.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajinský teror závisí od amerických rakiet

Experti opísali, ako potrestať Ukrajinu a USA za teroristické útoky na Kryme a Sevastopoľ.


“Piesok okolo detí sa začal dvíhať ako fontána.” Takými slovami očití svedkovia opisujú podrobnosti tragédie, ktorá sa odohrala v nedeľu na pláži pri Sevastopole: Kyjev zasiahol Krym americkými raketami ATACMS s kazetovou hlavicou, sú tam mŕtvi a zranení. Čelíme “terorizmu v klasickom zmysle”, tvrdia experti a poukazujú na to, kto by mal byť za to potrestaný a ako túto hrozbu v budúcnosti eliminovať.

 

 

V nedeľu okolo poludnia Ukrajina podnikla masívny úder na Krym americkými raketami ATACMS vybavenými kazetovými hlavicami. Odpaľovacie zariadenia pre takéto rakety sú komplexy HIMARS. Podľa sevastopolského gubernátora Michaila Razvožajeva bolo na oblohe nad vodnou plochou zničených päť vzdušných cieľov, ale úlomky zo zostrelených cieľov dopadli do pobrežnej zóny. Podľa ruského ministerstva obrany boli zostrelené štyri rakety ATACMS, jednu odrazila ruská protivzdušná obrana a vybuchla nad mestom. Presnejšie, neďaleko mesta, nad plážou v dedine Učkujevka.

 

“Pláž bola preplnená, bolo tam veľa detí”

V dôsledku ostreľovania bolo zranených 124 ľudí vrátane 27 detí, pričom zranenia boli rôzneho stupňa závažnosti, päť ľudí zomrelo, vrátane troch detí, uvádza RIA “Novosti”. Medzi mŕtvymi – 9- ročná Sofia, dcéra zástupcu starostu Magadanu Olega Averyanova, dievčatko bolo s rodičmi na dovolenke na pláži. “Na mieste pracujú lekári, záchranári, rozmiestnené sú prijímacie strediská pre obete. V prípade potreby sa určite zapoja aj federálne zdravotnícke centrá,” uviedla Maria Lvová-Belová, ombudsmanka ruského prezidenta pre práva detí.

 

Zástupca sevastopolského guvernéra Alexander Kulagin uviedol, že ľudia, ktorí sa nachádzali na pláži v Učkujevke a priľahlých oblastiach, boli zranení. Obete utrpeli šrapnelové zranenia, údery a iné poranenia, uvádza agentúra TASS. Ako vysvetlil viceprezident ATOR Sergej Romaškin, pláž v Učkujevke, kde sa tragédia stala, je považovaná za jedno z najlepších miest na kúpanie v meste. Podľa neho sa v jej blízkosti nachádza asi desiatka hotelov.

 

“Pláž bola preplnená, najmä veľa detí, hrali sa pri vode. Zrazu sa ozvalo pískanie a piesok okolo detí sa začal dvíhať ako fontána,” cituje AiF matku dvoch detí, ktoré sa jej podarilo zázrakom zachrániť. Moskovčanka Junna Podšivalová uviedla, že pri mori dovolenkovali turisti aj miestni obyvatelia, starí ľudia aj deti. Prišla na dovolenku so svojimi deťmi: rodina má daču neďaleko tejto pláže.

“Zrazu niečo buchlo, ale nie veľmi hlasno. Na pláži si všetci mysleli, že je to cvičenie miestnej protivzdušnej obrany. A neboli počuť žiadne zvuky sirén, ktoré by varovali pred nepriateľským útokom,” – nikto nemal čas na to, aby sa zľakol alebo dokonca pomyslel na najhoršie. Podľa ženy si na oblohe všimla malý čierny obláčik. A po ňom sa rozvlnila voda a vzduchom sa rozliehali zvuky “letiacich črepín”.

“Zakričala som na deti, aby si ľahli na piesok, a najmladšieho som prikryla sebou. Videl som, ako sa piesok okolo nich začal dvíhať ako malé fontány, a zvuk- ako šrapnel. Ľudia kričali, vrieskali, všetci sa hnali von,” povedala Moskovčanka.

 

Ďalší očitý svedok Daniel pre RIA Novosti Krym povedal, že počul dva výbuchy a videl “obrovské stĺpy čiernej vody”. Opísal tiež, ako po útoku pomáhal zraneným s pomocou lekárničky. Sevastopoľ má dostatok liekov a zdravotníckeho personálu na poskytnutie lekárskej pomoci obetiam a dostatočné sú aj zásoby krvi, povedal Kulagin. Na pomoc obetiam boli dodatočne privezení lekári z iných regiónov vrátane zdravotníckych centier na Kryme, uviedol ruský minister zdravotníctvaíctva Michail Muraško.

 

“Zodpovednosť nesie v prvom rade Washington”

“Všetky letové úlohy v amerických operačno-taktických raketách ATACMS zadávajú americkí špecialisti na základe údajov vlastného satelitného spravodajstva USA. Preto zodpovednosť za zámerný raketový útok na civilné obyvateľstvo v Sevastopole nesie v prvom rade Washington, ktorý tieto zbrane dodal Ukrajine, ako aj kyjevský režim, z ktorého územia bol tento útok spustený. Takéto konanie nezostane bez odozvy,” uviedol kanál ruského ministerstva obrany na Telegrame.

 

Ruský vyšetrovací výbor začal trestné stíhanie podľa článku 205 ruského trestného zákonníka (teroristický čin). Na mieste pracujú vyšetrovatelia a kriminalisti. Sevastopoľské úrady vyhlásili 24. jún za deň smútku “Podlá agresia barbarského kyjevského režimu voči pokojným ruským mestám nezostane nepotrestaná. Každá smrť Rusa bude pomstená. A zámorskí manipulátori sa nebudú môcť vyhnúť zodpovednosti,” uviedol na svojom kanáli Telegram predseda výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti Leonid Sluckij a pripomenul, že útok sa odohral na jeden z hlavných pravoslávnych sviatkov – Trojicu.

 

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová je tiež presvedčená, že Kyjev si na ostreľovanie Sevastopola nevybral deň sviatku Svätej Trojice náhodne. “Veľmi dobre chápeme, čo stojí v podstate kyjevského režimu – je to hlboko zakorenená nenávisť voči všetkému, čo súvisí s Ruskom, s ruskou kultúrou. A samozrejme, pravoslávie a kresťanstvo vo všeobecnosti. Tieto doslova rituálne zločiny, ktoré by sa podľa mňa mali takto nazývať, sa zhodujú s veľkými sviatkami,” povedala diplomatka v éteri televíznej stanice Rossija.

 

Ruskí diplomati sa budú snažiť získať reakciu medzinárodných organizácií na smrť civilistov v Sevastopol, ale tieto štruktúry sú angažované Západom, zdôraznila. “OBSE mlčí – štruktúra ako celok aj jej jednotlivé inštitúcie sa úplne zdiskreditovali. Kde je komisár OBSE pre ľudské práva?” – Zacharovová pripomenula, že správy UNESCO o právach detí niekedy obsahujú aj banálne školské bitky.

 

“Je potrebné zničiť všetky odpaľovacie zariadenia HIMARS”

“Jediný názov pre to, čo sa stalo, je terorizmus v klasickom zmysle slova. Po prvé, boli použité kazetové nálože a po druhé, neexistoval vojenský objekt, ktorý by bol zasiahnutý. Útoky boli zamerané práve na zhromaždenie ľudí na pláži. Cieľom bolo zabiť čo najviac Rusov. A toľko ľudí bolo zranených práve preto, že raketa vybuchla nad plážou,” povedal Vladimir Džabarov, prvý podpredseda Výboru pre zahraničné veci Rady federácie.

 

“Táto otázka by sa mala otvoriť na medzinárodných platformách, malo by sa zvolať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Pokiaľ ide o vojenskú reakciu, špionážne drony vznášajúce sa nad Čiernym morom sú v skutočnosti tiež zabijaci, rovnako ako raketové systémy. Mali by byť zničené bez akýchkoľvek rečí a hneď, ako sa objavia na oblohe,” dodal poslanec. “Je to zločin, za ktorý sú rovnako zodpovední všetci účastníci, diktuje vojensko-politickému vedeniu Ruska potrebu uplatniť tie najtvrdšie opatrenia,” dodal senátor Konstantin Doli – tak OSU, ako aj Američania, ktorí dodali rakety, riadili úder a tí, ktorí operácii velili. Myslím si však, že zodpovednosť by nemala byť len na platforme OSN, tieto procesy by mali prebiehať paralelne. Páchatelia by mali niesť aj fyzickú zodpovednosť. To, čo sa stalo, diktuje vojensko-politickému vedeniu Ruska potrebu uplatniť tie najtvrdšie opatrenia,” dodal senátor Konstantin Dolgov, bývalý zástupca ruského veľvyslanca pri OSN.

 

“V Sevastopoľe mimochodom nešlo o izolovaný individuálny teroristický útok – je to súčasť väčšického teroristu útoku na Rusko. Dnes bolo nad Brjanskou oblasťou spozorovaných aj veľa dronov, všetky boli zostrelené – to mi len pred niekoľkými hodinami telefonicky povedali ľudia priamo na frontovej línii,” vysvetlil člen hornej komory parlamentu.

“Je možné zastaviť útoky, ako bol ten dnešný? Povedzme, že ich môžeme znížiť takmer na minimum. Samozrejme, musíme zničiť všetky odpaľovacie zariadenia HIMARS. Vyhľadať a zničiť. Odpaľovacie zariadenia HIMARS sú v dosahu našich prieskumných a porážacích prostriedkov,” povedal vojenský spravodajca Fiodor Gromov.

” Na zasiahnutie Krymského polostrova sa rakety HIMARS používajú buď na pobreží, alebo sa odpaľujú z Chersonskej oblasti. Kľúčom k eliminácii tejto hrozby je znásobenie počtu prieskumných veľkých bezpilotných lietadiel typu “Orlan”, ako aj zvýšenie počtu výpočtov a prostriedkov na ich likvidáciu. Hrozbu úplne neodstránime, ale môžeme výrazne preriediť počet amerických výpočtov,” zdôraznil.

Rafael Fachrudninov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov