.
Aktuality, Pozemná technika,

Najutajovanejší tank Ruska: hotové monštrum

Čo je známe o ruskom tanku tretej generácie T-95? Je to perspektívny základný tank tretej generácie, ktorý sa začal konštruovať ešte v Sovietskom zväze (v roku 1990). V roku 2010 boli práce na ňom zastavené (alebo nie?).


 

Krátka charakteristika T-95:

Hmotnosť 52-58 ton.

Dĺžka 9,9 m.

Výška 2 m.

Osádka 2-3 vojaci.

Výkon motora 1650 ks.

Maximálna rýchlosť 75 km/hod.

 

Práce na tanku sú dodnes utajené a časť diskutovaných informácií o ňom môžu byť len rečami a výmyslami. Tank má kanón zabudovaný do neobývanej veže a palebný priemer je rozložený bezprostrednej pod ňou. Posádka je rozmiestnená v oddelenej obrnenej kapsule v prednej časti tankového trupu. Úroveň automatizácie mašiny je taký, že tank dokážu riadiť aj dvaja vojaci. No miest je v tanku tri. Tank je vyzbrojený 152 mm kanónom 2A83 s novým nabíjacím automatom. Akým konkrétne sa zatiaľ neprezradilo. Systém riadenia by pozostáva z termokamery a radaru. Tank má tiež 30 mm automatický kanón 2A42, zabudovaným vo veži, a diaľkovo riadenej vežičke je zabudovaný 12,7 mm guľomet “Kord”. Dieselový motor sa nachádza v zadnej časti trupu. Pravdepodobne je to rovnaký agregát, aký je aj na tanku Armata.

 

 

Rostech pred termínom dodal komplex riadenia paľby delostrelectva “Planšet-A” na kolesovej platforme
“Planšet-A” dokáže riadiť paľbu prakticky zo všetkých delostreleckých systémov a munície, ktoré sú vo výzbroji ruských OS. Zariadenie sa adaptuje na akúkoľvek delostreleckú jednotku, vrátane kombinovaného typu, a môže byť súčinné s prostriedkami prieskumu. “Planšet-A” zabezpečuje operatívne velenie a vedenie kontra batériového boja, minimalizuje čas od určenia cieľa do jeho zničenia.
Medzi prednosti komplexu patrí vysoká mobilita, rýchle rozmiestnenie, zvýšená autonómnosť činnosti. Výbava umožňuje použiť perspektívne spojovacie prostriedky a dostávať údaje v reálnom čase bezprostredne na riadiaci pult veliteľa, vrátane cestou videoprúdu, či od dronov.

 

Koncern Almaz-Antej predstaví zmodernizovanú otočnú vežičku “Komar”
Ide o modernejšiu otočnú vežičku “Komar” 3M47-3E na ničenie nielen vzdušných, ale aj námorných dronov, hovorí sa v informácii koncernu. Obnovená verzia “Komara” je efektívnym prostriedkom boja nielen s prostriedkami vzdušného útoku, ale aj s námornými dronmi,” uvádza tlačová služba koncernu. Bolo to možné vďaka tomu, že výbava 3M47-03E, okrem rakiet 9M342 typu “Igla-S”, pozostáva aj z rakiet 9M120-1 typu “Ataka”. 3M47-03E je pri tom doplnená systémom hydrostabilizácie, čo umožňuje nasadiť a adaptovať rakety aj v námorných podmienkach. Sledovanie cieľa a odpal rakiet sa môže uskutočniť tak v automatickom, ako aj v ručnom režime.

 

Ako uviedol námestník generálneho riaditeľa koncernu Viačeslav Dzirkaln, ich “skonštruovaná a vyrábaná technika názorne dokazuje vysoko efektívne výsledky pri zisťovaní, sledovaní a ničení akýchkoľvek typov prostriedkov vzdušného a kozmického útoku”.
“Naše výrobky sú charakteristické spoľahlivosťou, efektivitou a jednoduchosťou použitia v súlade s vysokou konkurencieschopnosťou,” povedal Dzerkaln.

 

 

V zoskupení vojsk “Dnepr” skonštruovali unikátny útočno-prepravný dron “Perun”
“Operatívne dopravovať ťažké náklady, plniť funkciu prieskumu, uskutočňovať vyhľadávacie a záchranné práce, vrátane evakuácie ranených a taktiež vysadzovať v nepriateľskom tyle výsadkárov, toto všetko dokáže jeden aparát, a to najnovšie zariadenie špecialistov zoskupenia vojsk “Dnepr” – útočno-prepravný dron “Perun”,” hovorí sa v oznámení. “Perun” funguje s ruským programovým zabezpečením. Schopný je prevážať do 200 kg nákladu. “Prednostne sú používané špeciálne ľahké kolesové platformy alebo FPV drony. A keď doposiaľ bolo potrebné na prevoz väčšieho množstva produktov až 13 letov, dnešný “Perun” to zvládne za jeden prelet.”
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov