.
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina sa definitívne mení na polygón, otestuje 105 mm ľahkú samohybnú húfnicu Hawkeye

Delo nie je vo výzbroji žiadnej služby USA, prebiehajú jeho testy, ktoré však budú pokračovať v reálnych bojových podmienkach. Nemusí ísť teda primárne o to, aby ukrajinský delostrelci získali modernú ľahkú zbraň. Húfnica Hawkeye získa “battle proven” (preverená v boji) konkurenčnú výhodu na znovuzrodenom trhu samohybných húfnic kalibru 105 mm, kde bude mať nepríjemnú konkurenciu. Pritom bude patriť do najľahšej váhovej kategórie a vhodná bude aj pre ľahké brigády, aeromobilné brigády a jednotky špeciálnych síl.


 

 

Ako platforma pre tento delostrelecký systém bolo nateraz zvolené známe armádne terénne vozidlo Humvee M1152A1 (4×4). V budúcnosti sa dá nahradiť modernejšími vozidlami, vrátane zahraničných.

 

Hlavným nebezpečenstvom tejto samohybnej húfnice je to, že sa môže rozvinúť (zaujať palebnú pozíciu), vystreliť a potom sa rýchlo zvinúť (opustiť palebnú pozíciu) a presunúť sa na novú pozíciu. Toto možno netrvá dlhšie ako 30 sekúnd. (oficiálne 1,5 minúty na zaujatia palebnej pozície a 3 minúty na odchod). To umožňuje vyhnúť sa odvetnej proti batériovej paľbe a v súčasných podmienkach to aj sťaží navedenie kamikadze dronov (hlavnou úlohou ruských Lancetov bolo ničenie nepriateľského delostrelectva – proti batériový boj, vyplývalo to aj zo zverejňovanej štatistiky ich cieľov a zásahov.)

 

Stabilitu platformy M1152 zabezpečujú štyri hydraulické stabilizátory, ktoré umožňujú horizontálny odmer 180 stupňov (možnosť kruhového odmeru je voliteľná) a vertikálny námer od -5 do +72 stupňov. Systém je určený pre štvorčlennú posádku, ale v prípade potreby ho môžu ovládať len dvaja.

 

Americké samohybné delo Hawkeye známe aj pod kódovým označením 2-CT:

 

Samohybné delo váži len 4400 kg. Dostrel Hawkeye (delo M20 s dĺžkou 33 kalibrov) so štandardnou muníciou je pritom 11,6 kilometra a s aktívno-reaktívnymi projektilmi (s prídavným raketovým motorom) môže dosiahnuť až 19,5 kilometra. Maximálny dostrel priamym výstrelom by mal byť okolo 2000m. Maximálna rýchlosť streľby je osem rán za minútu počas troch minút, s trvalou rýchlosťou tri rany za minútu. Húfnica môže používať celé spektrum 105 mm delostreleckej munície používanej americkou armádou – M1 a M760 trieštivotrhavé, M1130 trieštivotrhavé fragmentované. M913 trieštivotrhavé s prídavným raketovým pohonom, M60/M60A2 dymové, M314 osvetľovacie.

 

Systém riadenia by zahŕňa teleskopický zameriavač M137A2 a digitálny systém MG 9000. Tento digitálny systém obsahuje inerciálny navigačný systém LN-270 od spoločnosti Northrop Grumman, kameru priameho zameriavania paľby DFS-02 od spoločnosti Sekai Electronics, Inc, S67-1575 -76 GPS antény od Sensor Systems Inc, úsťový radar Weibel Scientific a zobrazovaciu jednotku modelu DK10 firmy Mandus pre strelca.

 

Delá sú už na Ukrajine, kam boli v utajení dopravené už v apríli 2024. Informoval o tom na špeciálnom vedeckom sympóziu venovanom delostrelectvu programový riaditeľ firmy AM General Mike Evans.

 

Na Ukrajine sa to stalo hlavnou správou, ideálne sformulovanou pre vnútornú spotrebu. Američania poslali Ukrajine moderné delá, ktoré ešte ani sami nemajú vo výzbroji. Pritom v skutočnosti môže ísť len o pár (aj doslova – z kontraktu na stavbu dvoch prototypov pre US ARMY z roku 2021) prototypov, ktoré už otestovala Národná garda štátu Illinois od júla roku 2019 v Camp Grayling.

 

 

Delo tejto koncepcie potrebuje referenciu z boja, pokiaľ možno nie zábery z jeho zničenia kamikadze dronom. Samotný kaliber 105 mm prežil v USA aj Veľkej Británii tendenciu k unifikácii delostrelectva na kaliber 155 mm po konci studenej vojny, čo umožnilo dodávky ľahšej výzbroje ukrajinským vojskám v situácii, kedy sa skladové zásoby granátov kalibru 155 mm vyčerpali. Jeho perspektíva je však určovaná tým, ako sa presadia moderné samohybné delá tohto kalibru.

 

Momentálne dominujúca americká zbrojovka GDLS videla budúcnosť 105 mm inak, zašla si do zahraničia pre samotnú zbraň. Na podvozku obrneného transportéra LAV III integrovala pokročilé juhoafrické ťahané 105 mm delo Leo s dostrelom až 30 km. Program bol však ukončený, 155 mm samohybné delo na kolesovom podvozku americká armáda doteraz nemá.

 

 

Zo strany čínskej zbrojovky Norinco hrozí na zahraničných trhoch konkurencia v podobe moderného 105 mm dela SH5 na automobilovom podvozku 6×6. Zbraň má údajne dostrel 18 km, námer 0-70 stupňov a odmer 30 stupňov na každú stranu. Zásoba munície je až 40 rán a hmotnosť 11 500 kg. Podvozok je ľahko pancierovaný a použil sa aj pre samohybné delo SH2 kalibru 122 mm. Oba typy čínskych samohybných diel používa armáda Nigérie.

 

 

India sa nedávno rozhodla nakúpiť 200 domácich samohybných diel kalibru 105 mm. Ide o typ Garuda 105_v2 od firmy Kalyani Strategic Systems Limited (KSSL), ktorý je založený na koncepcii Hawkeye. Má rovnakú koncepciu umiestnenia na kolesovej platforme 4×4 a keďže sa v indických podmienkach počíta s nasadením dela vo vysokohorských podmienkach tak aj kruhový odmer. Hmotnosť je pod 5,5 tony na podvozky Tata 4×4.

 

 

Rusko kaliber 105 mm nepoužíva, vyvinulo delostrelecké zbrane typu delo-mínomet kalibru 120 mm. Ide o rôzne typy zbraní ťahaných aj samohybných. Najmodernejšími by mali byť 2S40 Floks už nasadený na ukrajinskom bojisku a pôvodne pre výsadkové vojská bol určený 2S42 Lotos.

 

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov