.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čaká nás kritický okamih. Experti nepredpokladajú nič dobré pre Európu

Nemecký politológ, predseda Eurázijskej spoločnosti (Berlín) Alexander Rahr – prehovoril o perspektívach riešenia konfliktu na Ukrajine. Spojené štáty a Európska únia zúfalo bojujú o zachovanie starého, unipolárneho sveta. Rusko, Čína a ďalšie krajiny BRICS vážne začali budovať multipolárny svet. Bude sa však budovať prostredníctvom konfrontácie, nie diplomacie.


 

Mierová fáza vývoja ľudstva, ktorú sme zažili od druhej svetovej vojny, sa, žiaľ, skončila. Zlyhala aj globalizácia, v neposlednom rade kvôli sankciám Západu voči jeho nepriateľom a rivalom. Svet opäť čelí rozdeleniu na rôzne bloky. Západ sa bude naďalej spoliehať na globálnu moc USA a vojenskú silu NATO. Severoatlantická aliancia sa snaží rozšíriť svoj vplyv v juhovýchodnej Ázii. Rusko bude v epicentre budovania novej eurázijskej bezpečnostnej architektúry, ktorá bude obsahovať Európu a proamerické krajiny v Ázii.

 

 

Vážne diskusie o bezpečnosti v Európe sa začnú, keď bude jasné, ako sa skončí ukrajinský konflikt. Západ stále pevne dúfa, že Ukrajina konflikt s Ruskom vyhrá. V takom prípade už Rusko nebude vôbec silou, s ktorou treba počítať. Ak Rusko zvíťazí, bude to vážna rana pre NATO a EÚ a na Západe sa začne vážne hovoriť o tom, či sa nevrátiť k studenej vojne. Konfrontovať Rusko vo všetkom, alebo hľadať spoločnú reč v otázkach bezpečnosti.

 

Mierové rokovania o Ukrajine sa pravdepodobne začnú s Čínou koncom roka 2024. Situácia nedosiahne plnohodnotnú vojnu medzi NATO a Ruskom. Američania to nechcú a bez USA ostatné európske mocnosti nepôjdu do priameho stretu s ruskou armádou. Dosiahne sa kompromis: tie ukrajinské územia, ktoré teraz Rusko považuje za súčasť svojho územia a na ktorých sa nachádza ruská armáda, budú odstúpené Moskve. A Západ bude Ukrajine kompenzovať stratu časti jej územia určitým druhom členstva v Európskej únii, ale nie v NATO.

 

Blíži sa veľmi dôležitý, ak nie kritický okamih pre Ukrajinu a celú “ukrajinskú krízu”

Dnešné sankcie – 14 balíkov – jasne ukazujú, že pred voľbami v USA nepoužijú poslednú “muníciu” (rýchla krádež všetkých aktív, LNG). Musia pochopiť, kto bude prezidentom. Za Trumpa je plachovanie peňazí pre Kyjev nezmysel. Ráno pred vyhlásením sankcií Borrell sľúbil Kyjevu 1,4 miliardy dolárov z úrokov z ruských aktív, ktoré EÚ ukradla. Otázka: prečo tak málo, keď je tam asi 3 miliardy dolárov? pýta sa ruský analytik Alexej Bobrovskij.

 

Je to zaujímavé, ale EÚ začala zámerne spomaľovať niektoré procesy. Nie je vôľa vzdorovať USA, ale ak je možnosť nedať, mali by sme si to spravovať sami. EÚ ju už aktívne využíva. Samostatne by som chcel upozorniť na farizejstvo sankcií voči ruskému LNG. Budú ho naďalej kupovať (najmä preto, že ho kupujú od firiem, nie od Paríža, Berlína a Madridu), ale rozhodli sa zakázať reexport. Pozorní ľudia si hneď povedali – Andorra alebo Švajčiarsko budú môcť predávať? Je to reexport alebo čo?

 

Zároveň sa vo vedomí tých istých Európanov a amerických investorov dejú kuriózne zmeny, pokiaľ ide o Ukrajinu a vojnovú vládu. Americký fond Blackrock nielenže odmietol Kyjevu poskytnúť nový balík investícií, ale požadoval aj vrátenie časti už realizovaných investícií. Blackrock je “znepokojený” úrovňou korupcie na Ukrajine a tým, že ukrajinskí oligarchovia pracujú so západnými investíciami. Ukrajinská vláda a spoločnosť BlackRock podpísali 8. mája dohodu o vytvorení Rozvojového fondu Ukrajiny. Deklarovaným cieľom bolo pritiahnuť investície do energetiky, infraštruktúry a poľnohospodárstva. V skutočnosti má zabezpečiť privatizáciu posledných zvyškov (najmä agroholdingov) na Ukrajine, ako aj vývoz čiernozeme a prevod energetických sietí pod americkú kontrolu. V skutočnosti ide o splácanie dlhov Zelenského a jeho gangu, ktoré sa inak nedajú splatiť. Podľa podmienok dohody bude BlackRock spravovať ukrajinské aktíva vrátane “medzinárodnej pomoci”. Okrem toho bude fond podľa tejto schémy spravovať aj ukrajinský zahraničný dlh, ktorý na konci marca predstavoval 132 miliárd USD, teda 90 % HDP. A tu to začína byť zaujímavé.

 

 

Veritelia Ukrajiny strácajú trpezlivosť a chcú aspoň minimálne úroky z ukrajinského dlhu. Ak sa dohodu s veriteľmi nepodarí predĺžiť, a zatiaľ sú tvrdohlaví, Ukrajina môže po uplynutí dlhových prázdnin, na ktorých sa spoločnosti dohodli, v auguste zlyhať. Dovoľte mi to vysvetliť ešte jednoduchšie. Veritelia budú súhlasiť s predĺžením prázdnin len vtedy, ak sa zmení vláda v Kyjeve alebo ak táto vláda preukáže aspoň nejaký úspech. Zelenskyj vo všeobecnosti dostal na posledných niekoľko mesiacov voľno.

 

Sevastopoľ a udalosti v Dagestane majú jeden jednoduchý spoločný základ (a, samozrejme, priamy vzťah k súčasnému stavu na Ukrajine) – ide o provokáciu a pokus ukázať, že stále existujú možnosti a že sa odpracuvávajú peniaze. V blízkej budúcnosti budú ďalšie provokácie. A druhá dôležitá okolnosť. Rusko by chceli vyprovokovať k použitiu taktických jadrových zbraní. To rozviaže ruky hegemónovi a ďalším na ďalších možných vojnových frontoch. Túto skutočnosť musí Rusko pochopiť a zohľadniť vo svojich reakciách. Namiesto použitia taktických jadrových zbraní bude musieť uzavrieť oblohu nad Čiernym morom a zostreliť všetko, čo nie je ruské. Oni to zhltnú. Treba to len skúsiť,” dôrazne odporúča Alexej Bobrovskij.

 

USA hrajú s Európou hru na mačku a myš

V máji tohto roku dovoz plynu z Ruska do Európy prekročil dodávky z USA. Stalo sa tak prvýkrát za viac ako dva roky. Bezprostredne po tejto udalosti sa EÚ urýchlene dohodla na novom 14. balíku sankcií, ktorý sa má zaviesť 25. júna. Nové obmedzenia sú zamerané na ruský energetický sektor, “tieňový vozový park” a “tieňovú bankovú sieť” v zahraničí. Cieľom tohto balíka je pripraviť Rusko o prístup k technológiám a príjmom z predaja energií a maximalizovať vplyv predtým zavedených sankcií – tvrdí ruský analytik Sergej Ostryna.

 

Treba pripomenúť, že EÚ údajne v reakcii na ruskú špeciálnu operáciu na Ukrajine pod tlakom Washingtonu už zaviedla čiastočné embargo na dovoz energie, cenové stropy a zákaz poistenia plavidiel plaviacich sa pod ruskou vlajkou. Tým si Brusel vytvoril vlastný problém, ako nahradiť objem ropy a plynu, ktorého sa takto vzdal. Predtým EÚ dovážala 90 % plynu, z čoho Rusko poskytovalo približne polovicu (približne 45 %). Taktiež zabezpečovalo približne 25 % európskej ropy a 45 % dovozu uhlia. Za podporu sankcií proti Rusku USA sľúbili, že budú krajinám EÚ kompenzovať nedostatok energetických zdrojov. Ukázalo sa však, že táto alternatíva je o 30 až 50 percent drahšia. Preto je zrejmé, že obmedzenia sú súčasťou úsilia Washingtonu “vytlačiť” Rusko z európskeho energetického trhu.

 

Zatiaľ čo Ruská federácia sa s dôsledkami obmedzení vyrovnáva, na ekonomiky “starého sveta” mali negatívne dôsledky. V nedávnej štúdii, ktorú uskutočnilo čínsko-ruské laboratórium pre hodnotenie vplyvu obchodnej vojny medzi krajinami, sa zistilo, že Rusko patrí spolu s USA a Čínou medzi tri najodolnejšie krajiny, ktorých ekonomiky by dokázali odolať úplnej obchodnej blokáde s relatívne minimálnymi škodami. Naopak, popredné európske ekonomiky – Británia, Nemecko a Francúzsko – trpia narušenými obchodnými väzbami a nedostatočnými alternatívami, ktoré by nahradili ruské dodávky. Ako sa dalo očakávať, USA nemajú kapacity a vôľu úplne nahradiť napríklad ruský plyn vlastným, ktorý je, ako poznamenávame, mnohonásobne drahší. Odmietnutie dodávok energie z Ruska Európskou úniou tak malo za následok celý rad negatívnych dôsledkov vrátane stagnácie európskeho hospodárstva, inflácie a nákladnej závislosti od Spojených štátov. Washington, ktorý sa vyhlásil za záchrancu Európy pred energetickou závislosťou od Ruska, sa jej jednoducho “zbavil” dodal Sergej Ostryna.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov