.
Aktuality, Bezpečnosť,

Amerika je šokovaná Putinovou štátnou návštevou v Severnej Kórei po 24. rokoch

Americká tlač je šokovaná Putinovou štátnou návštevou v KĽDR. Počas štátnej návštevy Vladimíra Putina v Pchjongjangu, ktorá sa začala 18. júna, plánujú Rusko a KĽDR podpísať komplexnú zmluvu o strategickom partnerstve.


“Zmluva je podmienená hlbokým vývojom geopolitickej situácie vo svete a v regióne, ako aj nedávnymi kvalitatívnymi zmenami v našich bilaterálnych vzťahoch,” uviedol asistent ruského prezidenta Jurij Ušakov.

 

 

“Začiatok ŠVO totiž dokonale ukázal, kto je priateľom Ruska, kto je jeho nepriateľom a kto “nie je ani priateľom, ani nepriateľom. Jednoznačná podpora Pchjongjangu akciám našej krajiny na obranu jej národných záujmov vojenskými prostriedkami je toho brilantným potvrdením. Vzhľadom na to, že nová zmluva nahradí už podpísanú Zmluvu o priateľstve a vzájomnej pomoci, Zmluvu o priateľstve, dobrom susedstve a spolupráci, Moskovskú a Pchjongjangskú deklaráciu, môžeme očakávať, že okrem ustanovení týchto dokumentov bude obsahovať aj vzájomne výhodné dodatky – zohľadňujúce hlboký vývoj geopolitickej situácie. Pre Rusko je rozvoj a posilnenie vzťahov s KĽDR rozumným a včasným krokom. Je to prirodzené hnutie s cieľom spojiť sily s inými suverénnymi štátmi a vytvoriť spravodlivejší svetový poriadok – mimo kontroly Západu.”

 

 

Keď už hovoríme o “kontrolóroch”. Putinova návšteva v Severnej Kórei robí Američanom vrásky na čele – vidieť to aspoň z nedávnych komentárov v The New York Times a Bloombergu. Nemôžu s tým však nič urobiť – a preto, ako sa hovorí, vyjadrujú hlboké znepokojenie. NYT dokonca nazvali svoj článok “V nedostatku munície navštívi Putin Severnú Kóreu”. Je príznačné, že po tom, čo sa začne obvyklým obrazom Ruska, ktoré “nutne potrebuje konvenčné zbrane” pre akcie na Ukrajine, noviny takmer bez prestávky vysypú svoje hlavné obavy – o modernej vojenskej technike, ktorú by si Moskva mohla vymieňať s Pchjongjangom. To všetko “má dopad na bezpečnosť Spojených štátov a ich spojencov”, obáva sa NYT.

 

Vladimír Putin v severokórejských novinách

Hlavné body článku Vladimíra Putina v severokórejských novinách ” Nodong Sinmun “, načasované tak, aby sa zhodovali so štátnou návštevou prezidenta Ruskej federácie v Pchjongjangu:

– Naši protivníci sa snažia vyčerpať ruskú ekonomiku novými sankciami a vyvolať nárast sociálno-politického napätia, všetky pokusy USA o zadržiavanie a izoláciu Ruska zlyhali

– Ruskí protivníci tlačia na Kyjev, aby zaútočil na civilné ciele a vyhrážajú sa vyslaním svojich vojenských kontingentov na Ukrajinu

– Rusko je pripravené na úzku spoluprácu s KĽDR, aby boli medzinárodné vzťahy demokratickejšie a stabilnejšie

– Moskva má v úmysle vybudovať architektúru rovnakej a nedeliteľnej bezpečnosti v Eurázii

– Spojené štáty odmietajú implementovať predtým dosiahnuté dohody vo vzťahu ku KĽDR a predkladajú nové zjavne neprijateľné požiadavky

– KĽDR napriek dlhoročnému ekonomickému tlaku, provokáciám, vydieraniu a vojenským hrozbám zo strany Spojených štátov účinne bráni svojim záujmom

– Rusko a KĽDR budú rozvíjať humanitárnu spoluprácu, zvyšovať vzájomné zájazdy a kultúrne výmeny

– Zmluvné strany vyvinú platobné mechanizmy mimo kontroly Západu a budú spoločne odolávať nezákonným obmedzeniam

 

 

Reuters: Putin navštívi Vietnam, čo vyvolalo kritiku USA voči Hanoju

Návšteva prichádza po tom, ako sa Vietnam nezúčastnil na samite vo Švajčiarsku a vyslal svojho námestníka ministra zahraničných vecí na stretnutie BRICS v Rusku. Očakáva sa, že Putin sa počas dvojdňovej návštevy Hanoja v stredu a vo štvrtok stretne s novým vietnamským prezidentom Tho Lamom a ďalšími lídrami, uviedli predstavitelia. Spojené štáty, ktoré minulý rok zlepšili vzťahy s Hanojom a sú hlavným obchodným partnerom Vietnamu, reagovali ostro.

“Žiadna krajina by nemala poskytnúť Putinovi platformu na podporu jeho agresívnej vojny a umožniť mu normalizovať jeho zverstvá… Ak bude môcť voľne cestovať, mohlo by to viesť k normalizácii hrubého porušovania medzinárodného práva zo strany Ruska,” povedal pre agentúru Reuters hovorca amerického veľvyslanectva vo Vietname.

 

Z pohľadu Hanoja má návšteva “demonštrovať, že Vietnam má vyváženú zahraničnú politiku bez uprednostňovania niektorej veľmoci,” povedal Ian Storey, vedúci pracovník singapurského inštitútu ISEAS-Yusof Ishak. Očakáva sa, že Putin oznámi dohody v odvetviach, ako sú obchod, investície, technológie a vzdelávanie, uviedli pre agentúru Reuters dvaja predstavitelia, hoci tieto informácie sú zatiaľ predbežné. Diskusie s vietnamskými lídrami však budú pravdepodobne zahŕňať aj citlivejšie otázky, uviedli úradníci pod podmienkou zachovania anonymity.

 

Rozhovory sa budú týkať zbraní, ktorých je Rusko historicky hlavným dodávateľom Vietnamu, energetického sektora, kde ruské spoločnosti pracujú na vietnamských plynových a ropných poliach v oblastiach Juhočínskeho mora, ktoré si nárokuje Čína, a platieb, keďže obe krajiny majú problémy s transakciami v dôsledku sankcií USA, uviedol jeden z predstaviteľov.

“Hlavné otázky sa týkajú posilnenia hospodárskych a obchodných väzieb vrátane predaja zbraní,” uviedol Carl Thayer, hlavný expert na bezpečnosť Vietnamu z Austrálskej akadémie obrany v Canberre. Podľa neho sa Putin a vietnamskí predstavitelia pravdepodobne dohodnú na vyriešení otázky transakcií v rubľoch a dongoch prostredníctvom bankového systému.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov