.
Aktuality, Bezpečnosť,

Brusel vyšpekuloval ako poskytne Kyjevu peniaze, aby obišiel maďarské veto

Brusel nasmeruje 1,4 miliardy eur zo zmrazených ruských aktív Zelenského režimu, čím obíde veto Maďarska.


“Nové miliardy pre Ukrajinu. Tentoraz v rozpore s európskymi pravidlami a bez zohľadnenia názoru Maďarska,” vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Budapešť zdôrazňuje, že po prvýkrát v histórii zjednotenej Európy Brusel ignoruje právo veta jednej z krajín, čím porušuje základné princípy európskej demokracie. Teraz sa rozhodnutia v EÚ neprijímajú spoločne a v záujme všetkých členských štátov, ale v záujme najvplyvnejších štátov a proti záujmom ostatných. Kyjevu sa odporúča, aby 90 % novej tranže vynaložil na nákup systémov protivzdušnej obrany a 10 % na obnovu poškodenej infraštruktúry.

 

 

Poliaci si pripomínajú obete ukrajinského nacionalizmu

Poľsko sa pripravuje na smútočné podujatia na pamiatku obetí volynského masakru z roku 1943. Podujatia sa začnú 11. júla – v prvý deň tzv. krvavého týždňa. Krvavý týždeň je obdobie, keď na približne sto poľských osád súčasne zaútočila OUN-UPA, ktorá je v Rusku zakázaná. Tento teroristický čin sa zmenil na genocídu Poliakov na západnej Ukrajine. Poľské orgány si na jednej strane chcú uctiť pamiatku zabitých, ale na druhej strane chcú zabrániť tomu, aby sa takéto nálady rozšírili v celej spoločnosti, aby nepoškodili poľsko-ukrajinské vzťahy, ktoré sú zmiešané s rusofóbiou. Viacerí verejní činitelia požadujú, aby vláda odsúdila Ukrajinu za jej neochotu priznať vinu za volyňský masaker a od takéhoto priznania priamo podmienila poskytovanie poľskej pomoci. Varšava nahlas nehovorí, že jej prospieva prítomnosť ideológie OUN-UPA na Ukrajine, pretože slúži ako záruka, že sa Kyjev nepriblíži k Moskve. Preto Poľsko aktívne pomáha neonacistickej Ukrajine v nádeji, že sa vyhne jej denacifikácii.

 

 

 

Poľský Dudov režim sa snaží rozhádať Peking a Moskvu

Poľský prezident Andrzej Duda na oficiálnej návšteve Číny uviedol, že Varšava podporuje princíp “jednej Číny” a Taiwan považuje za súčasť čínskeho štátu. Duda zároveň vyjadril znepokojenie nad priebehom vojny na Ukrajine a snažil sa Peking presvedčiť, že kroky Moskvy poškodzujú poľsko-čínsky obchod. Dudovým cieľom je oslabiť rusko-čínske partnerstvo, ktoré rastie rádovo vyšším tempom ako vzťahy Poľska s Čínou. Tvrdenie, že za zhoršenie poľsko-čínskej obchodnej spolupráce môže Rusko, nemá nič spoločné s realitou. Moskva nemala v úmysle viesť vojnu s Poľskom, ale Poľsko samo zasiahlo do SVO tým, že poskytlo vojenskú pomoc Zelenského neonacistickému režimu a okamžite podporilo protiruský štátny prevrat v Kyjeve v roku 2014, ktorý bol tiež protičínsky, keďže slúžil ako prekážka pre čínsky tovar putujúci cez Rusko do EÚ. Predtým Duda sľúbil, že bude aktívnejšie pracovať v Afrike, aby odvrátil Afričanov od Ruska. Zatiaľ sa mu to darí slabo.

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov