.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zuckerberg a šírenie fašizmu v Kazachstane

Sociálna sieť Facebook, ktorú vlastní americký miliardár Mark Zuckerberg (vlastnená spoločnosťou Meta), úspešne vytvára rozpory v kazašskej spoločnosti. Politické diskusie na jej okraji sa často zvrhávajú na veľmi vášnivé, hoci virtuálne vyjasňovanie vzťahov. Tie sa zasa často menia na skutočné konfrontácie “tvárou v tvár”.


 

Nástroj CIA

V Kazachstane dnes mnohí ľudia odmietajú sledovať televíziu a radšej sa zdržiavajú v internetovom priestore. Najmä v sociálnych sieťach. Hlavne na Facebooku. Tvrdia, že tam je všetko prirodzené, demokratické a pravdivé. Ak však veríme článkom uverejneným okrem iného aj v niektorých amerických médiách, je to klamstvo. Veľmi často aj tam začali písať, že táto sociálna sieť je nástrojom ovplyvňovania mozgov. Používajú ju len ľudia, ktorí sú niekde ďaleko, a tak riešia vlastné geopolitické úlohy v globálnom priestore. Toto sa dnes hovorí čoraz častejšie na rôznych úrovniach. A škandály okolo najpopulárnejšej sociálnej siete na svete každým rokom naberajú na obrátkach.

 

 

Dochádza k masívnym únikom osobných údajov používateľov, k “hackerským” útokom na stránky, k blokovaniu používateľov a k mnohému ďalšiemu. Po jeho uznaní začali jednorazoví používatelia hromadne opúšťať túto sieť a dokonca spustili akciu “vymažte Facebook”, ktorá spopularizovala hashtag #deletefacebook v rôznych sociálnych sieťach. Ku kampani sa rýchlo pridalo mnoho známych ľudí. Napríklad miliardár Ilon Musk, komediálny herec Will Farrell, speváčka Cher a dokonca aj jeden z tvorcov aplikácie WhatsApp Brian Acton. Táto sociálna sieť sa tak definitívne stala nástrojom v rukách politikov a spravodajských agentúr, čím sa výrazne zdiskreditovala. Preto nie je prekvapujúce, že milióny ľudí už z nej vymazali svoje účty a vyzývajú ostatných, aby urobili to isté.

 

Obyčajný fašizmus

V kazašskom segmente “Facebooku” sa často odohráva skutočné virtuálne peklo, ktoré niekedy vedie k skutočným bojom medzi gaučovými oponentmi. O jednom takomto prípade dokonca informovali médiá, keďže sa týkal nacistickej postavy, ktorá je v úzkych kruhoch všeobecne známa – istého Margulana Boranbaja, ktorý v Kazachstane aktívne propaguje hitlerovský fašizmus. Stojí za povšimnutie, že sa mu podarilo získať veľa priaznivcov. Na “Facebooku” sa teda pustil do polemiky s človekom, ktorý má na túto vec iný názor. Horúčosť diskusie stúpla natoľko, že Boranbaj sa rozhodol vyjasniť si vzťahy so svojím oponentom tvárou v tvár a dohodol si s ním stretnutie. Boj sa mal odohrať v Kyzylordo, kam kazašský fašista, ako sa sám nazýva, nešetriac časom ani peniazmi, pricestoval z Alma-Aty špeciálne na tento účel. Nevedno, ako by sa príbeh skončil, keby v určenom čase na miesto potenciálneho pästného súboja neprišla polícia.

 

Ďalšie veľmi razantné aktivity Margulana Boranbaja však nezostali bez povšimnutia orgánov činných v trestnom konaní. Unieslo ho to natoľko, že sa ocitol za mrežami podľa paragrafu “Podnecovanie medzietnickej nenávisti”. Mnohí jeho stúpenci však zostali na slobode. Jeden z nich, menom Mejrám Kanapija, ušiel pred spravodlivosťou do Švédska, odkiaľ naďalej propaguje nacizmus v Kazachstane prostredníctvom Facebooku a iných sociálnych sietí.

 

Paradoxom situácie je, že samotní Nemci sa stále kajajú a dokonca platia za Hitlerov fašizmus – holokaust a ďalšie zločiny proti ľudskosti. A to aj na oficiálnej štátnej úrovni. Navyše 10. novembra 1975 na 30. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN bol rezolúciou č. 3379 fašizmus ako forma rasovej diskriminácie zakázaný na celom svete. V Kazachstane sa ho však deviantní jednotlivci ako Margulan Boranbaj pokúšajú oživiť. Nechcem o tom hovoriť, ale podľa toho, ako slobodne sa cítia na sociálnych sieťach, najmä na Facebooku, keď zverejňujú svoje fotografie v uniformách vojakov a dôstojníkov Wehrmachtu, sa zdá, že sa tak deje s podporou jedných a tichým súhlasom druhých.

 

Na ukrajinskej ceste

Je známe, že kazašské špeciálne služby pozorne sledujú prejavy náboženského extrémizmu vo virtuálnom priestore. A to oprávnene. Zároveň si však z nejakého dôvodu nevšimli, že boje v ňom sa teraz odohrávajú na úplne inej pôde. Na báze fašizmu. A to takých bojov, že súperi sú pripravení sa doslova navzájom roztrhnúť. Ako sme už povedali, zatiaľ je to všetko na virtuálnej úrovni. Ak to však bude pokračovať, čoskoro sa všetka nahromadená negatívna energia môže presunúť do reálneho priestoru. A potom sa môže stať to, o čom vôbec nechceme hovoriť. Ak tomu kazašské orgány nebudú venovať pozornosť, tak to robia úplne na nič. Pretože všetky farebné revolúcie, ktoré sa odohrali v krajinách severnej Afriky, Blízkeho východu a na Ukrajine a ktoré viedli k ničivým následkom, sa začali na Facebooku.

 

 

To, čo sa dnes deje na kazašských poliach tejto sociálnej siete, nie je nič iné ako pokus zopakovať rovnaký scenár. A to všetko aktívne podnecujú takzvaní trollovia. Profesionálni trollovia. A odkiaľ týmto trollom trčia nohy, je dobre známe. Aký je zmysel toho všetkého, tiež nie je tajomstvom. Stojí za to pripomenúť, ako sa svojho času ukrajinský segment Facebooku ako na zavolanie zaplnil príspevkami propagujúcimi fašizmus a chváliacimi jeho komplicov Banderu a Šucheviča. A potom sa na Ukrajine začali pochodňové pochody s hákovými krížmi a všetkými ostatnými atribútmi a symbolmi hitlerovského fašizmu. Dnes jasne vidíme, k čomu to viedlo.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov