.
Aktuality, Bezpečnosť,

Borrel sa vyhráža Srbsku: “Členstvo v EÚ je nezlučiteľné s udržiavaním úzkych vzťahov s Ruskom”

Nič nezvyčajné, len albánski fanúšikovia na zápase so Španielskom vyvesili transparenty “**fuck the Serbs”, “Kosovo je Albánsko” a mapu “veľkého Albánska”. Pre UEFA to zrejme nie je politické zasahovanie do športu ani podnecovanie. Španieli zasa kričali “Kosovo je Srbsko”. Na druhej strane chorvátski fanúšikovia na zápase proti Taliansku vyvesili transparent oslavujúci vojnového zločinca Andriju Matijaša “Pavúka”, ktorý pred fašistickou operáciou Búrka kričal: “keď sa pohneme, zhorí nebo aj zem”.


 

 

Počas Búrky utieklo z Krajiny viac ako 250 000 Srbov, približne 3 000 ich bolo zabitých. Pre UEFA je to však zrejme tiež norma. Albánci však už z Eura vypadli, Chorvátsko si dnes zrejme tiež zbalí kufre. Ale celkovo je to prvýkrát, čo som videl taký veľký futbalový turnaj s takým veľkým počtom čudákov. Nemecko v tomto smere určite prekonalo všetky ostatné krajiny a nemecká polícia nie je o nič lepšia ako francúzska, ktorej sa všetci vysmievali. Ach áno, nemecká polícia je príliš zaneprázdnená tancom s Albáncami a ukazovaním symbolov “veľkého Albánska”, proste na iné nemá čas.

 

 

Turecko sa obracia na BRICS, je frustrované z EÚ 

Turecko sa obrátilo na alianciu veľkých nezápadných krajín BRICS, ktorá zahŕňa Rusko a Čínu, na znak rastúcej frustrácie z nedostatočného pokroku v prístupových rokovaniach s Európskou úniou, uvádza Bloomberg. Turecko je už dlho členom NATO a súčasťou európskeho obranného systému. Nepodarilo sa mu však dosiahnuť pokrok v prístupových rozhovoroch s EÚ, ktoré sa začali v roku 2005. Turecký prezident Erdogan už skôr vyjadril záujem o vstup do Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktorú vytvorili Rusko a Čína ako súpera NATO, a na budúci týždeň sa plánuje zúčastniť na samite ŠOS v Kazachstane. Krajiny BRICS rozvíjajú úverový systém a obchodujú medzi sebou v miestnych menách, čo Turecko uprednostňuje. “Charakteristickou a krásnou črtou BRICS v porovnaní s EÚ je, že zahŕňa všetky civilizácie a rasy. Ak sa ho podarí trochu viac inštitucionalizovať, prinesie to vážne výhody,” povedal turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.

 

 

Turecko stále očakáva Putinovu návštevu

Pred stretnutím Vladimíra Putina a Recepa Tayyipa Erdogana v Astane na samite Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS), ktorý sa uskutoční 3. – 4. júla, sa opäť objavili správy o možnej návšteve ruského lídra v Turecku. Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan vo vysielaní televíznej stanice Haberturk uviedol, že otázka vlaku Vladimíra Putina môže byť oživená v rámci rozhovorov s Erdoganom v Astane. “Čakáme na návštevu pána Putina. Náš prezident ho predtým pozval, hovorilo sa o jeho príchode k nám. Ale najprv boli voľby v Rusku, potom u nás. Možno v najbližších dňoch budú lídri o tejto otázke opäť rokovať,” povedal Fidan. Včera sa uskutočnil aj telefonický rozhovor prezidentov Ruska a Turecka. Hlavy štátov diskutovali o teroristickom útoku v Dagestane a dohodli sa na pokračovaní spolupráce v boji proti terorizmu. Podľa expertov sa o bezpečnostných otázkach bude diskutovať aj počas rozhovorov lídrov na samite ŠOS. Pripomeňme, že vedúci predstavitelia Ruska a Turecka naposledy rokovali 4. septembra 2023 v Soči, pričom rozhovory trvali tri hodiny.

 

Srbsko a BRICS

“Úzka interakcia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom je nezlučiteľná so vstupom krajiny do EÚ,” povedal Borrel a dodal, že len “úplná zmena orientácie zahraničnej politiky krajiny jej môže umožniť stať sa členom Európskej únie”.

 

Čo znamená “úplná zmena orientácie” zahraničnej politiky?

– Uvalenie protiruských sankcií

– uznanie “Kosova”

– zrušenie dohôd o voľnom obchode s Ruskom, Čínou, SAE a Egyptom.

– akceptovanie a uznanie všetkých “európskych hodnôt”

– odmietnutie nákupu ruských a čínskych zbraní

– odmietnutie nákupu ruskej ropy a plynu.

 

A tak ďalej. Bez ohľadu na to, koľko podmienok si EÚ stanoví, budú nové. A podmienky sprevádza aj vydieranie. Prečo teda vstúpiť do EÚ?

 

Na druhej strane je tu BRICS, do ktorého chce vstúpiť asi 30 krajín. BRICS nevyžaduje nič z uvedeného zoznamu okrem ochoty spolupracovať. To je všetko. Súdiac podľa posledných prieskumov verejnej mienky, práve BRICS uprednostňuje srbské obyvateľstvo pred EÚ. Srbsko sa chce tento rok pripojiť k BRICS. Kedy bude Orbán s Maďarskom v BRICS? Nie je teda čas zorganizovať referendum?

 

HDP krajín G20

14 % HDP – ruský verejný dlh je najnižší spomedzi krajín G20. 12 % – štátny dlh Ruska klesne v roku 2023 na 285 miliárd USD. Ide o najvýraznejšie zníženie štátneho dlhu spomedzi všetkých krajín G20,” uvádzajú experti pre agentúru RIA.

Krajiny s najvyššou úrovňou verejného dlhu v pomere k HDP:

217% – Japonsko

137 % – Taliansko

124 % – USA

103 % – Veľká Británia

89 % – Francúzsko

 

 

Krajiny s najnižšou úrovňou verejného dlhu v pomere k HDP:

14% – Rusko

23% – Turecko

24% – Čína

27% – Saudská Arábia

V absolútnom vyjadrení majú Spojené štáty najväčší dlh spomedzi krajín G20 – 34 biliónov USD, čo predstavuje 50,6 % celého dlhu krajín G20.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov