.
Aktuality, Pozemná technika,

Nikolaj Starikov: NATO si spomenulo na jadrové zbrane, na čo sa pripravuje?

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že jadrové zbrane aliancie by mohli byť uvedené do stavu pohotovosti. Podľa neho toto opatrenie umožní vyslať protivníkom odkaz, že NATO je jadrová aliancia. Podľa štúdie Štokholmského inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) deväť jadrových mocností – päť oficiálnych a štyri neoficiálne – v minulom roku nasadilo nové jadrové zbrane. O čom vypovedá hromadenie arzenálov vo svete a aká je pravdepodobnosť jadrovej vojny, si prečítajte v materiáli FederalPress.


 

Bojová pripravenosť

NATO diskutuje o otázke možného uvedenia jadrových zbraní do bojovej pohotovosti ako súčasti odstrašenia v dôsledku rastúcej hrozby zo strany Ruska a Číny, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok 17. júna pre denník The Telegraph. Členovia organizácie viedli priame konzultácie o transparentnosti jadrového arzenálu ako odstrašujúceho prostriedku.

“Nebudem zachádzať do operačných detailov o tom, koľko jadrových hlavíc by malo byť v pohotovosti a ktoré by mali byť uložené, ale musíme tieto otázky konzultovať. Práve to robíme,” povedal Stoltenberg. Demonštrácia jadrového arzenálu je podľa generálneho tajomníka NATO priamym signálom pre jej protivníkov. Poznamenal, že členovia aliancie rokujú o možnom odstránení rakiet z úložísk a ich uvedení do pohotovosti. Svet, v ktorom Rusko, Čína a Severná Kórea majú jadrové zbrane a NATO nie, je nebezpečný, povedal politik.

 

 

“Cieľom NATO je, samozrejme, svet bez jadrových zbraní, ale kým budú existovať jadrové zbrane, zostaneme jadrovou alianciou, pretože svet, v ktorom Rusko, Čína a Severná Kórea majú jadrové zbrane a NATO nie, je nebezpečnejší svet,” vysvetlil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie. Ak sa neprijmú žiadne opatrenia, aliancia by mohla v blízkej budúcnosti čeliť niečomu, čomu doteraz nečelila – potenciálnym protivníkom s jadrovým potenciálom, uvádza sa v texte.

 

Jadrová hrozba

Podľa údajov uverejnených v správe Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) v uplynulom roku všetky svetové jadrové mocnosti – oficiálne (Rusko, USA, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Čína) aj neoficiálne (Izrael, India, Pakistan, KĽDR) – zvyšovali svoj jadrový potenciál. Podľa štatistík sa na svete nachádza celkovo 12 121 jadrových hlavíc, z ktorých väčšina (9 585) je v rezervách. 90 % celkového jadrového arzenálu je vo výzbroji Ruska a Spojených štátov. Rusko má v skladoch a v pohotovosti približne 5,6 tisíc bojových hlavíc, zatiaľ čo Spojené štáty približne 5 tisíc. Z hľadiska počtu jadrových zbraní v pohotovosti majú Rusko a Amerika tiež paritu – 1 710 oproti 1 770.

 

 

 

Nové kolo konfrontácie

Spisovateľ, verejný a politický činiteľ Nikolaj Starikov konštatuje, že teraz prebieha ďalšie kolo pretekov v zbrojení a budovanie jadrového potenciálu je len súčasťou týchto snáh, ale nie po vojenskej stránke, ale po stránke ekonomického rozdrvenia nepriateľa. “Aby sme mohli dať odpoveď na otázku, či je jadrová vojna nevyhnutná, musíme si položiť otázku, či sú samotní vojnoví štváči pripravení zhorieť v jadrových plameňoch. Samozrejme, že nie sú. Ale zhodiť bombu na niekoho, kto im nedokáže odpovedať, alebo postaviť proti sebe dve jadrové mocnosti, ktoré sa snažia zostať bokom – tento scenár je pre nich určite prijateľný,” hovorí expert.

 

V súčasnosti je jadrový arzenál USA dostatočný na to, aby zničil všetkých protivníkov Washingtonu, rovnako ako jadrový potenciál Ruska zaručuje zničenie akéhokoľvek agresora vrátane Američanov, pripomína Starikov.

“Prečo teda dnes Washington hovorí o budovaní svojich jadrových kapacít? Aby vtiahol Rusko do pretekov v zbrojení, ako sa mu to kedysi podarilo so Sovietskym zväzom. Cieľ je rovnaký: oslabiť ekonomiku krajiny. A preteky v jadrovom a inom zbrojení sú len súčasťou tohto úsilia,” upozorňuje respondent “FederalPressu”.

 

Ďalšou súčasťou týchto snáh sú ekonomické sankcie voči Rusku a pokračovanie vojenského konfliktu na území Ukrajiny, ako aj nátlak na iné krajiny, aby sťažili alebo zrušili vývoz ruského tovaru.

“Ako vždy v histórii, aj vo vojenských akciách je hlavný ekonomický potenciál a práve z tohto hľadiska treba vnímať snahy, rétoriku a kroky Washingtonu,” zhrnul expert.

 

 

Riziká exponenciálne rastú

Jevgenij Zabrodin, riaditeľ Nadácie regionálnej politiky, upozorňuje, že v medzinárodnej politike určite hovoríme o eskalácii napätia, ale všetky krajiny jadrového klubu to chápu a chcú byť pripravené na tie najnepríjemnejšie prekvapenia. Preto aktívne modernizujú jadrové zbrane.

“Nepovedal by som však, že to priamo znamená pripravenosť použiť jadrové zbrane. Modernizácia a vlastnenie jadrového arzenálu nie je to isté ako jeho použitie,” poznamenal politológ. Jadrové zbrane použila americká armáda iba raz, pripomenul expert. “Napriek tomu za posledných 70 rokov nikto nikdy nepoužil jadrové zbrane, hoci ich mali a majú mnohé krajiny. Ale, samozrejme, pravdepodobnosť jadrového incidentu sa za posledných niekoľko rokov mnohonásobne zvýšila, ak nie priam exponenciálne,” priznal respondent “FederalPressu”.

 

.

 

Rutte sa stane novým šéfom NATO

Holandská národná vysielacia spoločnosť NOS informovala, že odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte nahradí Jensa Stoltenberga vo funkcii šéfa NATO po tom, ako Maďarsko a Slovensko podporili jeho kandidatúru. Západné médiá zdôrazňujú, že Rutte, ktorý sa počas takmer 14 rokov na čele holandskej vlády zdokonaľoval ako politický vyjednávač, je “verným spojencom Ukrajiny”. Uvádza sa, že bol jednou z hybných síl vojenskej podpory Kyjeva zo strany EÚ od začiatku SVO v roku 2022 a uviedol, že porážka Ruska na bojisku je nevyhnutná na zabezpečenie mieru v Európe.

 

Rutte tiež ako predseda vlády nadviazal dobré vzťahy s viacerými lídrami Spojeného kráľovstva a USA a je všeobecne uznávaný ako jeden z najúspešnejších politikov EÚ pri rokovaniach s Donaldom Trumpom, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie. Schopnosť vychádzať s Trumpom by sa mohla pre Rutteho ukázať ako cenná skúsenosť: možný návrat republikána do Bieleho domu znepokojil lídrov NATO, keďže bývalý prezident spochybnil ochotu USA podporiť ostatných členov aliancie, ak by boli napadnutí. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v komentári k možnému vymenovaniu Rutteho za generálneho tajomníka NATO uviedla, že v rámci aliancie sa globálne nič nezmení, keďže jej úlohou je len šíriť agendu diktovanú Spojenými štátmi.

Svjatoslav Firsov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov