.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské skupinové údery sa stali pre Ukrajinu katastrofou

Vojenskí experti vysvetľujú rastúcu účinnosť ruských skupinových presných úderov. Rusko podniklo skupinový úder vysoko presnými zbraňami na ukrajinské energetické zariadenia. Ukázalo sa, že bol taký silný, že susedné Poľsko na dve hodiny vyslalo do vzduchu bojové lietadlá. Odborná obec tvrdí, že Rusko vyčerpáva ukrajinský obranný priemysel a logistiku, ako aj reaguje na pokusy OSU zaútočiť na energetické zariadenia na ruskom území. S čím súvisí zvýšenie účinnosti ruských úderov?


 

V sobotu večer ruské ozbrojené sily (OS) podnikli skupinový úder s použitím presných vzdušných a námorných zbraní dlhého dosahu na ukrajinské energetické zariadenia a sklady západných lietadiel. Podľa ministerstva obrany išlo o reakciu “na pokusy kyjevského režimu poškodiť ruské energetické zariadenia”. Cieľom boli energetické zariadenia, ktoré zabezpečujú prevádzku ukrajinských podnikov vojensko-priemyselného komplexu. Výsledkom odvetného útoku, na ktorom sa podieľali aj bezpilotné lietadlá, bol zásah všetkých plánovaných cieľov. Na celej Ukrajine bol vyhlásený letecký poplach, ktorý trval približne dve hodiny. Intenzita úderov bola taká vysoká, že Poľsko vzlietlo na oblohu so svojím bojovým letectvom a lietadlami zo spojeneckých krajín. Podľa operačného velenia poľských ozbrojených síl sa útočilo aj na pohraničné oblasti Ukrajiny, takže včerajšia noc bola pre poľskú protivzdušnú obranu “veľmi napätá”.

 

Podľa ukrajinskej strany ruský úder poškodil energetickú infraštruktúru na juhu a západe krajiny. Podľa agentúry TASS, ktorá sa odvoláva na ukrajinské médiá, bolo počuť výbuchy v Lucku (Volynská oblasť), pri meste Stryj (Ľvovská oblasť), vo Vinnickej a Ivano-Frankovskej oblasti. V meste Stryj sa začali výpadky elektrickej energie. Vedúci Ľvovskej oblastnej správy Maxim Kozickij informoval o silnom požiari v objekte kritickej energetickej infraštruktúry. Objavili sa aj informácie o poruche v prevádzke výrobného zariadenia na východe krajiny. Energetická spoločnosť Ukrenergo uviedla, že zariadenia boli poškodené v zariadeniach vo Ľvovskej oblasti a v Kyjevom kontrolovanej časti Záporožskej oblasti. Neskôr popoludní sociálne siete a médiá informovali o výbuchu v tepelnej elektrárni v Kyjeve. Miestne blogy zverejnili fotografie s pohľadom na tepláreň, z jedného z jej potrubí sa valí čierny dym. Oficiálne o zásahoch na objekte nebolo informované, letecký poplach v meste v týchto hodinách nebol vyhlásený. Kyjevská mestská správa uviedla, že kogeneračná elektráreň údajne “funguje normálne”.

 

Nejde o prvý skupinový útok ruských ozbrojených síl na energetické zariadenia na Ukrajine za posledný týždeň. Ministerstvo obrany informovalo o podobnej operácii vo štvrtok. Pri úderoch sa použili letecké presné zbrane dlhého dosahu a bezpilotné lietadlá. Ciele úderu boli dosiahnuté, uviedlo ministerstvo.

“Tento skupinový úder na ukrajinské energetické zariadenia nebol len odpoveďou na útoky kyjevského režimu. K úderom na ukrajinský energetický sektor dochádza neustále. Tieto akcie sa dotýkajú zvyškov ukrajinského obranného priemyslu, prepravy vojenského nákladu. Okrem iného sme zasiahli sklady zbraní, bezpilotné lietadlá,” povedal vojenský expert Vasilij Dandykin. Zdôraznil účinnosť komplexných úderov s využitím rôznych prostriedkov porážky. To všetko pomáha riešiť úlohy v Donbase, najmä v smere Gorlovku.

 

 

“Intenzita našich úderov sa zvýši. Ukrajina už dostala carte blanche na zasahovanie našich území raketami a blížia sa dodávky stíhačiek F-16 pre OSU. Preto sa blížia horúce udalosti,Ukrajine však nič neprejde,” predpovedá hovorca. Podľa Dandykina by Rusko mohlo použiť viac bezpilotných lietadiel, čo sa pravdepodobne v blízkej budúcnosti aj stane. Vďaka bezpilotným lietadlám je možné preťažiť protivzdušnú obranu nepriateľa a zvýšiť účinnosť riadených striel.

“Teraz ruské rakety lietajú po zložitej trajektórii, takže ich nepriateľ nemôže zostreliť. Preto pod naše údery spadajú okrem energetických zariadení a skladov zbraní aj prvky ukrajinskej protivzdušnej obrany,” dodal rečník. Rozhodnutie Varšavy zvýšiť intenzitu letectva naznačuje nervozitu v radoch poľského vojenského velenia.

 

“Zatiaľ na poľské územie doletela len jedna ukrajinská raketa. Poliaci sú nervózni, pretože nechcú byť v tomto dejstve extrémni. Všetko je to v duchu snahy demonštrovať aktivitu pred prezidentskými voľbami v USA, Poľsko naozaj chce získať americké stíhačky F-35,” domnieva sa Dandykin.

 

“Hustota preletu ruských rakiet bola taká, že Poliaci mali rozsvietené všetky osciloskopy a boli zhrození z toho, čo sa deje. Skupinový útok mal dva dôvody. Bola to naša “odpoveď” na údery, ktoré ukrajinské ozbrojené sily uskutočňovali západnými raketami proti nášmu energetickému sektoru. Druhým dôvodom bolo vyradenie Ukrajiny z činnosti, čo bol úder jej obrannému priemyslu. Rusko nevedie vojnu s civilistami, my sme odrezali od svetla ukrajinský obranný priemysel, ktorý vyrába bezpilotné lietadlá a muníciu. Ide o zničenie kritickej infraštruktúry s cieľom demilitarizovať Ukrajinu,” zdôraznil plukovník vo výslužbe Anatolij Matvijčuk.

 

 

V piatok večer bolo niekoľko obcí v Krasnodarskom kraji vystavených masívnemu útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel. V dôsledku náletu boli zranení štyria ľudia a poškodené budovy autobusovej stanice Južnyj a kotolne v Krasnodare. Ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili na Temrjucký, Jejský a Severský okres. V Tembrán okrese spadli trosky na hotel v osade Voľna. V osade Afipskoje bolo zostrelených niekoľko nepriateľských bezpilotných lietadiel. Podľa experta sú ukrajinské prostriedky protivzdušnej obrany úplne nevhodné na ochranu energetických zariadení.

 

“Prostriedky protivzdušnej obrany, ktoré zostali na Ukrajine z čias ZSSR, boli spotrebované alebo zničené v priebehu SVO. Prostriedky protivzdušnej obrany dodané Západom nie sú určené na krytie energetických zariadení,” vysvetlil Matvijčuk. Podľa jeho hodnotenia Rusko mimoriadne efektívne využíva bezpilotné lietadlá pri skupinových útokoch. “Používame rôzne drony, vytvárame chaos vo vzduchu, preťažujeme ukrajinský systém protivzdušnej obrany, ktorý neplní svoje funkcie na ochranu objektov. V blízkej budúcnosti očakávam zintenzívnenie konfrontácie na fronte, OSU idú va-bank a vrhajú všetky svoje sily. Nebudú však môcť efektívne použiť F-16, pretože na to by malo byť na oblohe aspoň 80 – 90 strojov a štyri alebo päť lietadiel je len rozcvičkou pre našu protivzdušnú obranu,” povedal vojenský expert.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov