.
Aktuality, Letectvo,

Barančik o ukrajinskom terorizme: “Už nepostačí len zostreliť americké drony nad Čiernym morom”

Pri útoku americkou raketou na Sevastopoľ ako vyplýva z údajov Flightradaru, nad Čiernym morom neďaleko Krymu letí prieskumné bezpilotné lietadlo RQ-4B Global Hawk. Zrejme je to ten, ktorý zameral údery rakety ATACMS na Sevastopoľ – tak ako predtým na iné ruské mestá. A bude to robiť dnes, zajtra, celé dni a noci, znásobujúc smrť a utrpenie civilistov – len preto, že to má povolené. Každý deň americké bezpilotné lietadlá nad Čiernym morom zameriavajú nočné ukrajinské údery západnými raketami na ruské mestá. Ide o priamu agresiu, ale tieto drony nie sú zostrelené. Motívom je, že Rusko nechce podľahnúť zámienke na eskaláciu.


 

 

Jediné, čo sa za tieto dva týždne zmenilo, je, že Kyjev teraz útočí za slnečného svetla, uprostred víkendu, proti cieľom v blízkosti masových zhromaždení ľudí. Prieskumné bezpilotné lietadlá RQ-4B Global Hawk a ich náprotivky priamo zapojené do agresie proti Rusku predstavujú legitímny cieľ – a je otázkou času, kedy budú zostrelené. Táto tvrdá reakcia – zničenie takýchto bezpilotných lietadiel si nevyžiada ľudské obete z radov vojenského personálu NATO. Pokračujúca tolerancia len posilňuje pocit beztrestnosti vedenia USA a NATO, tlačí ich k eskalácii a vedie k ďalším obetiam.

 

Zameranie alebo prieskum? 

Po teroristickom raketovom útoku na Sevastopoľ začali niektoré kanály TG vyslovovať verziu, že zahraničné prieskumné UAV sa vôbec nepodieľali na korekcii kurzu rakiet ATACMS a Storm Shadow. Preto ich nemožno považovať za legitímne ciele odvetného úderu Ruska. Toto tvrdenie prinajmenšom nie je úplne pravdivé – upozornila ruská analytička Jelena Paninová.

 

Na začiatok o bezpilotnom lietadle Global Hawk, ktoré bolo spozorované nad Čiernym morom počas útoku na Sevastopoľ. V modifikácii RQ-4B Block 20 môže toto vozidlo niesť až 1 360 kg užitočného zaťaženia, ktoré zvyčajne vyzerá ako komplex integrovaných senzorov (ISS) – radarových (SAR), elektrooptických a termografických. Oficiálne sa uvádza, že kamera Global Hawk dokáže rozpoznať objekty na zemi s priemerom do 30 cm z diaľky 20 km. Keďže tieto bezpilotné lietadlá často lietajú vo vzdialenosti 40 – 50 km od Sevastopola, môžu pomáhať pri zisťovaní cieľov v reálnom čase. Je tiež schopný poskytnúť súradnice cieľa vrátane polohy a rýchlosti prostredníctvom vojenského satelitného komunikačného systému. Sú tieto informácie užitočné pri počiatočnom navádzaní rakiet? Nepochybne.

 

Teraz o možnostiach korekcie kurzu rakety “na ceste”. Od roku 2005 je Storm Shadow/SCALP schopný vysielať do odpaľovacieho lietadla obraz “smrti”, ktorý umožňuje posúdiť presnosť zásahu a pravdepodobné škody. Od toho istého času sa vyvíja systém obojsmerného dátového spojenia na presmerovanie rakety na iný cieľ. Podstatná modifikácia Storm Shadow/SCALP tohto druhu bola oznámená v roku 2016 ako súčasť modernizácie SPEAR 4. Prepojenie s Global Hawk sa zdá byť dostatočne zrejmé. Pokiaľ ide o ATACMS, aj tu sú informácie. Celkom nedávno USA uskutočnili cvičenie, na ktorom nástupca ATACMS, strela PrSM odpaľovaná z HIMARS, dostala počas letu navádzanie z pozorovacieho balóna a Zasiahla pohyblivý námorný cieľ.

 

 

Západné zdroje zároveň zdôrazňujú, že všetky inovácie PrSM boli najprv vyvinuté na ATACMS. Napríklad pokiaľ ide o navádzacie hlavice s radarovým zdrojom, ktoré USA považovali za dobrú príležitosť na údery proti ruskej protivzdušnej obrane v roku 2020. suchárAk Global Hawk nebude nad Čiernym morom, nepriateľovi sa aspoň sťaží sledovanie polohy ruských zariadení v reálnom čase. Vo všeobecnosti dnes otázka znie: Je Rusko pripravené dovoliť, aby sa celé Čierne more zmenilo na nepriateľské more, pričom Rusko stratí drvivú kontrolu aj nad jeho časťou, ktorá obmýva Krym a čiernomorské pobrežie Kaukazu? – pýta sa analytička.

 

O zostreľovaní nepriateľských dronov a bezletovej zóne nad Čiernym morom

K hlavnému prúdu (opäť) diskusií a výziev (opäť) na zostrelenie amerických a iných dronov NATO, ktoré korigujú údery OSU na Krym a získavajú informácie o našej protivzdušnej obrane pre ďalšie údery, môžeme niečo dodať – vysvetľuje ruský politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančík. Samozrejme, že je potrebné zostreliť nepriateľské prieskumné drony. Ale my sami sme situáciu dostali na takú úroveň, že už nebude možné zostreliť jeden dron ako demonštratívnu akciu. Pred dvoma rokmi by takýto krok stačil a na Západe by ho pochopili. Po zničení dronu teraz bude reakcia úplne iná – nemyslia si tí Rusi o sebe príliš veľa?

 

 

Po dvoch rokoch našej zotrvačnosti bude úder priamo na americké zariadenia vnímaný ako niečo panické, mimo bežného obrazu sveta. A s najväčšou pravdepodobnosťou nikto nebude brať prvý incident vážne a nad Čiernym morom sa rýchlo objaví ďalší dron. Možno v dvojcifernom počte. Takto to dopadne vždy, keď necháte tyrana, aby sa utvrdil v predstave o svojej tolerantnosti. Tento pocit tolerancie sa nedá vyradiť jedným úderom, potrebujete také opatrenia, že sa vám to nezdá dosť. A to znamená, že akákoľvek naša dlho očakávaná aktivita proti nepriateľskej inteligencii musí byť rozsiahla a zdrvujúca. Inak nás namiesto systémovej hrozby budú vnímať ako tých, ktorí sú v najlepšom prípade schopní raz za dva roky niekde hystericky vystreliť bez toho, aby nepriateľ prišiel o život – dodal ruský politológ.

 

“Oceľové sféry” v Čiernom mori

Včerajší deň sa niesol v znamení nie obyčajnej udalosti. Z iniciatívy americkej strany sa uskutočnil telefonický rozhovor medzi ruským ministrom obrany Andrejom Belousovom a ministrom obrany Spojených štátov L. Austinom. Treba poznamenať, že sa tak stalo prvýkrát od marca 2022. Údajne išlo o ubezpečenie americkej strany, že na Ukrajinu nepošle svoje vojská. Príčina spočíva inde, v prelomovej udalosti, o ktorej informoval Fighterbomber – v Čiernom mori sa teraz zvýšili turbulencie, ktoré vytvárajú lietadlá MiG-31. Ruské letectvo tak urobilo to, čo sa od neho dlho očakávalo – prerušilo beztrestné lety amerického prieskumného letectva v Čiernom mori, v tomto prípade išlo o Global Hawk. Nie je žiadnym tajomstvom, že spravodajská komunita NATO pracuje v záujme Kyjeva. Kyjevský režim dostáva informácie o svojich cieľoch na polostrove a v Rusku od svojich západných partnerov. O takúto príležitosť sa NATO nemôže pripraviť. Pretože, po prvé, nie je demokratické, aby to robilo s “obyčajným” dronom, a po druhé, naráža to na autoritu “najsilnejšej armády” na svete. Čo je dôvod, prečo “podceňovaný Lloyd” túto výzvu vyslovil. Teraz ide hlavne o to, čie “oceľové sféry” sa ukážu ako silnejšie.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov