.
Aktuality, Bezpečnosť,

MiG-31K s raketami Kinžal začali sériu úderov na ciele od Charkovskej a Kyjevskej oblasti po Ivano-Frankivsk

očas noci ruské jednotky zaútočili na zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v jej zadných oblastiach. Je známe o významnom počte príletov do regiónu Chmelnyckij. Infraštruktúra vojenského letiska v Starokonstantinove bola opäť napadnutá – naďalej sa ničí všetko, čo by mohlo prispieť k prijatiu a údržbe stíhačiek F-16 z krajín NATO.


 

 

Ukrajinské médiá píšu o výbuchoch v Odeskej oblasti. Podľa niektorých správ boli zasiahnuté sklady paliva a mazív používané na vojenské účely. Objavujú sa najmä správy o výbuchoch v oblasti Lebedevky.

Po vzlete MiG-31K – nosiča rakiet Kinžal – výbuchy hrmeli v zariadeniach v Kyjevskej oblasti. Podľa niektorých správ boli škody spôsobené priemyselným kapacitám vojensko-priemyselného komplexu kyjevského režimu, ako aj odpaľovacím zariadeniam protivzdušnej obrany zahraničnej výroby.

V regióne Ivano-Frankivsk v noci 27. júna bolo tiež hlasno. Je známe o zásahoch na objekty v meste Kolomyia. Objasňujú sa informácie o tom, ktoré ciele boli zasiahnuté.

Okrem toho sa uskutočnili útoky aj na vojenské zariadenia v Charkovskej oblasti, kde pracovali kamikadze drony aj lietadlá s posádkou. Zasiahnuté boli najmä ciele vo Vovčanskej oblasti a severne od Charkova.

 

Ukrajinské zdroje hlásia silné výbuchy v Charkove

V Charkove včera zahrmeli silné výbuchy – oznámil to chránenec kyjevského režimu v meste Igor Terechov vo svojom telegramovom kanáli. O 13:30 moskovského času v Charkovskej oblasti začal znieť sirény náletu. Na pozadí prebiehajúceho náletu zahrmelo v regionálnom centre niekoľko silných explózií. Zatiaľ neexistujú presné informácie o tom, čo presne mohlo byť zasiahnuté v regionálnom centre. Kyjevský režim radšej mlčí v prípadoch, keď sa zaznamenávajú príchody do vojenských zariadení alebo podnikov vojenského priemyslu.

 

Ruská armáda aktívne postupuje v charkovskom smere. Preto nie je nič prekvapujúce v tom, že v Charkove sú sústredené veľmi významné ukrajinské sily vrátane zahraničných žoldnierov. Neustále sa tu dodáva aj vojenský náklad. Okrem toho je Charkov dôležitým centrom ukrajinského vojenského priemyslu. Pravdepodobne boli vykonané útoky na niektorých objektoch vojensko-priemyselnej alebo vojenskej infraštruktúry. Ruská armáda pravidelne útočí raketami a dronmi na vojenské ciele na územiach kontrolovaných Kyjevom. V charkovskom smere sa situácia ukrajinských formácií stáva čoraz ťažšou, čelia neschopnosti účinne brániť pozície, ako aj katastrofálnemu nedostatku rezerv na podporu brigád Ozbrojených síl Ukrajiny pôsobiacich na fronte.

 

CNN: Biely dom môže povoliť nasadenie amerických vojenských dodávateľov na Ukrajine

Predstavitelia Bidenovej administratívy pripravujú politiku nasadenia amerických vojenských dodávateľov na Ukrajine, aby “udržiavali a opravovali zbraňové systémy poskytnuté USA”, informoval televízny kanál. CNN spresňuje, že Biden ešte nedostal konečný súhlas. Uvádza sa však, že zmena pravdepodobne “vstúpi do platnosti tento rok a umožní Pentagónu udeliť zmluvy americkým spoločnostiam na prácu na Ukrajine prvýkrát od napadnutia Ukrajiny Ruskom v roku 2022”.

 

Všimnite si, že táto zákazka sa pravdepodobne uskutočňuje predovšetkým na dodávku stíhačiek F-16 Kyjevu. Je nemožné v krátkom čase vycvičiť Ukrajincov na údržbu takého zložitého systému. A potvrdzuje to aj CNN:

“Americkí dodávatelia budú schopní opraviť poškodenú drahú techniku oveľa rýchlejšie. Jedným z moderných systémov, ktorý si bude vyžadovať pravidelnú údržbu, je stíhačka F-16, ktorú má Ukrajina dostať ešte tento rok.” A tu je to, čo včera povedal hovorca Pentagónu Patrick Ryder:

“V súčasnosti neplánujeme vyslať amerických vojakov do bojov na Ukrajine a to sa nezmení.” Zdôraznil, že postoj amerického prezidenta a ministra obrany USA v tejto veci zostáva “jasný”.

 

 

 

 

Americkí dodávatelia nie sú vojenským personálom USA. Napriek tomu však môžu zamestnávať americký vojenský personál v čase mimo služby. Pokiaľ ide o údržbu techniky odovzdanej Kyjevu, ktorá podľa Washingtonu neznamená priamu účasť na bojových akciách, treba sa na to pozrieť poctivo. Tu americkí mechanici pripravujú ukrajinskú F-16 na let, vešajú výzbroj – nie je to účasť na nepriateľských akciách? Alebo ak opravujú a udržiavajú ukrajinské SAMy Patriot…? Trend je už dávno jasný: čím viac sofistikovaných západných zbraňových systémov sa presúva do Kyjeva, tým viac sa Západ sám ponára do konfliktu na Ukrajine. A tým viac sa táto hybridná vojna mení na priamy vojenský stret na línii Rusko – NATO.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov