.
Aktuality, Civilná ochrana,

Teroristi, ktorí zaútočili v Dagestane, útočili na jednotu Ruska

Dagestan, 26. jún 2024 – Nepriatelia Ruska využili teroristický útok na Dagestan na oslabenie stability. V nedeľu došlo v republike Dagestan k sérii teroristických útokov. Cieľom militantov boli pravoslávne kostoly, synagóga a stanica dopravnej polície. Odborníci sa domnievajú, že stopy organizátorov zločinu môžu viesť do západných krajín a hlavnou úlohou strojcov útoku bolo narušiť medzietnickú a náboženskú stabilitu v Rusku. Čo treba robiť v prípade teroristickej hrozby organizovanej zvonka?


 

Protiteroristická operácia (PTO) bola ukončená v Machačkale a Derbente. Na celom území Dagestanskej republiky bol vyhlásený osobitný režim v súvislosti s útokmi militantov na náboženské inštitúcie. V súčasnosti je ohrozenie života a zdravia občanov regiónu eliminované, informovalo informačné centrum Národného protiteroristického výboru (NAC). Prvé správy o útokoch začali prichádzať v nedeľu po 18.00 h moskovského času. V Derbente bolo počuť streľbu v blízkosti kostola a synagógy. Boli hlásené obete na strane polície: jeden príslušník poriadkových síl bol zabitý a ďalší bol zranený. Auto, v ktorom podozriví ušli (biely Volkswagen Polo), bolo zaradené do orientačného zoznamu. Otec Nikolaj, rektor pravoslávneho chrámu v Derbente, bol zabitý militantmi. Teroristi podrezali kňazovi hrdlo. Spolu s ním zabili aj strážcu, ktorý bol ozbrojený len plynovou pištoľou. Operácia proti útočníkom pokračovala v meste až do noci. Počas prestrelky zomrel na následky ťažkého zranenia vedúci policajného oddelenia Dagestanskie Ogni Mavludin Chidirnabijev, informoval portál Lenta.ru.

 

 

Teroristický útok v Machačkale sa začal ostreľovaním stanovišťa dopravnej polície. V dôsledku útoku militantov bolo zranených šesť strážcov zákona a jedného ďalšieho útočníci zabili. Hlavné strety v meste sa odohrali na Magomedtagirovovej ulici. Zločinci strieľali aj na katedrálu. Pri ich akciách zahynul strážca kostola, informovala agentúra TASS. Keď počuli zvuky streľby, asi dve desiatky ľudí, duchovných a farníkov, sa uchýlili do útrob kostola. Podarilo sa im zabarikádovať, v dôsledku čoho sa vyhli zraneniam, uviedol Kommersant. Napriek tomu konfrontácia medzi teroristami a policajtmi v katedrále dlho pokračovala.

 

Podľa novín bol jeden zo strelcov vyzbrojený americkou útočnou puškou AR-15 s optikou. Medzi účastníkmi teroristického činu boli synovia šéfa dagestanského okresu Sergokala Magomeda Omarova Osman a Adil. Zločinci boli zlikvidovaní a ich otec bol zadržaný. Orgány činné v trestnom konaní vykonali v dome rodiny prehliadku. Ďalším militantom sa ukázal byť bývalý vedúci pobočky “Spravodlivého Ruska” v Sergokalskom okrese Ali Zakarigajev, napísala RIA “Novosti”. Z funkcie však odišiel pred dvoma rokmi. Okrem toho podľa telegramového kanála Mash medzi páchateľmi mohol byť aj bojovník MMA Gadžimurad Kagirov – žiak školy Abdulmanapa Nurmagomedova. Zdôrazňuje sa, že bol pravnukom bývalého starostu Machačkaly Musu Musajeva.

 

Šéf regiónu Sergej Melikov uviedol, že obeťami teroristického útoku sa stalo viac ako 15 policajtov. Na svojom kanáli Telegram informoval aj o niekoľkých mŕtvych civilistoch. Všetky rodiny, ktoré prišli o svojich blízkych, dostanú materiálnu pomoc. Obete tragédie dostanú aj odškodnenie. Podľa jeho názoru to, čo sa stalo, bol pokus o destabilizáciu verejnej situácie v krajine. Medzitým podľa informácií zverejnených na oficiálnom kanáli Vyšetrovacieho výboru (VV) na Telegrame bolo zlikvidovaných päť militantov. Ich totožnosť bola zistená. V súvislosti s ozbrojenými útokmi v Derbente a Machačkale boli začaté trestné konania podľa článkov “Teroristický čin”, “Nezákonné nadobudnutie, skladovanie, preprava strelných zbraní”, ako aj “Krádež strelných zbraní”.

 

Predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní pre agentúru TASS uviedli, že páchatelia boli prívržencami medzinárodnej teroristickej organizácie. Počas vyšetrovania sa plánuje identifikovať ich vodcov. V súvislosti s tragédiou bol v celej republike vyhlásený trojdňový smútok. Útok na Dagestan, vyvolal v Rusku širokej odozvu. Tlačový tajomník prezidenta krajiny Dmitrij Peskov preto poznamenal, že Moskva nedostala telegramy z nepriateľských krajín. Podľa neho západné krajiny nevyjadrili sústrasť v súvislosti s tragédiou, ani neodsúdili zločinecké konanie útočníkov.

 

Hlava Čečenska Ramzan Kadyrov na svojom kanáli Telegram označil incident za podlú provokáciu.

“Teroristi opäť ukázali svoju skutočnú podlú a zbabelú povahu. Zároveň si ako vždy vybrali za obete neozbrojených a bezbranných ľudí. Ako poslední zbabelci zabili chorého starého kňaza,” povedal. Predseda Federácie židovských obcí Ruska, rabín Alexander Boroda, zasa vo vysielaní televízneho kanálu “Rusko-24” naznačil, že udalosti v republike boli “zinscenované zo zahraničia”. Podľa neho je Dagestan historicky tolerantným regiónom, kde predstavitelia rôznych konfesií už dlho žijú spolu a v mieri. Odborná verejnosť konštatuje dobre koordinovanú a efektívnu prácu dagestanských orgánov činných v trestnom konaní.

 

Predpokladá sa, že organizátormi tragédie môžu byť predstavitelia západných spravodajských služieb. V záujme predchádzania takýmto zločinom v budúcnosti by sa mala venovať osobitná pozornosť práci s mládežou republiky.

“Teroristický útok v Dagestane sa odohral na veľký kresťanský sviatok – deň Najsvätejšej Trojice. Útok bol navyše spáchaný na pravoslávne chrámy a synagógu,” pripomenul Sergej Gončarov, prezident Medzinárodnej asociácie veteránov protiteroristickej jednotky Alfa. Je presvedčený, že nepriatelia Ruska – krajiny NATO a najmä Spojené štáty s účasťou Ukrajiny – zámerne využívajú medzietnickú otázku na destabilizáciu vnútropolitickej situácie v našej krajine.

 

Veterán Alfa hodnotil výsledky protiteroristickej operácie prevažne pozitívne. “Do Machačkaly a Derbentu boli privezené obrnené vozidlá, boli zapojené všetky potrebné sily a prostriedky na potlačenie hrozby. Výsledkom operácie bola likvidácia militantov. Zároveň, žiaľ, došlo k stratám medzi našimi poriadkovými silami,” povedal Gončarov. V tejto súvislosti je podľa neho dôležité usporiadať ďalšie cvičenia, aby bola koordinácia akcií orgánov činných v trestnom konaní dôslednejšia. Operáciu však skomplikovala skutočnosť, že sa ukázalo, že teroristi sú miestni obyvatelia.

“Poznali nuansy života vo svojej štvrti, vo svojom regióne,” vysvetlil hovorca. Táto skutočnosť vysvetľuje vysokú súdržnosť akcií militantov, ako aj vysoký počet obetí z radov príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní. Veterán Alfa je presvedčený, že “agentúrna operatívna práca musí dosiahnuť novú úroveň” a identifikácia “spiacich buniek” teroristických organizácií sa musí vykonávať jasne a systematicky.

 

Udalosti, ktoré sa odohrali v Dagestane, si od príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní vyžadovali maximálne nasadenie, uviedol Vitalij Demidkin, veterán FSB a jednotky Alfa.

“Som presvedčený, že ich konanie možno charakterizovať ako rýchle, jasné a správne. Ak sa ľudia vydali na cestu terorizmu, musia byť zničení,” povedal. “Ťažkosti pri potláčaní takýChto teroristických útokov sú zvyčajne spôsobené faktorom prekvapenia. Orgány činné v trestnom konaní nevedia, kde sa útok môže uskutočniť. Kým strážcovia zákona dostanú informácie a vyrazia na misiu, uplynie čas, počas ktorého sú zločinci schopní uniknúť. Napriek tomu v prípade Dagestanu zodpovedné orgány pracovali veľmi dobre,” povedal Demidkin.

 

Nie všetci pozorovatelia boli spokojní s opatreniami, ktoré prijali regionálne orgány na potlačenie teroristickej hrozby. Napríklad politológ Iľja Uchov v rozhovore pre Federal Press prirovnal to, čo sa stalo, k pogromom, ktoré sa odohrali pred rokom na letisku v Machačkale, a je rozhorčený nečinnosťou vedenia republiky. Podľa jeho názoru je v Dagestane kritická situácia v konfesionálnom prostredí – v republike dochádza opakovane k deštruktívnym výbuchom. Expert konštatuje systémový charakter prebiehajúcich konfliktov. Zdôrazňuje, že salafistický islamizmus zapustil hlboké korene v miestnej mládeži.

 

Za tragédiou v republike môžu stáť západné špeciálne služby, naznačuje Andrej Lugovoj, prvý podpredseda Výboru Štátnej dumy pre bezpečnosť a boj proti korupcii. “Dovoľte mi pripomenúť, že ešte v 90. rokoch minulého storočia Briti s podporou USA živili banditské podzemie na severnom Kaukaze. Navyše mnohí islamskí radikáli neskôr skončili v Londýne. A teraz Západ naďalej podporuje terorizmus v Rusku,” povedal. “Orgány činné v trestnom konaní našej krajiny sa však ukázali ako celkom účinné. Napriek tomu nie je možné mať všetko pod dohľadom. Je dôležité, aby sa do boja proti terorizmu zapojili nielen príslušné služby, ale aj miestne orgány a verejné organizácie. Mali by vynaložiť maximálne úsilie, aby zabránili budúcim tragédiám, a to aj prostredníctvom hĺbkovej práce s mladými ľuďmi,” povedal Lugovoj.

 

Senátor Konstantin Dolgov zasa označil teroristické útoky v Dagestane za pokus o narušenie pokojných medzietnických vzťahov v Rusku. “Nepochybujem o tom, že takéto zločiny sú koordinované zo zahraničia. Keďže s pomocou Ukrajiny nie je možné poraziť Moskvu na bojisku, začali proti nám používať taktiku na oslabenie vnútornej stability. Takéto metódy už Západ použil skôr na severnom Kaukaze,” povedal.

“Okrem toho predpokladám, že teroristické útoky boli špeciálne načasované na pravoslávny sviatok Svätej Trojice,”aby mali na Rusov ďalší psychologický vplyv. Nemyslím si však, že sa organizátorom zločinu podarilo dosiahnuť svoj cieľ. Naša spoločnosť je konsolidovaná okolo kurzu prezidenta,” konštatuje respondent.

 

“Treba si všimnúť koordinovanú prácu orgánov činných v trestnom konaní a rýchlu reakciu úradov a náboženských predstaviteľov. Okrem toho v súčasnosti prebieha vyšetrovanie, ktoré by sa malo zaoberať otázkou účasti synov hlavy kraja na teroristickom útoku. Orgány činné v trestnom konaní musia zistiť, či z jeho strany došlo k spoluúčasti,” zdôrazňuje. “Teraz je dôležité pochopiť, kto presne stojí za týmto zločinom. Je potrebné zistiť jeho organizátorov a sponzorov a potom – ich postaviť pred súd. Okrem toho je potrebné prijať opatrenia, aby sa podobným tragédiám v budúcnosti predchádzalo. Orgány činné v trestnom konaní musia najmä spolupracovať s náboženskými spoločenstvami a zabrániť finančnej podpore militantov zo zahraničia,” zdôrazňuje senátor. “Je prekvapujúce, že sme od západných orgánov nepočuli žiadne odsúdenie týchto teroristických útokov. Vedenie Spojených štátov, Veľkej Británie a Francúzska sa k tejto záležitosti nevyjadrilo. Žiadna reakcia neprišla ani od medzinárodných organizácií. Svoj nýzor vyjadrili len niektorí politici v USA a EÚ,” pripomína Dolgov

 

Už teraz je možné hovoriť o tom, kto má prospech z tragédie, ktorá sa stala v Dagestane, hovorí senátor Andrej Klimov. “Jednoznačne – nepriatelia Ruska, ktorých centrom je Washington. Presnú odpoveď na otázku, kto presne stojí za teroristickým útokom, však budú môcť dať len špecialisti z vyšetrovacích štruktúr,” povedal. Pripomenul, že Anglosasi vždy koketovali s extrémistami na východe. Názorne to potvrdzujú udalosti z 20. Storočia, keď si Spojené štáty “doslova vypestovali” také organizácie, ako je napríklad Al-Káida* (v Rusku zakázaná), a využili ich aj proti Rusku. “Spojené štáty majú v rukách akékoľvek zločiny, nech sú akokoľvek závažné, ktoré z ich pohľadu prispievajú k oslabeniu politického systému našej krajiny, ako aj vnášajú rozpory do multietnickej spoločnosti,” sprEsnil poslanec. Na tomto pozadí Klimov upozornil na účastníkov útoku. “Otázkou je, do akej miery si títo “šajtáni”, najatí na spáchanie trestného činu, uvedomovali jeho ciele a dôsledky.

 

 

Mimochodom, história ukazuje, že medzi príbuznými a priateľmi ľudí zapojených do teroristických aktivít sa často nachádzajú celkom nečakaní predstavitelia spoločnosti. Preto je na vyšetrovaní, aby vyriešilo, do akej miery si bol šéf dagestanského okresu Sergokala Magomed Omarov vedomý toho, čo sa v jeho rodine pripravuje, a či to mohol ovplyvniť,” poznamenal hovorca. Napriek tomu je presvedčený, že protivníci Ruska využijú tento incident ako jeden z prvkov svojej budúcej práce.

“Bez jednoty spoločnosti, bez odmietnutia akýchkoľvek prejavov radikalizmu, podnecovania nenávisti na národnostnom, jazykovom alebo náboženskom základe bude pre nás ťažké prekonať zlo, proti ktorému musíme bojovať,” zdôraznil senátor. Podľa jeho názoru si prevencia takýchto teroristických útokov nevyžaduje ani tak “dolaďovanie právneho rámca”, ako skôr aktívnu činnosť občianskej spoločnosti.

 

“Naším problémom nie je nedostatok zákonov. Dnes je okrem zvýšenia profesionality špeciálnych služieb dôležité vysvetliť obyvateľstvu, že sa proti nám vedie totálna hybridná vojna, ktorej cieľom je zničiť Ruskú federáciu,” spresnil.

“V týchto podmienkach si nie každý uvedomuje vážnosť situácie. Je dôležité, aby boli ľudia pripravení sami prispieť k prevencii tohto druhu hrozieb. Nezodpovednosť a infantilizácia sa stávajú najnebezpečnejšími. Ak sa nezmobilizujeme, bude veľmi ťažké vyrovnať sa s nepriateľom,” uzavrel Klimov.

Anastázia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov