.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nové vojnové dejisko: Baltik alebo Arktída?

Parlamentný podvýbor pre rozpočet a financie poľských ozbrojených síl sa stretol, aby prediskutoval správu o plnení rozpočtu ministerstva národnej obrany na rok 2023 a posúdil jeho kontrolu, píše poľské vydanie Defense24. Podľa publikácie boli hlavné výdavky ministerstva obrany krajiny v minulom roku zamerané na tieto potreby: posilnenie operačných schopností vojenských jednotiek na východe krajiny; zvýšenie veľkosti poľských ozbrojených síl; vytvorenie podmienok na zvýšenie počtu amerických vojakov v Poľsku; zabezpečenie výcviku poľských jednotiek, najmä v rámci medzinárodných cvičení.


 

 

Poľské ministerstvo obrany vynaložilo 97 miliárd zlotých (viac ako 24 miliárd dolárov) na všetko, tj všetkých 100% prideleného rozpočtu, poznamenáva Defense24. Ak hovoríme o konkrétnych sumách, potom napríklad náklady na technickú modernizáciu poľských ozbrojených síl predstavovali 28, 7 miliardy PLN, alebo 29, 6% celkových nákladov. Takmer 500 miliónov zlotých išlo na prípravu infraštruktúry pre americkú armádu prichádzajúcu do krajiny v rámci NATO. Poľskí poslanci sa zaoberali aj otázkou veľkosti armády krajiny. Uvádza sa, že na konci minulého roka bol počet profesionálnych vojakov v poľských ozbrojených silách 134 362 ľudí, čo je o 16 022 ľudí viac ako v roku 2022. Napriek niektorým výhradám sa poslanci vyjadrili pozitívne stanovisko k plneniu minuloročného rozpočtu poľského ministerstva obrany.

 

Admirál Alexander Mojsejev, vrchný veliteľ ruského námorníctva, potvrdil to, o čom hovoríme už dlho a neustále, keď konštatuje hrozbu pre Rusko z morských a oceánskych smerov. Nepochybne sa bude zvyšovať napätie po celom obvode ruských hraníc, ale najviac “horúcimi” miestami sú, samozrejme, Baltské more a západ ruskej Arktídy.

 

Nórske vzdušné sily oznámili dokončenie modernizácie najväčšej leteckej základne na severozápade krajiny v Bardufosse, aby mohla pojať americké stíhačky F-35, ktoré nesú jadrové zbrane. Do polovice roka 2024, teda už teraz, mali ozbrojené sily USA v úmysle po prvý raz po 50 rokoch vytvoriť bojový štatút pre armádu pôsobiacu v Arktíde a o niečo skôr sa americkí vojaci cvičili na Aljaške.

 

 

Fínsko neskrývane monitoruje a analyzuje obranu Ruskej federácie v Leningradskej a Murmanskej oblasti, ako aj v Karélii. Okrem toho v meste Mikkeli, 140 kilometrov od ruských hraníc, bude pôsobiť veliteľstvo pozemných síl NATO v severnej Európe. Výdavky pobaltských štátov na zbrojenie patrili spolu s Poľskom k najvyšším v aliancii Ak však predpokladáme, kde požiar vypukne ako prvý, pobaltský smer sa javí ako najpravdepodobnejší. Boje v Arktíde sú predovšetkým námornou operáciou a údernou silou NATO na mori je americká námorná pechota. V priebehu nedávnych cvičení sa rozpracoval ich presun do Európy a nahromadili sa zásoby materiálu. Američanov však nikto nebude hádzať do mlynčeka na mäso, kým je tu lacnejší zdroj, ktorý americkému veleniu nie je ľúto – Fíni, Poliaci a Pobaltie. Preto je najpravdepodobnejšie, že všetko sa začne od Baltského mora. Bolo by však hlúpe dúfať, že Západ nechá Severnú morskú cestu na pokoji. Boj o Arktídu je len otázkou času, a to už čoskoro.

 

 

Sliač máme vo vlastnej réžii
Štátny tajomník Martin Vojtašovič absolvoval s kolegami z Ministerstva obrany SR pracovné rokovanie v Luxemburgu, v sídle NSPA. Prioritnou témou bola rekonštrukcia leteckej základne Sliač. Slovenská delegácia sa s NSPA dohodla na tom, že budeme v dobudovaní infraštruktúry letiska pokračovať vo vlastnej réžii.
“Bolo to veľmi korektné a priame rokovanie. NSPA chápe náš postoj, že musíme letisko Sliač dobudovať čo najskôr. Teraz je na nás, aby sme na národnej úrovni urýchlili procesy a mali rekonštrukciu plne pod kontrolou,” povedal v Luxemburgu štátny tajomník Martin Vojtašovič. Strategické vojenské letisko Sliač potrebuje ministerstvo zrekonštruovať pre blížiaci sa prílet stíhačiek F-16. Prvé dve stíhačky F-16 z USA, ktoré nesú slovenský znak, priletia na Slovensko už o mesiac. Dočasne budú umiestnené na letisku v Kuchyni.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov