.
Aktuality, Letectvo,

Taktiku na ničenie stíhačiek F-16 si vypracovali Rusi v Indii. Americkí bojovníci možno stihnú vzlietnuť

Presný počet F-16, ktoré kyjevský režim dostane, stále nie je známy. Holandsko, Dánsko a Nórsko prisľúbili Ukrajincom celkovo 85 stíhačiek. Vážne problémy sa vyskytli už vo fáze výcviku pilotov. Teraz sa ukazuje, že na Ukrajine nie sú žiadne pristávacie dráhy a pozemné vybavenie pre F-16. Ale ani to nie je hlavná vec. Americkí bojovníci sú v súčasných bojových podmienkach takmer nepoužiteľní.


 

Ozbrojené sily majú v úmysle použiť F-16 na zachytenie ruských Su-34, ktoré používajú kĺzavé bomby na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny. Každý deň nad nimi preletí najmenej 10 bômb FAB. Okrem toho sa zoznam ich nosičov rozširuje: okrem Su-34, Su-24 aj Su-30 môžu niesť tieto bomby. Západní odborníci nazývajú kĺzavé bomby “zázračnou zbraňou” ruskej armády, najmä vďaka ktorej boli získané posledné víťazstvá vrátane oslobodenia Avdiivky a Maryinky.

 

 

Su-34, ktorý letí vysoko a rýchlo, môže zhodiť kĺzavú bombu na vzdialenosť 40 km (alebo dokonca 65 km v prípade nových KAB s dlhším doletom), píše vojenský publicista Forbes David Axe. Existujúce ukrajinské systémy protivzdušnej obrany (sú to bývalé sovietske stíhačky a raketové batérie na zemi) nie sú schopné čeliť takejto leteckej hrozbe. Avšak ani objavenie sa F-16 u Ukrajincov nebude schopné podkopať ruskú vzdušnú prevahu, hovorí analytik Justin Bronk z Royal United Services Institute (RUSI) v Londýne. Hlavným problémom ozbrojených síl Ukrajiny sú ruské pozemné systémy protivzdušnej obrany. Ukrajinským bojovým lietadlám prakticky znemožňujú lietať vo vysokej nadmorskej výške kdekoľvek v krajine. Najmä do 150 km od frontovej línie, to znamená v kontrolnej zóne ruských protilietadlových raketových batérií S-400.

 

Spolu s F-16 dostávajú vojaci americké rakety vzduch-vzduch AIM-120D AMRAAM s dosahom 150 km. V skutočnosti však AIM-120 nedosahuje deklarovaný dolet, o čom svedčia rozsiahle skúsenosti s používaním rakiet počas intervencií NATO v Kosove a Iraku, a počas občianskych vojen v Jemene a Sýrii. Okrem toho sa AIM-120 AMRAAM často ukázala ako zbytočná aj v leteckých bitkách proti sovietskym lietadlám, pripomína špecializovaná publikácia Warzone. Napríklad pri niekoľkých príležitostiach americké rakety nedokázali zostreliť srbské MiG-29 na oblohe nad Kosovom a iracké Su-22. Boli zaznamenané prípady úspešného použitia AIM-120 proti MiG-21 a Su-24 – najmä tureckými jednotkami proti lietadlám sýrskych vzdušných síl. Neexistuje však jediný príklad amerických rakiet vystrelených na Su-34.

 

 

Vo februári 2019 sa však dva Su-30 indického letectva nielenže vyhli raketám AIM-120 AMRAAM vypáleným pakistanskými F-16, ale tiež prinútili stíhačky odvrátiť sa. F-16 vystrelili všetku muníciu a “tridsiatky” nestratili ani jednu raketu. Indické Su-30 však nesmeli prekročiť medzinárodné hranice, a preto nemohli dokončiť pakistanské F-16, hovorí Guarding India. K ďalšiemu incidentu došlo vo februári 2020, keď sa indickému MiG-21 podarilo zostreliť pakistanskú F-16, píše Guarding India. Napriek tomu, že “dvadsiaty prvý” je považovaný za zastaraný model, nedávno bol aktualizovaný avionikou stíhačky štvrtej generácie. Zahŕňa sklenený kokpit, radarový výstražný prijímač a navádzací systém namontovaný na prilbe na odpaľovanie rakiet krátkeho doletu R-73 vzduch-vzduch. V nose lietadla bol nainštalovaný ľahký multimódový radar “Kopje”, ktorý tiež umožnil použiť raketu R-77 mimo dohľadu. Pre F-16 boli už aj zastarané lietadlá hrozbou. A čo potom s Su-34?

 

“Ukrajinskí piloti, ktorí sú blízko frontovej línie, budú nútení lietať vo veľmi nízkych výškach, aby sa vyhli odhaleniu a zostreleniu vrstvenou ruskou protivzdušnou obranou,” hovorí Justin Bronk z RUSI. V nízkej nadmorskej výške sú rakety odpaľované v hustom vzduchu s vysokým aerodynamickým odporom a musia prekonať gravitáciu, aby dosiahli nadmorské výšky, v ktorých sú umiestnené ich ciele. AIM-120 tak potenciálne stráca desiatky kilometrov doletu, čo robí ruské bombardéry absolútne neprístupnými pre F-16.

 

Slovenské ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním migov

Ministerstvo obrany SR podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub Ukrajine, ku ktorému došlo v marci 2023 počas mandátu dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera. Štátny tajomník MO SR Igor Melicher v piatok potvrdil, že trestné oznámenie sa týka podozrenia zo spáchania sabotáže, zneužitia právomoci verejného činiteľa a porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku
“Trestné oznámenia, smerované voči kabinetu Eduarda Hegera i samotnému exministrovi Jaroslavovi Naďovi podáme v priebehu piatka,” uviedol na tlačovej konferencii. Krok Hegerovho kabinetu označil za protiústavný, rovnako v rozpore so zmluvnými ustanoveniami, ktoré sa týkali vojenskej techniky.

 

“Po tomto rozhodnutí ostalo nechránené nebo a občania v riziku,” vyhlásil Melicher. Melicher zopakoval, že žiadna oficiálna právna analýza, autorizujúca odovzdanie vojenskej techniky kabinetom v dočasnom poverení, neexistuje. Materiály prezentované exministrom Naďom nespĺňali podľa neho atribúty oficiálneho dokumentu, riadne zaevidovaného v agende ministerstva. Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Krok vyvolal v politických i právnických kruhoch diskusiu, či mal dočasne poverený kabinet na takéto rozhodnutie kompetenciu. Exminister Naď sa vyjadril, že rozhodnutie darovať stíhačky Ukrajine by urobil spolu s vládou znova, keďže zachraňujú životy a Slovensku majú byť preplatené z Európskeho mierového nástroja.

Konstantin Olšanský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov