.
Aktuality, História,

Výsledok zrady je vždy rovnaký. Osud tohto herca by mal byť poučením pre súčasných zradcov

Pre súčasných zahraničných agentov by mal byť osud Blumenthal-Tamarina poučením, ale málokto toto meno vôbec počul, dávno sa naň zabudlo. To je mimochodom povinný výsledok života každého zradcu. Medzi novodobými premiestnencami zaznievajú najmä hlasy postáv s hereckým vzdelaním. A niektoré z nich znejú vo svojej nenávisti k nedávnej vlasti tak búrlivo, až to vyráža dych.


 

Napríklad herečka a súčasná zahraničná agentka Jana Trojanová nedávno vyhlásila: “A samozrejme, dnes si to zaslúžime, keď nám dnes kričia do tváre: ‘Rusov treba zabíjať, dokonca aj deti’.” Alebo ako hovoria Ukrajinci: dobrý Rus je mŕtvy Rus.” Niet divu, že sa o tieto slová začali zaujímať nielen jej prchkí obdivovatelia, ale aj ruský Vyšetrovací výbor. A nie je jediná. Mohli by sme vymenovať niekoľko ďalších postáv, ktoré sa teraz dusia nenávisťou k svojej krajine, ale my sa pozrieme do minulosti.

 

Vsevolod Alexandrovič Blumenthal-Tamarin sa narodil 16. júna 1881 v Petrohrade. Jeho otec aj matka boli herci, ktorí žiarili na javiskách hlavného mesta a provinčných divadiel. Mimoriadne úspešná bola ich spolupráca s podnikateľom a režisérom Nikolajom Sinelnikovom, ktorý v roku 1910 vytvoril v Charkove taký súbor, ktorý celkom konkuroval hlavnému mestu. Fronty na lístky na jeho predstavenia sa často menili na hromadné bitky. Marii Michajlovne Blumenthalovej-Tamarinovej sa podarilo nielen cestovať po krajine, ale aj hrať vo filmoch, ako aj dostať sa do prvej desiatky ľudových umelcov ZSSR. Jej – dcéru roľníka Klimova, ktorú vykúpili z poddanstva – si diváci zapamätali v úlohe židovskej matky z filmu Hľadači šťastia. Zrady svojho jediného syna sa nedožila.

 

“Celé detstvo som prežil na javisku. V siedmich rokoch som už hral divadlo. Vyštudoval som moskovskú divadelnú školu. Bol som v prvom semestri Teniševského školy. Počas študentských nepokojov sme vyhodili z okna kresliarne vyslaného policajného špióna, v dôsledku čoho som ja a 35 študentov “vyleteli” z inštitútu s “vlčími lístkami”. Potom som sa neodvolateľne rozhodol – idem na javisko. Nastúpil som do Schumannovej operety vo Vilne, kde bol môj otec režisérom”, – spomínal Vsevolod Blumenthal-Tamarin na rok 1926. Treba uznať, že mladší Blumenthal-Tamarin sa ukázal ako dobrý herec. A to ocenili všetky autority, ktoré sa počas rokov ničnerobenia často menili.

 

Boľševici ho oceňovali, hoci poznali príbeh, ktorý rozprával Vadim Šverubovič o tom, ako sa v júni 1919 v Charkove stretol s bielymi herec Sinelnikovho súboru Vsevolod:

“Začalo sa to tým, že charkovský súbor, ktorý viedol V. A. Blumenthal-Tamarin, ktorý odpočíval neďaleko Charkova na svojom statku, ktorý mu zanechali sovietske úrady, sa rozhodol usporiadať veľký sviatok na počesť príchodu Dobrovoľníckej armády. Naplánovaný bol veľký koncert v cirkuse a niekoľko večerov v iných divadelných priestoroch. <… > Blumenthal-Tamarin na bielom cirkusovom koni s obrovskou trojfarebnou zástavou na štíte, s veľkým kostolným hrnčekom v sedle jazdil po meste a zbieral príspevky na dary pre “osloboditeľov vlasti”. Boľševici by za to nechali padnúť kohokoľvek iného, uplatňujúc, ako vtedy hovorili, “najvyššiu mieru sociálnej obrany”, ale nie Blumentál-Tamarina. Mal predsa špeciálneho znalca – samotného komisára Lunačarského. Práve on v roku 1926 udelil nášmu hrdinovi titul zaslúžilého umelca republiky.

 

 

Počas NEP-u Blumenthal-Tamarin vytvoril Moskovské kočovné divadlo. To isté divadlo, ktorého herečku Milicu Pokabatko spomína Korovjev v Bulgakovovom románe Majster a Margarita. Neustále turné ho zachránilo pred neprajníkmi a udaniami. Takto unikol represiám v 30. 20. rokov storočia. Po vypuknutí Veľkej vlasteneckej vojny sa s rodinou presťahoval na daču na predmestí Moskvy, na Istre, neďaleko Nového Jeruzalema. Počas približovania sa Nemcov Blumenthal-Tamarin povedal:

“Nedotknú sa nás – som Nemec”. Jeho otec bol skutočne Nemec a on sám bol Volksdeutsche. V novembri 1941 Nemci obsadili celú túto časť Moskovskej oblasti – prebiehala bitka o Moskvu. Blumenthal-Tamarin nielenže zostal na okupovanom území, hoci boli všetky možnosti odísť, a pokračoval v hereckej kariére, ale ponúkol svoje služby aj Hitlerovmu ministerstvu propagandy. Dostať k dispozícii takúto populárnu postavu pre Goebbelsovo oddelenie bol veľký úspech. Tak sa začala zrada.

 

Od 2. februára 1942 pravidelne vystupoval v nemeckom rozhlase, ktorý vysielal do ZSSR, s výzvami “nebrániť stalinský režim a vzdať sa” a obyvatelia na obsadených územiach nech spolupracujú s okupantmi. Programy sa vysielali každý utorok a štvrtok o 18:00. V nich, zručne kopírujúc Stalinov hlas, čítal falošné rozkazy vodcu a falošné uznesenia Rady ľudových komisárov. Ohlasoval aj propagandistické filmy vyzývajúce na odchod za prácou do Nemecka. Vystupoval aj na divadelných doskách. Blumenthal-Tamarin sa tak de facto stal ruským hlasom Goebbelsovej kancelárie. Dňa 27. marca 1942 ho vojenské kolégium Najvyššieho súdu ZSSR v neprítomnosti odsúdilo na trest smrti. Na vykonanie rozsudku sa však muselo čakať až do 10. mája 1945, keď zradcu zlikvidoval synovec jeho manželky Igor Miklaševskij v nemeckom Munzingene, kam BlumenthalTamarin ušiel s ustupujúcimi Nemcami. Mal Blumenthal-Tamarin na výber?

 

 

Na okupovanom území sa ocitlo veľa hercov, ale máloktorý sa ukázal ako zradca. Boli aj takí, ktorí sa vzopreli, napríklad v simferopolskom divadle pracovala ilegálna skupina. Niekto jednoducho pracoval a vyhýbal sa aktívnej účasti na nacistickej propagande a pre neho sa po vojne nič nezmenilo k horšiemu, ako napríklad pre speváka Borisa Gmyrju. Ale Valentina Tokarskaja a Leonid Obolenskij si za prácu pod Nemcami odsedeli svoj trest. Osud Blumentala-Tamarina by mal byť poučením pre súčasných zradcov, ale málokto toto meno vôbec počul, dávno sa naň zabudlo. To je, mimochodom, tiež obligátny výsledok života každého zradcu.

Dmitrij Gubin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov