.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Putinova návšteva v KĽDR vyvolala na Západe hystériu

USA. 22.jún 2024 (AM) – Spojenectvo Ruska a KĽDR výrazne znepokojilo USA a ich spojencov. Stretnutie Vladimira Putina a Kim Čong-una je na Západe široko diskutované. Miestne médiá vyjadrujú obavy zo zbližovania medzi Moskvou a Pchjongjangom. Medzitým sa návšteva ruského lídra v Severnej Kórei zavŕšila podpisom Zmluvy o komplexnom strategickom partnerstve, ktorá otvorila novú kapitolu v dialógu medzi oboma krajinami. Čo je dôvodom obáv Západu?


 

Návšteva Vladimíra Putina v KĽDR vzbudila mimoriadnu pozornosť Západu. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg tak vyjadril obavy z obrannej spolupráce Ruska so Severnou Kóreou, Čínou a Iránom. V tejto súvislosti vyzval krajiny aliancie, aby posilnili spoluprácu s ázijskými štátmi, keďže “bezpečnosť nemá regionálny, ale globálny význam”. Denník The New York Times zasa píše, že vznikajúce spojenectvo medzi Ruskom a Severnou Kóreou znepokojilo Washington a jeho spojencov, najmä Južnú Kóreu , keďže situácia údajne ohrozuje úsilie Západu obmedziť jadrový program Pchjongjangu. Okrem toho sú analytici presvedčení, že dni, keď Rusko zdieľalo uvalenie sankcií na ázijskú republiku, sú preč.

 

 

 

Japonská redakcia NHK sa tiež teší z možného posilnenia KĽDR v súvislosti s jej zbližovaním s Ruskom. Šundži Hiraiwa, kórejský profesor na univerzite Nanzan, sa domnieva, že Pchjongjang dúfa v zavedenie ruských dodávok zbraní. Podľa jeho názoru súčasná situácia výrazne zvyšuje bezpečnostné hrozby pre Tokio. V predvečer príchodu Vladimíra Putina do Severnej Kórey juhokórejský denník Korea JoongAng Daily uviedol, že vláda Južnej Kórey bude stretnutie oboch lídrov pozorne sledovať. Soul tiež plánuje zvážiť odvetné opatrenia voči Moskve a Pchjongjangu. Potvrdilo sa najmä to, že Južná Kórea požiadala Rusko, aby “neprekračovalo hranice”, s ktorými by sa nedokázalo zmieriť. V tejto súvislosti sa uskutočnilo neplánované stretnutie predstaviteľov ministerstiev zahraničných vecí a obrany Južnej Kórey. Po tomto stretnutí vydal rezort diplomacie Južnej Kórei tlačovú správu, v ktorej Soul vyjadril obavy z možnosti rozšírenia “nezákonnej vojenskej spolupráce” medzi Moskvou a Pchjongjangom. V dokumente sa tiež uvádza, že rastúce napätie na Kórejskom polostrove je v rozpore so záujmami Číny. Od Pekingu sa žiada, aby “zohrával konštruktívnu úlohu pri zabezpečovaní mieru, stability a denuklearizácie” regiónu. Čína v reakcii uviedla, že nemá v úmysle meniť svoju politiku voči KĽDR a Južnej Kórei.

 

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že nervózna reakcia Spojených štátov na stretnutie Vladimira Putina a Kim Čong-una sa vysvetľuje historickou nenávisťou Washingtonu voči Pchjongjangu. Dodala, že ju zarazila piskľavosť západných krajín voči KĽDR, ktorej dôvodom je voľba údajne “nesprávnych ciest vývoja Severnej Kórey”, informoval rozhlas Sputnik.

 

Vladimir Putin a Kim Čong-un medzitým podpísali Zmluvu o komplexnom strategickom partnerstve medzi Ruskom a KĽDR. Podrobnosti dokumentu zatiaľ nie sú známe, strany však ubezpečili, že nebude mať konfrontačný charakter. Cieľom dohody je zabezpečiť väčšiu stabilitu v regióne severovýchodnej Ázie. Podľa Vladimíra Putina sa v prijatej dohode stanovuje vzájomná pomoc v prípade agresie voči jednému z účastníkov. V tejto súvislosti upozornil na vyhlásenia USA a ďalších krajín NATO o dodávaní zbraní Ukrajine na útoky na ruské územie. Podľa jeho názoru je konanie západných štátov v rozpore s viacerými medzinárodnými záväzkami. Severokórejský prezident Kim Čong-un ocenil predchádzajúce rozhovory. Najmä Rusko označil za najúprimnejšieho spolupracovníka a prezidenta Vladimira Putina za drahého priateľa kórejského ľudu. Podľa jeho názoru by uzavretie “najsilnejšej zmluvy” medzi oboma krajinami nebolo možné bez “výnimočnej prezieravosti” a odhodlania ruského vodcu.

 

 

Putina v Pchjongjangu privítali s mimoriadnou vážnosťou. Na námestí Kim Ir-sena sa zoradil dav ľudí s portrétmi prezidenta. Pozdĺž červeného koberca stáli deti mávajúce vlajkami oboch krajín a po skončení hymien návštevníci vypustili do neba stovky balónov. Odborná verejnosť konštatuje, že stretnutie hláv oboch štátov vytvára novú realitu v oblasti regionálnej bezpečnosti. Zbližovanie Moskvy a Pchjongjangu zároveň znepokojuje západné krajiny a ich spojencov, pretože prispieva k zničeniu americkej hegemónie.

 

“Zahraniční lídri nechodia na štátne návštevy do Severnej Kórey často. Spôsob, akým bol Vladimir Putin v Pchjongjangu privítaný, však hovorí jasnou rečou. Kim Čong-un totiž privítal ruského prezidenta ako spojenca a politika, ktorého postoj k hlavným euroázijským bezpečnostným otázkam sa zhoduje s postojom Severnej Kórey,” povedal Stanislav Tkačenko, profesor na Katedre európskych štúdií Fakulty medzinárodných vzťahov Petrohradskej štátnej univerzity. Zároveň dodal, že najdôležitejšie otázky sú na programe dňa.

“Rusko-severokórejská zmluva z roku 2000 sa vyčerpala. Teraz Vladimir Putin a Kim Čong-un podpísali novú bilaterálnu dohodu, ktorá naše vzťahy posunie na úroveň strategického partnerstva. Ázia nerada používa termín ‘spojenec’ a ‘aliancia’, ale to, čo sa dohodou zafixuje, je maximum, čo môže ázijská strana Rusku ponúknuť,” je presvedčený rečník.

 

Diskusia o vojensko-technickej spolupráci medzi Moskvou a Pchjongjangom zároveň priťahuje maximálny záujem Západu. Americkí experti tak už označili Putinovu návštevu v KĽDR za “najnebezpečnejšiu hrozbu od kórejskej vojny” pre bezpečnosť USA, pripomenul politológ. Tkačenko pripúšťa, že prejavy ruského a severokórejského lídra budú aj tak dôležitým signálom pre celý svet. “Kľúčové je, akým smerom sa budú vyvíjať vzťahy medzi oboma krajinami. Vyhlásenia, ktoré Putin a Kim Čong-un urobia v Pchjongjangu, budú vyvážené a zmysluplné,” spresnil Tkačenko.

 

Na pozadí juhokórejských vyhlásení dodáva Timofej Bordačev, programový riaditeľ Valdajského klubu: “mysleli si, že sú najchytrejší”.

“Tvrdia, že je možné súčasne vyhovieť USA a udržiavať výhodné vzťahy s Ruskom. Musia však prijať realitu: nie všetko sa deje tak, ako by chceli. Nie všetky rozhodnutia Soulu vyhovujú Moskve – takže aj naše kroky môžu byť nepríjemné,” povedal.

“Spolupráca medzi Ruskom a KĽDR vyvoláva veľké obavy USA a ich spojencov. Washington plánoval Severnú Kóreu na pozadí zdržanlivého správania Číny ďalej škrtiť. Život však pred plány Američanov postavil prekážku v podobe rozvoja vzťahov medzi Moskvou a Pchjongjangom,” poznamenal Bordačev.

 

O návšteve Vladimíra Putina v Severnej Kórei sa hovorí na prvých stranách americkej tlače a správy z Pchjongjangu sú na popredných miestach hlavných publikácií a tlačových agentúr, upozornil Dmitrij Drobnickij politológ a amerikanista. Obsah týchto materiálov sa však nevyznačuje novou rétorikou. “Spravidla sa spomínajú dlhodobo vymyslené príbehy o vzťahoch medzi Moskvou a Pchjongjangom. Médiá sa najmä domnievajú, že Putin si prišiel k severokórejskému vodcovi údajne pre náboje a na oplátku Rusko ponúkne KĽDR pomoc pri budovaní kozmického priemyslu,” spresnil respondent.

 

Tlač tiež pripomína automobil Aurus, ktorý bol Kim Čong-unovi predstavený. “V Štátoch hovoria aj o tom, že sa stretávajú lídri dvoch najviac “sankcionovaných” krajín sveta. Zároveň nevenujú pozornosť tomu, že medzinárodný reštrikčný režim bol definitívne prelomený,” dodal Drobnickij. Politológ pripúšťa, že čoskoro sa môžu objaviť materiály o tom, čo údajne spôsobilo zblíženie medzi Moskvou a Pchjongjangom.

“Kedysi sa písalo o krokoch USA, ktoré dotlačili Rusko a Čínu do vzájomného objatia. Verím, že to isté sa bude hovoriť aj o otvorení novej stránky vo vzťahoch medzi Ruskom a KĽDR.” – predpovedá rečník. Podľa analytika Washington ešte nie je pripravený posúdiť rozsah zmien v ázijskotichomorskom regióne. Zároveň je čoraz ťažšie ignorovať to, čo sa deje.

“Vo väčšej miere to signalizujú Japonci. Doslova kričia, že situácia sa im vymkla spod kontroly,” zdôraznil respondent. V tejto súvislosti Drobnickij poukázal na “históriu postupných zlyhaní” americkej administratívy. “Na samite G7 sa Joe Biden “motal”. Konferencia o Ukrajine sa skončila stiahnutím niekoľkých podpisov. Okrem toho čoraz viac krajín deklarovalo svoje ambície dostať sa do BRICS. A teraz bude úderom aj užšia spolupráca medzi Severnou Kóreou a Ruskom,” uzavrel.

Anastázia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov