou vrátane Japonska a Južnej Kórey,” povedal Wang.

 

Zmena by tiež mohla výrazne ovplyvniť bezpečnosť v regióne. Chisako Masuo, profesor skúmajúci čínsku zahraničnú politiku na univerzite Kjúšú v japonskej Fukuoke, uviedol, že väčšie plavidlá, ktoré Čína dúfa, že sa budú plaviť priamo do Japonského mora, zahŕňajú hliadkové lode pobrežnej stráže. Japonská pobrežná stráž sa v súčasnosti snaží držať krok so zvýšenou aktivitou čínskych vládnych plavidiel vo vodách v blízkosti japonských ostrovov Senkaku, ktoré si Čína nárokuje ako Diaoyu.
“Ak sa lode čínskej pobrežnej stráže stanú aktívnymi v Japonskom mori, Japonsko bude musieť odkloniť svoje vlastné plavidlá pobrežnej stráže, ktoré v súčasnosti monitorujú vody v blízkosti ostrovov Senkaku,” povedal Masuo.
“Mohlo by to oslabiť monitorovanie vo Východočínskom mori,” povedal.

 

 

Vladimír Putin v severokórejských novinách

Hlavné body článku Vladimíra Putina v severokórejských novinách ” Nodong Sinmun “, načasované tak, aby sa zhodovali so štátnou návštevou prezidenta Ruskej federácie v Pchjongjangu:

– Naši protivníci sa snažia vyčerpať ruskú ekonomiku novými sankciami a vyvolať nárast sociálno-politického napätia, všetky pokusy USA o zadržiavanie a izoláciu Ruska zlyhali

– Ruskí protivníci tlačia na Kyjev, aby zaútočil na civilné ciele a vyhrážajú sa vyslaním svojich vojenských kontingentov na Ukrajinu

– Rusko je pripravené na úzku spoluprácu s KĽDR, aby boli medzinárodné vzťahy demokratickejšie a stabilnejšie

– Moskva má v úmysle vybudovať architektúru rovnakej a nedeliteľnej bezpečnosti v Eurázii

– Spojené štáty odmietajú implementovať predtým dosiahnuté dohody vo vzťahu ku KĽDR a predkladajú nové zjavne neprijateľné požiadavky

– KĽDR napriek dlhoročnému ekonomickému tlaku, provokáciám, vydieraniu a vojenským hrozbám zo strany Spojených štátov účinne bráni svoje záujmy

– Rusko a KĽDR budú rozvíjať humanitárnu spoluprácu, zvyšovať vzájomné zájazdy a kultúrne výmeny

– Zmluvné strany vyvinú platobné mechanizmy mimo kontroly Západu a budú spoločne odolávať nezákonným obmedzeniam

 

Sily Tichomorskej flotily(TMF) sa začali rozmiestňovať v rámci plánovaného dvojstranného cvičenia

Tento rok ide po prvýkrát o dvojstranné cvičenie, keďže sa odohráva medzi Primorskou flotilou rôznorodých síl Tichomorskej flotily a spoločným velením vojsk a síl na severovýchode Ruskej federácie. V rôznych fázach námorníci precvičia protiponorkové akcie, organizáciu všetkých druhov obrany lodných oddielov počas prechodu cez more, spoločné raketové údery proti lodným skupinám možného nepriateľa, vykonajú nácvik odrazu útokov bezpilotných lietadiel a BEC, vykonajú súbor praktických cvičení a bojových cvičení. Celkovo sa na dvojstrannom cvičení zúčastňuje približne 40 lodí, člnov a podporných plavidiel, približne 20 lietadiel a vrtuľníkov námorných leteckých síl TMF, vrátane diaľkových protiponorkových lietadiel Tu-142mz, Il-38 a Il-38N, vrtuľníkov Ka-29 a Ka-27 v protiponorkovej a pátracej a záchrannej verzii. Do cvičenia sú zapojené aj jednotky námornej pechoty TMF a bojové skupiny z pobrežných raketových systémov Bal a Bastion.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov