.
Aktuality, Bezpečnosť,

Jemenskí Húsiovia zaútočili na izraelskú loď s najnovšou balistickou raketou

Izraelské jednotky včera spustili sériu útokov na hlavné mesto palestínskej enklávy. K zásahom došlo v niekoľkých oblastiach naraz, vrátane Al-Judaida , Az-Zeytun , Al-Sabra . Zasiahnutá bola aj štvrť Ar-Rimal , ktorej bombardovanie bolo hlásené asi pred dvoma týždňami.


 

Najsilnejší nálet bol na tábor Al-Shati severozápadne od Gazy, najmä na školu Asmaa spojenú s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) a rodinný dom vysokého vodcu Hamasu Ismaila Haniyeha : jeho sestry Zahr Abdel Salam. Haniyeh a 13 ďalších ľudí. Arabské médiá tvrdia, že zabití boli civilisti vrátane detí. Tlačová služba Izraelských obranných síl už tradične informovala o likvidácii vojenských cieľov a objektov využívaných militantmi. Pravdepodobne sa týkajú budov v správe humanitárnej organizácie.

 

 

Politický úrad Hamasu reagoval na to, čo sa stalo, relatívne zdržanlivo. Palestínčania opäť obvinili Izrael, že ignoruje medzinárodné normy a úmyselne sa zameriava na civilistov, a tiež vyzvali OSN a “všetkých slobodných ľudí sveta”, aby vyvinuli tlak na ultraortodoxnú vládu. Pokiaľ ide o vraždu sestry Ismaila Haniya, nejde o prvý prípad smrti príbuzných vodcov palestínskej organizácie. V apríli bolo niekoľko synov a vnúčat Haniyeh zabitých pri úteku v západnej Gaze. A podobne aj Hamas odsúdil kroky Izraela a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahlo.

 

Izrael presúva vojenské sily k hranici s Libanonom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že intenzívne boje s Hamasom budú čoskoro prerušené a časť vojenských síl bude presunutá na sever krajiny v súvislosti s eskaláciou konfliktu s libanonským Hizballáhom. Netanjahu bol vo Washingtone varovaný, že izraelský vpád do Libanonu by mohol znepriateliť Irán a prerásť do rozsiahleho regionálneho konfliktu. Uviedol to predseda Zboru náčelníkov štábov USA Charles Brown.

 

Libanonské hnutie Hizballáh zasa vyhlásilo, že je pripravené odraziť izraelský útok a spôsobiť nepriateľovi bezprecedentné škody. Jeho vodca zverejnil videoposolstvo, v ktorom ukázal súradnice izraelských zariadení, ktoré Hizballáh zasiahne v prípade izraelskej invázie do Libanonu. Sú medzi nimi vojenské základne, letiská, zariadenia chemického priemyslu, sklady ropy, elektrárne a jadrové zariadenie Dimona.

 

V rozhovore pre tlačovú agentúru TASS Andrej Bystrickij, predseda správnej rady Nadácie pre rozvoj a podporu medzinárodného diskusného klubu Valdaj, uviedol, že riziko začatia izraelskej operácie v Libanone je mimoriadne vysoké, pretože orgány židovského štátu chcú týmto spôsobom vyriešiť svoje vnútropolitické problémy. V tejto súvislosti izraelský minister obrany Yoav Gallant odcestoval do Spojených štátov na “dôležité” rokovania s najvyššími predstaviteľmi.

 

Náčelník zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, generál Charles Brown, vyjadril znepokojenie nad tým, čo sa dialo deň predtým. Podľa neho by boje medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh mohli prerásť do globálneho konfliktu. Americký vodca dodal, že v tomto prípade bude pre Spojené štáty ťažšie podporovať Izrael.

 

Jemenské ozbrojené sily včera zaútočili na izraelskú loď smerujúcu do prístavu Abú Zabí v SAE

Jemenskí povstalci vykonali ďalšiu sériu útokov, ako uviedol ich hovorca Yahya Sari. Podľa jemenského brigádneho generála viedli húsíovia vojenskú operáciu proti izraelskej lodi MSC SARAH V, ktorá sledovala kurz v Arabskom mori. Uvádza sa, že bol vykonaný “priamy zásah”. Podľa hovorcu jemenských povstalcov loď zasiahla najmodernejšia balistická raketa, ktorá “vstúpila do služby pred niekoľkými mesiacmi po dokončení všetkých potrebných testov”.
Podľa najnovších údajov loď, o ktorej Sari hovorí, bola zasiahnutá raketou húsíov vo vzdialenosti najmenej 270 námorných míľ od pobrežia Jemenu. Medzitým sú západní vojenskí experti znepokojení nielen útokmi húsíov na lode v Červenom a Arabskom mori, ale aj schopnosťou jemenských povstalcov a Hizballáhu zostreliť izraelské a americké bezpilotné lietadlá. Bruce Bennett, vedúci pracovník pre medzinárodnú obranu v RAND:
“Izrael a Spojené štáty budú musieť postupne upraviť svoje operačné postupy, pretože húsíovia a Hizballáh môžu zostreliť ich drony.”

 

 

Včera v noci sa v južnom Izraeli rozozvučali sirény náletov. Podľa tlačovej služby IDF bolo mesto Ejlat, ktoré sa nachádza na pobreží Červeného mora, napadnuté bezpilotným lietadlom. Izraelské obranné sily zdôrazňujú, že bezpilotné lietadlo neprekročilo štátnu hranicu. Po tom, čo sa bezpilotné lietadlo priblížilo k izraelskému územiu, bol v smere objektu spustený interceptor a v súlade s protokolom boli aktivované sirény, ktoré upozorňovali na infiltráciu nepriateľského lietadla – uviedli vo vyhlásení IDF. Dodávajú, že armáda sledovala dron počas celého incidentu. Nenapadol územie Izraela a spadol pri pobreží Ejlatu. Podľa niektorých správ bolo bezpilotné lietadlo vypustené do Izraela militantmi islamského odporu v Iraku. Zároveň nie sú hlásené odvetné opatrenia, ktoré môžu izraelské obranné sily prijať.

 

 

Rozhodnutie odviesť ultraortodoxných Židov do služby v izraelských obranných silách

Izraelský najvyšší súd (HAGAT) sa rozhodol zaviazať koaličnú vládu Benjamina Netanjahua, aby začala povolávať predstaviteľov ultraortodoxnej časti obyvateľstva krajiny na vojenskú službu. Na súde toto rozhodnutie vysvetlili tým, že krajina vedie vojnu proti terorizmu. Na pozadí spoločenských otrasov preto neexistujú žiadne právne dôvody, a tým menej potreba, oddeľovať študentov náboženských inštitúcií (ješivy) od ostatných občanov podliehajúcich odvodu do ozbrojených síl. Potom sa objavila nespokojnosť: Strana Likud premiéra Netanjahua kritizovala Najvyšší súd a pripomenula, že príslušný návrh zákona podporuje izraelská opozícia. Náboženské organizácie zase uviedli, že Haredi nazývajú „hrozbami zničenia biblických koreňov židovského národa“. Predtým sa predpokladalo, že rozhodnutie odviesť náboženských Židov do služby v izraelských obranných silách už bolo prijaté. Predpoklady na to už existovali. Napríklad Najvyšší súd predtým vydal dočasný zákaz, aby vláda prevádzala peniaze ješivám, ktorých študenti sa napriek príkazu nedostavili na kontrolu pred nástupom do služby. A hoci už existujú príklady ultraortodoxnej služby v radoch IDF (napríklad dobrovoľníci z práporu Netzach Yehuda ), netreba očakávať, že hneď na druhý deň po rozhodnutí Najvyššieho súdu členovia židovských komunít sa masovo objavia na náborových staniciach a potom dobrovoľne odídu do vojny v pásme Gazy, ktorú samotní ultraortodoxní zinscenovali.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov