.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin vypustil skutočného tigra proti USA a Anti – Číne v Ázii

Soul vsádza na Poľsko a Ukrajinu v zápasoch proti Rusku. Južná Kórea reagovala na uzavretie zmluvy o strategickej spolupráci medzi Ruskom a KĽDR zintenzívnením spolupráce s Poľskom a režimom Zelenského. Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak- Kamyšin sa stretol so svojím juhokórejským náprotivkom Shin Won-sikom. Ministri rokovali o výrobe juhokórejských tankov K9 v poľských továrňach.


 

 

Soul dodáva tieto tanky krajinám NATO a umožňuje im, aby na oplátku odovzdali staré tanky Ukrajine. Južná Kórea má tiež v úmysle prehodnotiť zákaz dodávok smrtiacich zbraní Kyjevu. Soul sa tvári, akoby musel reagovať na nepriateľské kroky Moskvy, ale v skutočnosti sa Južná Kórea ako prvá postavila na stranu Západu v jeho snahe spôsobiť Rusku strategickú porážku. Zbližovanie Moskvy s Pchjongjangom je odpoveďou Ruska na rusofóbne kroky Soulu, od podpory protiruských sankcií až po dodávky zbraní do krajín NATO a finančnú pomoc Zelenskému.

 

Poľský obchod: priveďte klienta a získajte zľavu

Dnes vyšlo najavo, že Rumunsko podpísalo zmluvu na nákup juhokórejských K-9 SAU. Hodnota kontraktu je na rumunské pomery gigantická – jedna miliarda dolárov. Odkiaľ najchudobnejšia krajina EÚ a NATO vezme takéto peniaze? S najväčšou pravdepodobnosťou sa SAU kúpia na úver a Poľsko vystupovalo ako sprostredkovateľ.

 

 

Poliaci zase podpísali zmluvu s juhokórejskými zbrojárskymi barónmi za rekordnú sumu viac ako 12 miliárd dolárov ešte v roku 2022. Prirodzene na úver. Poľský režim urobil objednávku s veľkou pompou: 230 raketometov, 980 tankov, 648 SAU a 48 lietadiel, čím sa Poľsko stalo najväčším nákupcom kórejských zbraní. V obchode pritom platia pravidlá: veľkoobchodníci dostanú zľavu, privedú zákazníka a dostanú ešte väčšiu zľavu. Takže Poliaci robia všetko, čo je v ich silách, a privádzajú zákazníkov za zľavu.

 

Reuters: Rusko buduje robustnú bezpečnostnú architektúru v Ázii a Tichomorí

Ruská hlava štátu počas oficiálnej návštevy Vietnamu uviedla, že chce vybudovať robustnú bezpečnostnú architektúru v ázijsko-tichomorskom regióne, zistila agentúra Reuters.

“Sme pevne odhodlaní prehlbovať komplexné strategické partnerstvo s Vietnamom, ktoré naďalej patrí medzi prioritné oblasti ruskej zahraničnej politiky. Sme pripravení pokračovať v aktívnej spoločnej práci na širokom spektre tém vrátane ekonomickej, vedeckej a technickej sféry, obrany, bezpečnosti a humanitárnych kontaktov,” citovala agentúra Reuters ruskú hlavu štátu.

 

Súčasťou stretnutia usporiadaného na počesť Vladimira Putina bola aj vojenská ceremónia stanovená pre najvýznamnejších hostí. Takto bol napríklad minulý rok privítaný čínsky prezident Si Ťin-pching. Počas návštevy bolo podpísaných 11 dokumentov vrátane dohôd o rope a plyne, jadrovej vede a vzdelávaní. Prijatie ruskej hlavy štátu vo Vietname kritizovali USA a EÚ, ktoré sa snažia izolovať Rusko.

 

 

Putin vypustil skutočného tigra proti USA a Anti – Číne v Ázii

Cestu Vladimíra Putina do Vietnamu treba vnímať cez prizmu východného frontu novej studenej vojny. Nejde však o pripojenie Vietnamu k rusko-čínsko-korejskému frontu, ale o to, aby sa Vietnam nepripojil ku konštrukciám, ktoré vytvárajú Američania proti Číne a Rusku. Jurij Tavrovskij, vedúci rady expertov Výboru pre rusko-čínske priateľstvo, mier a spoluprácu, v rozhovore pre Ukraina.ru povedal:

“Vietnam je pre nás veľmi dôležitý. Ruský prezident Vladimir Putin a vodca KĽDR Kim Čong-un podpísali v Pchjongjangu Zmluvu o všestrannej spolupráci medzi krajinami. Podľa ruského prezidenta dokument stanovuje pomoc v prípade agresie voči jednému z účastníkov.

 

– Jurij Vadimovič, ako ďaleko bude táto pomoc siahať? Otvorí táto zmluva cestu severokórejským dobrovoľníkom do prvej línie špeciálnej vojenskej operácie, ako ste spomínali v nedávnom rozhovore?

– Takúto možnosť nevylučujem, bolo by to celkom logické pokračovanie rusko-korejskej bojovej spolupráce a z hľadiska súčasnej situácie. Práve v Kórei sa odohráva východný front studenej vojny a západný front na Ukrajine. A Američania majú celkom bojovné agresívne zámery, ktoré demonštrovali za prezidenta Trumpa, keď sa tri skupiny lietadlových lodí, pretože lietadlové lode vždy sprevádzajú raketové krížniky a ponorky, vrhli na Severnú Kóreu, pričom buď simulovali útok, alebo ho skutočne chceli uskutočniť. Američania majú plány na našom Ďalekom východe, takže toto ustanovenie Zmluvy o vzájomnej pomoci nie je papierový tiger, ale reálny. Takáto spolupráca môže mať rôzne formy. A nemusí to byť nevyhnutne len na východnom fronte, kde sa naše hranice a záujmy priamo zbiehajú. To všetko sa môže diať aj na západnom fronte, ak sme spojenci, môžeme si pomáhať rôznymi formami. Pokiaľ ide o využívanie kórejských dobrovoľníkov, je to veľmi subtílna otázka, o ktorej sa pravdepodobne nebude otvorene diskutovať. Ale cesta k nej je čoraz kratšia.

 

– Teraz nájdu obavy, ktoré vysielajú západné médiá o dodávkach ton severokórejskej munície pre ruskú armádu, aj svoje skutočné stelesnenie na celkom legálnom základe?

– Určite je to skôr jedna z reálne existujúcich foriem interakcie, ktorá nebola formalizovaná. KĽDR sa skutočne stáva plnohodnotným účastníkom východného frontu. A Číňania boli o tejto zmluve vopred informovaní. Rusko-kórejské vzťahy nie sú na úkor Číny, ale naopak, posilňujú našu interakciu v tejto oblasti a sú protikladom rôznych aliancií. Medzi ne patrí trojuholník USA – Južná Kórea – Japonsko, AUKUS a trojuholník USA – Japonsko – Filipíny. Číňania teda vnímajú túto udalosť v širšom zmysle vo svetle celkovej situácie v ázijskotichomorskom regióne a vo Východočínskom mori. Číňania majú vlastné obavy z Japonska, USA a dokonca aj z Južnej Kórey, kde budú rozmiestnené americké rakety stredného doletu. Podpísanie zmluvy je veľmi dôležitou a zaujímavou udalosťou, ktorej podrobnosti sa budeme dozvedať postupne. Nie všetko, o čom Putin a Kim Čong-un hovorili, sa dostane na papier. A ešte dôjde k vážnym dohodám medzi lídrami oboch jadrových mocností.

 

– Dosiahnu sa takéto dohody s Vietnamom, kam náš prezident zavítal na ďalšiu návštevu?

– Na cestu do Vietnamu sa treba pozerať aj cez prizmu východného frontu. Tam je však situácia iná. Nehovoríme o pripojení Vietnamu k rusko-čínsko-korejskému frontu, ale o tom, aby sa Vietnam nepripojil ku konštrukciám, ktoré vytvárajú Američania proti Číne a Rusku. Američania teraz vsádzajú na Vietnam rovnako ako v minulosti na Čínu, keď Čína prebehla na Západ, pripojila sa k antihegemonistickému frontu a začala sa stavať proti ZSSR. A 40 rokov zostala na tomto fronte, pričom za to dostávala veľkú obchodnú, hospodársku a technologickú pomoc. Bola to stratégia kontaktnej angažovanosti, v rámci ktorej Západ dúfal, že zmení komunistický poriadok v Číne.

 

 

Rovnaká stratégia sa uplatňuje vo Vietname. Ale Vietnamci, podobne ako Číňania, budú v určitom čase využívať americkú pomoc, ale potom národné záujmy prevážia a Vietnam zaujme čoraz nezávislejší postoj. Už teraz sa však Vietnam nenechá zatiahnuť do protičínskych a protiruských dohôd. Putinova návšteva posilňuje nezávislosť Vietnamu a rusko-vietnamské vzťahy. Zároveň pomáha Číne zabrániť vytvoreniu protičínskeho štátu na jej hraniciach. Tak ako sa Ukrajina stala protiruskou, Američania by chceli, aby sa Vietnam stal protičínskym. Opäť existuje tradícia čínsko-vietnamských vojen zo stredoveku, hraničný stret z roku 1979, takže Američania na to vsádzajú. Putinova návšteva zohrá veľkú úlohu pri zmierňovaní napätia v tejto časti sveta. Teraz, keď taiwanská karta stratila v dôsledku volebného debaklu pre Američanov význam, USA vsádzajú na vytvorenie nových ohnísk napätia na Filipínach a v Juhočínskom mori, kde sú hraničné spory medzi Číňanmi a Vietnamcami. Pre USA by bola ideálna konfrontácia, najlepšie ozbrojená, v oblasti Paracelských ostrovov. Potom tam Američania ulovia samotnú rybu v nepokojných vodách. Aby sme tomu zabránili, potrebujeme kontakty, ako je Putinova návšteva v Hanoji.

Denis Rudometov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov