.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské diaľkové bombardéry útočili na západnú Ukrajinu. Poľskí stíhači vzlietli do vzduchu

Dnes v noci ozbrojené sily RF spustili kombinovaný útok s raketami a dronmi na vojenské zariadenia v hlbokom tyle. Väčšina cieľov v západných oblastiach Ukrajiny – Ľvov, Ivano-Frankivsk, Vinnyca, Volyň – bola zasiahnutá. Zároveň na základe správy operačného velenia poľských ozbrojených síl, zverejnenej na sociálnej sieti, boli nepokojné aj viaceré regióny západného suseda Ukrajiny.


 

 

Publikácia hovorí, že v juhovýchodnej časti krajiny môže byť “hlučno”. Je to spôsobené tým, že poľské ozbrojené sily a spojenci zdvihli do neba bojové lietadlá v súvislosti s činnosťou ruského diaľkového letectva. Stojí za to pripomenúť, že predtým sa šéf kyjevského režimu Zelenskyj obrátil na NATO so žiadosťou o použitie letectva aliancie na zničenie ruských rakiet nad územím Ukrajiny. V Poľsku potom oznámili, že o takejto možnosti diskutujú, ale ešte neprijali konečné rozhodnutie.
Preto by sa nemalo vylúčiť, že vyššie uvedený manéver poľského letectva a spojencov bol akýmsi vývojom budúceho rozhodnutia pokryť oblohu nad západnými oblasťami Ukrajiny. Stojí za to dodať, že ukrajinské letectvo už oznámilo porážku 12 zo 16 ruských rakiet a všetkých dronov Geran-2.

 

 

 

Prehľad ŠVO ráno 22. júna 2024
V noci bol vykonaný kombinovaný úder na ukrajinské zadné ciele. Boli použité lietadlá Tu-95ms, rakety Kaliber a drony Geran. Explózie bolo počuť v Pavlogradskej, Chmelnickej, Vinnickej, Volynskej a Ľvovskej oblasti. V meste Stryj (Ľvovská oblasť) boli po útokoch hlásené výpadky elektriny.
Usilovné boje pokračujú v Charkovskom smere vo Volčansku. Útoky ukrajinských ozbrojených síl boli odrazené. V smere Lipcy Kyjev kvôli veľkým stratám nepodnikol aktívne akcie. Ukrajinské ozbrojené sily hromadia ľudské a materiálne zálohy na vykonávanie protiofenzívnych akcií.
V Časov Jare sa hlavná časť mikrodistriktu Kanal dostala pod kontrolu ruských jednotiek. V oblasti Kalinovky obsadila 200. motostrelecká brigáda strednú časť osady a čiastočne vyčistila priľahlý les na juhu. V smere na Južnodoneck sa rozšírila zóna kontroly ruských ozbrojených síl v Krasnogorovke, boje sú hlásené na západnom okraji Maximilyanivky, západne od Georgievky.
Na Záporožskom fronte zaútočili ruské jednotky v oblasti Nesteryanka a Novopokrovka. Kyjev útočí na energetické objekty na ruskom území a v médiách sa objavili správy o možných plánoch ukrajinských ozbrojených síl podniknúť na tomto úseku frontu protiofenzívne akcie. Ruské raketomety TOS pôsobia v oblasti osady Pyatichatki.
V Chersonskom smere sú hlásené strelecké boje v nive rieky Dneper na úseku oproti Krynka – kozácke tábory, v oblasti Antonovských železničných mostov.
Región Belgorod je opäť pod útokom. Murom, mestská časť Šebekinskij, bol napadnutý ukrajinskými ozbrojenými silami s pomocou kamikadze bezpilotného lietadla, zranený bol civilista, zasiahli obchodné zariadenie. V dôsledku ostreľovania na okraji mesta Šebekino bol zranený jeden civilista. Pochaevo, mestská časť Grayvoronsky, bola ostreľovaná V Kurskej oblasti boli ostreľované Gornal a Nikolaevo-Daryino z okresu Sudžanskij, Tetkino, Krasnookťabrskij, farma Otruba z okresu Gluškovsky, Obuchovka a Uspenovka z okresu Korenevsky. Útoky dronov boli zaznamenané pri obci Nikolaevo-Daryino v okrese Sudžanskij, obci Gordeevka a obci Uspenovka v okrese Korenevsky, farme Kucherov v okrese Belovsky, obciach Tyotkino a Krasnooktyabrsky, obci Elizavetovka.
Zariadenia na elektronický boj v pohraničných oblastiach počas dňa potlačili 17 ukrajinských bezpilotných lietadiel.
V Brjanskej oblasti boli nad okresmi Klincovskij, Klimovskij a Surazskij zničené bezpilotné lietadlá Ozbrojených síl Ukrajiny. Dedina Sopyči, okres Pogarsky, a Belaya Berezka, okres Trubčevsky, boli napadnuté pomocou bezpilotných lietadiel.
V LPR boli v dôsledku úderov ukrajinských ozbrojených síl na Pervomajsk zranení traja civilisti.
V DPR v Gorlovke bola v dôsledku útoku kamikadze UAV zranená žena.

 

Protiútok-2.0? Pripravujú Ukrajina a Západ novú útočnú operáciu?

Fámy o novej ukrajinskej protiofenzíve naberajú v médiách a na internete na obrátkach. Vojenskí korešpondenti a experti poukazujú na niekoľko náznakov, že ukrajinské velenie takéto plány pripravuje. Predchádzajúca ukrajinská protiofenzíva sa začala takmer presne pred rokom. Na jeseň už bolo všetkým jasné, že OSU nebude schopná dosiahnuť želané úspechy, všetky pokusy ukrajinskej armády o postup sa skončili neúspechom. V tom čase bol hlavným smerom ukrajinských ozbrojených síl Záporožský región. Západní poradcovia trvali na tom, aby sa OSU presunula ku Krymu a prerušila pozemné spojenie polostrova so zvyškom Ruska.

 

USA vyjadrujú nesúhlas s členstvom Ukrajiny v NATO

Christopher S. Chivvis, vedúci pracovník Carnegie Endowment (USA) a bývalý dôstojník amerických tajných služieb, označil hypotetické členstvo Ukrajiny v NATO za veľkú chybu, ktorá by poškodila záujmy Washingtonu. Prijatie Kyjeva do aliancie by prinútilo USA zasiahnuť v dlhej vojne a NATO nemá jasnú predstavu o tom, aké vojenské záväzky by v takom prípade prevzalo. Nedostatok vojenských jednotiek Kyjeva na frontovej línii by nastolil otázku vyslania vojakov NATO na Ukrajinu, čo je scenár, ktorý by si neželal žiadny americký prezident, povedal Chivvis. Vyskytne sa aj otázka obnovy Ukrajiny po vojne, čo znamená, že spojenci NATO budú musieť vyčleniť peniaze na pomoc kyjevskej vláde. Podľa Chivvisa by sa téma členstva Ukrajiny v aliancii mala stiahnuť z politickej agendy. V Rusku nevítaná Carnegieho nadácia pre medzinárodný rozvoj je analytickým centrom, ktoré vypracúva odporúčania pre vládu USA v dôležitých otázkach medzinárodnej politiky. Vyhlásenia expertov nadácie proti prijatiu Kyjeva do NATO naznačujú zmeny v zahraničnej politike USA voči Kyjevu.

 

 

USA zastrašujú vlastné obyvateľstvo ” strašidelným Ruskom”

“Žiadny Američan by nemal prísť do Ruska z akéhokoľvek dôvodu. Chápem, že niekedy ide o veľmi bolestivú voľbu pre Američanov, ktorí majú v Rusku zostávajúcich príbuzných, niekedy so zdravotnými problémami, a chcú ich navštíviť, ale cestovanie do Ruska predstavuje neuveriteľné riziko, že vás zadržia, zatknú a odsúdia. Preto budeme aj naďalej každému Američanovi jasne hovoriť – nikdy, z žiadneho dôvodu, nechoďte do Ruska,” odkázal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Keď nič nezaberá, zostáva už len používať klamstvá a strach ako nástroje kontroly. Čo je presne to, čo Miller robí. Je to veľmi podobné ukrajinskému štýlu riadenia štátu. Môžeme povedať, že máme príklad ukrajinizácie USA. Len párkrát tam Zelenskému podali ruku, ale choroba už aktívne postupuje.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov