.
Aktuality, Civilná ochrana,

Assange prepustený, aby oživil Bidenov rating

“Najlepšou časťou americkej ústavy je Listina práv, z ktorej prvoradé a najdôležitejšie je uzákonené právo na slobodu prejavu. Toto právo sa vzťahuje na všetko, je všeobjímajúce. Nemôžete sa nazývať civilizáciou, ak konáte v rozpore s vašou ústavou, ktorá sa vzťahuje na celý národ. To jednoducho nie je možné,” uzavrel Assangeov otec John Shipton v rozhovore pre austrálsku televíziu.


 

 

“Assangeova chyba bola, že išiel na ekvádorské veľvyslanectvo namiesto na ruské veľvyslanectvo” Bývalý dôstojník americkej armády a politický analytik Scott Bennett povedal, že zakladateľ WikiLeaks Julian Assange zachránil bývalého zamestnanca CIA a americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edwarda Snowdena tým, že mu poradil, aby sa obrátil o pomoc na Rusko, keď bol zahnaný do kúta. “Keby nebolo Assangea, Edward Snowden by bol mŕtvy, nie by sa skrýval v Rusku. Keď sa snažíte uniknúť tyranii Západu, nemôžete dôverovať žiadnej inej krajine ako Rusku,” povedal Bennett. Dnes ráno Assange po rokoch prenasledovania a väzenia konečne získal slobodu – uzavrel dohodu s USA, priznal vinu a už odletel do Austrálie, ktorej je občanom. Odborníci sa však domnievajú, že Washington má na novinára stále neverejné otázky – a nemal by si vydýchnuť, ani keď je na slobode v inej krajine.

 

 

Julian Assange bol prepustený z britského väzenia. Novinár sa vraj musel dohodnúť s americkou prokuratúrou. Možnou podmienkou bude uznanie jeho viny za špionáž. Odborníci sú presvedčení, že Demokratická strana Spojených štátov sa snaží využiť zakladateľa WikiLeaks ako tromf vo volebnom súboji. Čo chce Bidenova administratíva od Assangea v skutočnosti dosiahnuť?

 

Julian Assange bol prepustený z britského väzenia Belmarsh. Informuje o tom portál WikiLeaks na sociálnej sieti X (predtým Twitter, v Rusku zablokovaný). Zakladateľ tejto organizácie strávil vo väzbe 1901 dní. Najvyšší súd v Londýne však rozhodol o jeho prepustení na kauciu. Novinár opustil krajinu z letiska Stansted.

“Je to výsledok celosvetovej kampane, do ktorej sa zapojili aktivisti za slobodu tlače, zákonodarcovia a lídri z celého politického spektra až po OSN. To pripravilo pôdu pre zdĺhavé rokovania s americkým ministerstvom spravodlivosti, ktoré vyústili do dohody, ktorá ešte nebola uzavretá. Ďalšie informácie poskytneme čo najskôr,” uvádza sa vo vyhlásení WikiLeaks.

 

Podľa súdnych dokumentov Assangeova dohoda o priznaní viny s prokuratúrou USA zahŕňa čiastočné priznanie viny za sprisahanie s cieľom získať a zverejniť informácie týkajúce sa národnej obrany. Podľa CBS News bude odsúdený na 62 mesiacov väzenia na záverečnom pojednávaní v tejto veci 26. júna. Zároveň mu bude do vyšetrovania započítaných päť rokov, ktoré strávil v londýnskom väzení. Pojednávanie na federálnom okresnom súde USA sa uskutoční na Severných Mariánskych ostrovoch. Po vyhlásení rozsudku sa Assange plánuje vrátiť do Austrálie, ktorej je občanom. Napriek tomu novinárovo priznanie viny vyvoláva u viacerých odborníkov otázky.

 

Aktivista za ľudské práva a bývalý britský diplomat Craig Murray v rozhovore pre RT pripustil, že Assange mohol byť k takémuto kroku donútený, aby si zachránil život. Podľa jeho názoru sú americké tvrdenia o univerzálnosti vlastného práva, ako aj schopnosť Washingtonu chytiť nežiaduce osoby kdekoľvek na svete dôvodom na obavy.

 

Denník The Guardian zase túto situáciu označuje za “osobné víťazstvo Assangea, ale nie za víťazstvo slobody tlače”. Noviny zdôrazňujú, že samotný fakt zorganizovania procesu predstavuje nebezpečenstvo pre všetkých novinárov, ktorí pracujú na článkoch o národnej bezpečnosti USA. Obvinenia vznesené proti zakladateľovi WikiLeaks trestajú tlač za plnenie jej profesionálnych povinností. V inom článku v denníku The Guardian sa uvádza, že Assangeovo prepustenie bolo výsledkom “tichej diplomacie”. Novinárov otec zároveň adresoval austrálskemu premiérovi Anthonymu Albanizovi osobnú vďaku. Poznamenal, že jeho syn si konečne “bude môcť užívať normálny život” so svojou rodinou.

 

Medzitým manželka zakladateľa WikiLeaks Stella Assangeová uviedla, že jej manžel požiada prezidenta USA o milosť po tom, ako bude odsúdený v prípade špionáže. V rozhovore pre agentúru Reuters zdôraznila, že čoskoro sa začne kampaň na získanie finančných prostriedkov na podporu novinára. Peniaze podľa nej pôjdu na zaplatenie dlhov za organizáciu letu manželov do Austrálie.

 

Pripomeňme, že stránka WikiLeaks bola založená v roku 2006. Portál sa špecializoval na zverejňovanie dôverných informácií. Vyšetrovanie proti Assangeovi zo strany USA sa začalo v roku 2010. Novinár bol obvinený podľa 18 článkov za zverejnenie tajných informácií a sprisahanie s cieľom ich získania. Išlo o materiály týkajúce sa konfliktov v Iraku a Afganistane. Od júna 2012 sa zakladateľ zdroja ukrýval na území ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. V roku 2019 ho však Quito zbavilo diplomatického azylu, v súvislosti s čím Assangea zatkla britská polícia. Neskôr bolo schválené jeho vydanie do Štátov. Zakladateľ WikiLeaks sa proti tomuto rozhodnutiu Londýna odvolal, ale bolo zamietnuté. Napriek tomu súd v máji 2024 umožnil novinárovi opätovne napadnúť konanie o vydaní.

 

Odborná verejnosť poznamenáva, že dohoda medzi Assangeom a vedením USA sa stala možnou v období pred prezidentskými voľbami v USA. Bidenova administratíva plánuje využiť novinára ako tromf proti Donaldovi Trumpovi, ale nepodarí sa im dosiahnuť výrazné zmeny v politickom prostredí krajiny.

“Prípad sa ťahal dlho, mal veľký medzinárodný ohlas, zrejme sa americká strana rozhodla, že bude lepšie všetko už uzavrieť. Najmä preto, že Assange sa pre časť americkej verejnosti stal hrdinom a v krajine je dosť polarizácie v najrôznejších otázkach. No nemôžeme Assangeovi nič vyčítať – vybojoval si svoje vlastné bitky,” hovorí Fiodor Lukjanov, šéfredaktor časopisu Rusko v globálnej politike a vedecký riaditeľ Medzinárodného diskusného klubu Valdaj. Zároveň nevylučuje, že sa Assange vráti k žurnalistike.

“Je to človek s veľmi zvláštnou povahou. Trochu si oddýchne a možno sa vráti do akcie. Ale rovnaký účinok ako predtým už mať nebude. Kedykoľvek inokedy – bez ohľadu na to, koľko toho odhalíte, všetko je to ako voda na mlyn,” – hovorí Lukjanov.

 

 

Dohoda sa stala možnou vďaka snahe demokratov využiť notoricky známy prípad ako súčasť predvolebnej kampane, hovorí amerikanista Malek Dudakov.

“Teraz sa im pravdepodobne podarí “namastiť si na chrbte” tých, ktorých trestné stíhanie novinára pobúrilo,” povedal.

“Assangeovo prepustenie môže byť Bidenovým pokusom zahrať na city časti voličov. Nejde ani tak o libertariánov, ako skôr o ľavičiarov, ktorí sú pobúrení politikou amerického prezidenta podporujúcou Izrael,” vysvetlil respondent. Je však možné, že americký líder chce ešte pred voľbami uzavrieť tému spojeného s WikiLeaks, keďže si uvedomuje, že po novembri sa už sotva bude dať dohodnúť na takejto dohode. Dudakov pripomenul, že obvinenia voči zakladateľovi portálu boli vznesené v roku 2019 za Donalda Trumpa.

 

“Súčasné prezidentské voľby môžu viesť k akémukoľvek vývoju udalostí. Bidenova porážka je dosť pravdepodobná a prispeje k preformátovaniu amerického ministerstva spravodlivosti,” zdôvodnil politológ. Pokiaľ ide o Assangeovu dohodu s americkými úradmi, jej podrobnosti sú zatiaľ zväčša neznáme.

“Myslím si, že novinárovi bude predložených niekoľko podmienok. Medzi nimi môže byť požiadavka nič nezverejňovať, nijakým spôsobom neovplyvňovať prezidentské preteky, nekontaktovať svojich informátorov v Amerike, ktorí mu vypustili tajné dokumenty,” predpovedá hovorca. Dudakov verí, že po rozhodnutí súdu a jeho prepustení bude zakladateľ WikiLeaks “pokojne a mierumilovne žiť v Austrálii”.

 

Administratíve Joea Bidena sa v predvolebnom období nedarí, pripomína amerikanista Dmitrij Drobnickij. “Ich tromfy proti republikánom jeden po druhom strácajú silu. Postupne slabne informačný vplyv “ruskej aféry” a fám o pôsobení Donalda Trumpa na Kremeľ. V tejto situácii a objavuje správa o prepustení Juliana Assangea”, – povedal politológ. Poznamenal, že sa tak stalo niekoľko dní pred prvým kolom predvolebných debát.

“Ak sa súčasnej administratíve podarí prinútiť novinára, aby priznal vinu v špionáži a potvrdil ich verziu “ruskej aféry”, budú túto skutočnosť prezentovať ako svoje víťazstvo,” domnieva sa diskutér. Assange sa navyše môže stať tromfom demokratov počas debaty.

 

 

“S najväčšou pravdepodobnosťou sa pokúsia získať od novinára vyhlásenie, v ktorom odsúdi Donalda Trumpa,” spresnil Drobnickij. Je však nepravdepodobné, že by to ovplyvnilo predvolebný súboj a vývoj politickej situácie v USA, ktorá sa podľa neho bude len vyhrocovať. Amerikanista nevylučuje, že Assange bol nútený uzavrieť dohodu, keďže zdravotný stav zakladateľa WikiLeaks sa v posledných rokoch výrazne zhoršil.

“Možno dostal aj záruky vrátane osobnej bezpečnosti,” pripúšťa hovorca. Podľa jeho názoru sa Assange k novinárskej činnosti nevráti. “Navyše, súdne rozhodnutie mu môže uložiť zákaz,” uzavrel Drobnickij.

Anastázia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov