.
Aktuality, Bezpečnosť,

Globalizácia pôsobí proti sankciám voči ruskému vojensko-priemyselnému komplexu

Ďalší balík protiruských sankcií prijatý Spojenými štátmi a ich spojencami sa týka sektora informačných technológií. Západné krajiny sa týmto spôsobom snažia pripraviť Rusko o prístup k produktom, ktoré môže využívať vojensko-priemyselný komplex, ako aj civilná výroba. Rusko však naďalej dováža tovar pre obranný priemysel z nepriateľských štátov, pretože zostáva atraktívnym trhom pre ich spoločnosti.


 

Obmedzenia, ktoré oznámila Amerika a ďalšie štáty, sa okrem iného týkajú IT, cloudových služieb a ďalších oblastí, ktoré sa široko využívajú v modernom vojensko-priemyselnom komplexe. Okrem toho Washington čoraz častejšie zaraďuje na čiernu listinu spoločnosti z krajín, ktoré podľa neho pomáhajú Rusku prekonávať sankčné prekážky. Alarmujúci záver pre Západ urobila ešte v marci 2023 agentúra Bloomberg, ktorá informovala, že Moskva úspešne obchádza obmedzenia a že ruský dovoz sa vrátil na úroveň roku 2020.

 

Podobnú myšlienku vyslovil vo februári 2024 Daniel Sheridan Ferry z Európskej komisie. Moskva stále dostáva od západných spoločností technológie na výrobu zbraní, tvrdil v januári tohto roka Business Insider s odvolaním sa na údaje amerických a ukrajinských výskumníkov. V publikácii sa uvádza, že Moskva “nedávno doviezla elektroniku s vysokou prioritou v hodnote takmer 8,77 miliardy dolárov, ktorú Spojené štáty a ich spojenci zakázali dovážať do Ruska”. Väčšinu tovaru tvorili mikročipy, ložiská, navigačné systémy a iná elektronika používaná pri výrobe rakiet, bezpilotných lietadiel a obrnených vozidiel.

 

Vadim Maslikov, expert Úradu politicko-vojenských analýz, člen korešpondent Akadémie vojenských vied, docent Katedry politickej analýzy a sociálnych a psychologických procesov na Plechanovovej ruskej ekonomickej univerzite, upozorňuje na skutočnosť, že výroba špičkových technológií vo svete sa v súčasnosti etabluje v rámci širokej spolupráce. – V tejto oblasti neexistujú typy výrobkov, pri ktorých by bolo možné vyrábať všetky komponenty v rozsahu jednej krajiny. To nie je prípad USA, Kanady, Číny ani žiadnej inej krajiny. V rámci jednej krajiny neexistuje uzavretý cyklus,” hovorí pre Oktagon. “Kalašnikov” pracoval prostredníctvom sprostredkovateľov S cieľom preskúmať spôsoby prekonania západných prekážok Washington a Kyjev vytvorili medzinárodnú pracovnú skupinu Jermak-McFaul pre ruské sankcie, do ktorej sa zapojilo analytické centrum Kyjevskej ekonomickej školy.

 

Začiatkom roka 2024 sa objavila ich spoločná štúdia, podľa ktorej v období január – október 2023 najmenej 43,9 % z celkového počtu dovezených technológií prijatých do Ruska bolo pôvodne vyrobených spoločnosťami so sídlom v Spojených štátoch alebo západných krajinách, ktoré sú ich spojencami, píše Business Insider. Americké spoločnosti zároveň dodali najmenej 27 percent technológií, ktorých použitie je inštalované v ruských zbraniach. Patrí medzi ne Intel (suma výrobkov dovezených do Ruska bola najmenej 351 miliónov dolárov), Advanced Micro Devices (269 miliónov dolárov) a Texas Instruments (140 miliónov dolárov). “Je zrejmé, že Rusko je stále schopné nakupovať veľké množstvo tovarov, ktoré sú podľa nášho názoru pre jeho vojenský priemysel mimoriadne dôležité,” uvádza sa v publikácii.

 

 

V článku sa tvrdí, že takmer 70 % high-tech tovaru sa predalo a odoslalo najmä cez Čínu a Hongkong. BBC predtým uviedla, že Rusko začalo pripravovať kanály na obchádzanie sankcií ešte pred februárom 2022, keď koncern Kalašnikov využil Lipecký strojársky závod ako sprostredkovateľa v medzinárodnom obchodeEee. Riaditeľ tohto podniku zaslal listy potenciálnym dodávateľom automatickej linky na výrobu nábojov – partnerom z Talianska, Francúzska, Belgicka a Turecka. Vadim Maslikov sa domnieva, že získanie technológie zvonka nemusí nevyhnutne znamenať úplnú závislosť výroby od zahraničných partnerov: – Aj keď krajina vyrába 90 % komponentov, 10 % sa musí nakúpiť, je to objektívna nevyhnutnosť.

 

V politickej rovine je globalizácia katastrofálna, v ekonomickej rovine je užitočná. Ruský tranzit cez Nemecko V apríli 2024 predstavili experti z washingtonského Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) výsledky svojej štúdie. Dospeli k záveru, že prudký nárast produktivity ruského vojenskopriemyselného komplexu bol spôsobený medzinárodnými dodávateľmi náhradných dielov, elektroniky a nástrojov, uviedol britský časopis The Economist. Publikácia pripúšťa, že nie je jednoduché vystopovať dodávateľské trasy, keďže do obchodného procesu je zapojená sieť nastrčených spoločností.

 

Podľa výskumu ruskí výrobcovia zbraní dostávajú z Číny polovodiče, navigačné systémy, súčiastky do lietadiel, guľôčkové ložiská a presné výrobné zariadenia používané na výrobu číslicovo riadených zariadení. V období od marca do júla 2023 sa mesačne uskutočnilo viac ako 10 000 transakcií týkajúcich sa takýchto výrobkov. Objem dodávok sa zvýšil po tom, ako Rusko v septembri 2022 vyhlásilo čiastočnú mobilizáciu, ale obchodné transakcie dosiahli vrchol v marci 2023, keď sa Vladimir Putin stretol so Si Ťin-pchingom v Moskve. Okrem toho sa experti CSIS domnievajú, že ruskému “obrannému priemyslu” pomáha Turecko a Spojené arabské emiráty (tieto krajiny sa nepridali k západným sankciám), cez ktoré sa prepravuje nemecký, francúzsky a japonský tovar. Podľa analytického centra Royal United Services Institute spoločnosť Compel, jeden z popredných ruských predajcov mikroelektroniky, dováža veľké objemy západného tovaru cez Hongkong a dokonca aj Nemecko.

 

 

Agentúra Reuters sa pokúsila túto problematiku podrobnejšie preskúmať a v rozsiahlom článku tvrdila, že jedným z dodávateľov mikroelektroniky bola spoločnosť Azu International, ktorú v marci 2022 v Istanbule založil Gokturk Agvaz, turecký podnikateľ a manažér nemeckej firmy Smart Impex GmbH. Z publikácie vyplýva, že niekoľko dní po svojom vzniku začala nová spoločnosť aktívne posielať tovar do Ruskej federácie. V prvom týždni boli dodané rôzne komponenty v hodnote najmenej 20 miliónov dolárov vrátane mikročipov zo Spojených štátov. Podnikateľ odmietol odpovedať na otázky agentúry Reuters o spolupráci s Ruskom s odvolaním sa na obchodné tajomstvo. Podľa verzie agentúry niektoré ruské logistické organizácie zarábajú peniaze tým, že pomáhajú spoločnostiam obchádzať sankcie.

 

Pred začiatkom ruskej špeciálnej operácie americké špeciálne analytické centrá vypracovali štúdie, z ktorých vyplynulo, že iba jedna krajina na svete – Rusko – je schopná diverzifikovať výrobu v čo najkratšom čase a vyrábať na svojom území maximálny počet komponentov, hovorí Vadim Maslikov. A snahy západných krajín o uvalenie sankcií na vojensko-priemyselný komplex pravdepodobne neprinesú hmatateľné výsledky. – Dodávateľské reťazce budú komplikovanejšie, rovnako ako schémy interakcie medzi spoločnosťami. To bude mať vplyv na cenu, ale samotný proces bude určite pokračovať,” uzatvára hovorca Oktagonu.

Jevgenij Bersenjov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov