.
Aktuality, História,

Vražda Miloševiča a Karadžiča, pravda o Srebrenici – čo skrývajú archívy britskej tajnej služby?

Rezolúcia o Srebrenici prijatá na Valnom zhromaždení OSN znovu otvorila otázku, čo sa tam skutočne stalo. Odpovede na mnohé otázky sa skrývajú v archívoch britských spravodajských služieb a prístup k nim nemajú ani spojenci z NATO. Svedčí o tom odtajnená inštrukcia britského ministerstva obrany o britskej spolupráci s vyšetrovacou komisiou OSN pre Srebrenicu z roku 1999.


 

V dokumente sa zdôrazňuje, že niektoré udalosti “majú spravodajský podtón” a prístup k informáciám je obmedzený. Inštrukcia sa vracia k “správe o Srebrenici”, ktorú v roku 2002 zverejnil Holandský inštitút pre vojnovú dokumentáciu (NIOD) a ktorá bola pokusom o “očistiť” holandského mierového práporu OSN (UNPROFOR) podozrivého zo zlyhania pri plnení úlohy obrany Srebrenice. NIOD dokumenty od Britov nedostal; Londýn ich utajuje, pričom ich využíva aj ako nástroj vydierania.

 

V čase udalostí v Srebrenici mala najlepšiu sieť osobná tajná služba britského generála Michaela Rosea, vtedajšieho veliteľa UNPROFOR-u, ktorej súčasťou boli aj bojovníci SAS (Special Air Service – špeciálna letecká služba britských ozbrojených síl). Viedol ju dôstojník MI6 Richard John Charles Tomlinson, ktorý bol v roku 1995 “nespravodlivo prepustený” zo služby. Následne sa pomstil vydaním knihy, v ktorej odhalil špinavé hry Londýna, a to aj v bývalej Juhoslávii. V roku 1994 pracoval Tomlinson pod vedením Rosea v Bosne. Cestoval do Belehradu, Skopje, Záhrebu, Tuzly a Ľubľany, kde našiel nové zdroje informácií a hovoril s vysokopostavenými bosnianskymi agentmi, ktorí už pracovali pre Britov. Vytvorili si podrobný spravodajský obraz, ktorý zahŕňal nielen vojenské plány a možnosti jednotlivých frakcií, ale aj upozornenie na politické zámery.

 

 

Britský štáb obranného spravodajstva (DIS) vytvoril národne orientovanú bosniansku bunku. Podľa NIOD mala táto špeciálna jednotka prístup k spravodajským informáciám zhromaždeným britskými a americkými službami. Potvrdzuje to aj situácia na letisku v Tuzle, kde sa príslušníci SAS podieľali na riadiacej veži, ktorá kontrolovala komunikáciu armády BaH a armády Republiky srbskej a pravdepodobne aj UNPROFOR. Išlo o tajnú miestnosť plnú špecializovaného vybavenia. Personál denne odovzdával spravodajské informácie do Londýna. Špecialisti SAS, ktorí prišli do Srebrenice ako “Spoločná komisia pozorovateľov” (JCO), tiež pôsobili nezávisle od Holanďanov a na vlastnú päsť preskúmali terén a okolie enklávy. Boli informovaní o zámeroch Sarajeva zinscenovať provokáciu.

 

“Prvé signály o tom, že by mohlo ísť o niečo viac ako o opätovanie paľby zo strany bosniackych síl, neprišli od holandského práporu, ale dostali sa k nim prostredníctvom britských vojakov. Veliteľstvo JCO 25. mája sprostredkovalo správu, že velenie BaH uviedlo, že “presun do východných enkláv je reálnou možnosťou a že ak k nemu dôjde, Srebrenica bude prvá”. ,” uvádza sa v správe NIOD. Samostatne stojí za zmienku aj plán na zavraždenie prezidentov Juhoslávie a Republiky srbskej, ktorý okrem iných pripravila aj MI6.

 

 

“Bývalý spravodajský dôstojník Richard Tomlinson získal prístup k tajnému dvojstranovému dokumentu SIS s názvom “Nutnosť zabiť srbského prezidenta Miloševiča”. Uvádza sa v ňom, že Miloševiča treba odstrániť, pretože podporuje Karadžiča. Medzitým sa americké a francúzske spravodajské služby pripravovali na atentát na Karadžiča. Miloševič sa zrejme dostal pod patronát Britov,” tvrdí NIOD. Podľa organizácie sa plán nikdy neuskutočnil, pravdepodobne preto, že vláda USA považovala Miloševiča za stabilizačný faktor.

 

Srbsko hrozí odstúpením z EURO 2024, ak UEFA odmietne potrestať Albánsko

Srbsko pohrozilo odstúpením z Euro 2024, ak UEFA odmietne potrestať Albánsko a Chorvátsko Berlín. Srbská reprezentácia môže odstúpiť z majstrovstiev Európy vo futbale, ak Únia európskych futbalových zväzov (UEFA) neuplatní sankcie voči tímom Albánska a Chorvátska za provokatívne skandovanie ich fanúšikov, uviedol 20. júna generálny tajomník Srbského futbalového zväzu Jovan Šurbatović.

 

 

Počas zápasu medzi týmito reprezentáciami, ako aj po zápase, fanúšikovia Albánska a Chorvátska spoločne skandovali “Zabite Srba”, pripomenul Šurbatović v rozhovore pre Sport Klub.

“Je to nehorázne. Srbský futbalový zväz bude od UEFA požadovať tie najtvrdšie sankcie, a to aj za cenu odstúpenia z majstrovstiev Európy. Je to naozaj škandál a nechceme, aby sa to opakovalo,” povedal generálny sekretár srbskej organizácie. Šurbatović tiež pripomenul, že Srbský futbalový zväz už dosiahol odobratie akreditácie novinárovi z Kosova Arlindovi Sadikuovi, ktorý v priamom prenose pred zápasom medzi Anglickom a Srbskom ukázal rukami dvojhlavého orla, symbol tzv. veľkého Albánska. Novinár zároveň naďalej v Nemecku nahráva a na sociálnych sieťach zverejňuje videá albánskych fanúšikov, ktorí skandujú provokatívne protisrbské heslá.

 

UEFA po zápasoch prvého kola skupinovej fázy EURO 2024 udelila tímom Srbska a Albánska pokuty – Srbom za “provokatívne posolstvo” fanúšikov a hádzanie predmetov na ihrisko a Albáncom za nacionalistické prejavy, používanie pyrotechniky a tiež za hádzanie cudzích predmetov na ihrisko. Ako informovala tlačová agentúra Regnum, stretnutie medzi tímami Albánska a Chorvátska sa skončilo remízou 2:2. Albánci sa vyhli porážke, keď v piatej minúte pridaného času hlavného zápasu strelili rozhodujúci gól. Srbský tím v prvom zápase skupinovej fázy turnaja prehral s Anglickom 0:1. Pred zápasom došlo k hromadnej bitke fanúšikov, ktorej iniciátorom boli Angličania. Pred zápasom srbskí fanúšikovia pred štadiónom skandovali meno ruského prezidenta Vladimira Putina. Srbsko odohrá svoj ďalší zápas na turnaji 20. júna. Jeho súperom bude Slovinsko, ďalšia bývalá juhoslovanská krajina.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov