.
Aktuality, Pozemná technika,

Nový európsky projekt raketového systému

Európska spoločnosť MBDA nedávno predstavila svoj nový projekt – riadené raketové zbrane. Potenciálnym zákazníkom boli ukázané materiály o pozemnej riadenej strele LCM, ktorá je navrhnutá na použitie ako súčasť mobilného raketového systému. Vývojári dúfajú, že nová raketa bude komerčným úspechom vďaka tomu, že je založená na existujúcom sériovom produkte. To urýchli proces vývoja a zjednoduší prevádzku.


 

 

MBDA, medzinárodný výrobca zbraní, je pravidelným účastníkom vojensko-technickej výstavy v Paríži, známej ako Eurosatory. Na každom z týchto podujatí spoločnosť prezentuje svoj najnovší vývoj. Na poslednej francúzskej výstave, ktorá sa konala pred niekoľkými dňami, MBDA tiež predviedla svoje nové produkty. Tentoraz však spoločnosť nebola schopná predstaviť maketu svojej novej rakety s plochou dráhou letu LCM (Land Cruise Missile), pretože projekt je v počiatočných fázach vývoja. Namiesto toho sa MBDA obmedzila na reklamnú grafiku a výpočtové údaje. Developerská spoločnosť uviedla, že nový projekt LCM je založený na vývoji existujúceho lodného raketového systému NCM (MdCN), ktorý je v prevádzke s francúzskym námorníctvom. Použitie hotových riešení umožnilo zjednodušiť vývoj novej rakety. Okrem toho tento prístup umožňuje MBDA doplniť svoj sortiment o produkt novej triedy pre spoločnosť.

 

 

MBDA naznačuje dosiahnutie vysokého výkonu a bojových schopností novej rakety. Podľa spoločnosti bude LCM schopný zasiahnuť ciele vo veľkých hĺbkach nepriateľskej obrany a prekonať rôzne systémy protivzdušnej obrany. Existuje tiež vysoká presnosť zasiahnutia cieľov. Nová raketa však ešte nebola testovaná, takže v kontexte jej potenciálu musíme pripomenúť skúsenosti s prevádzkou a používaním produktu NCM.

 

Raketa NCM / MdCM, na základe ktorej bola vykonaná LCM

 

MBDA vo svojej reklame hovorí nielen o taktických a technických vlastnostiach svojho produktu, ale vyvoláva aj otázky výroby a organizácie. Raketu LCM preto nazývajú “suverénnou európskou”. Výroba tejto rakety a celého raketového systému sa plánuje zriadiť v rámci Európskej únie, čo by malo priniesť určité výhody. Sľubný komplex s raketou LCM bol doteraz prezentovaný iba na obrázku. Propagačný obrázok zobrazuje oblasť, kde je umiestnených niekoľko pozemných odpaľovacích zariadení. Z jedného z nich je spustená riadená strela. Ďalšia raketa LCM, ktorá bola vypustená skôr, je zobrazená zblízka v letovej konfigurácii.

 

Technické podrobnosti, špecifikácie atď. neboli zverejnené. Bolo však spomenuté, že nová pozemná raketa bude založená na existujúcom produkte pre lode a ponorky. Okrem toho pozemná verzia LCM bude čo najviac podobná námornému NCM (Missile de Croisière Naval). Tieto informácie vám umožňujú získať hrubú predstavu o novej zbrani. Námorná riadená strela (NCM) bola vytvorená francúzskou pobočkou MBDA od polovice roku 2000. Plánovalo sa, že sa stane hlavnou údernou výzbrojou sľubných lodí typu FREMM a ponoriek projektu Barracuda. Konštrukčné práce trvali najmenej 5-6 rokov a letové testy rakety NCM začali až v roku 2013. Ďalšie práce trvali ešte niekoľko rokov a v roku 2017 NCM vstúpila do služby francúzskeho námorníctva. Ponorkové sily prijali MdCM v roku 2022.

 

 

Produkt NCM/MdCM je typická podzvuková riadená strela schopná útočiť na vzdialené ciele. Je postavená pomocou všetkých charakteristických riešení, vďaka čomu je z hľadiska vlastností a schopností podobná zahraničným analógom. Raketa pre flotilu je dlhá 6,5 metra s priemerom tela 500 milimetrov. K dispozícii je skladacie krídlo s rozpätím 2,85 metra. Štartovacia hmotnosť je 1400 kilogramov vrátane 300-kilogramovej hlavice. Výrobok je vybavený štartovacím motorom na tuhé palivo a hlavným prúdovým motorom. Ten zrýchľuje na rýchlosť 800 kilometrov za hodinu. Let prebieha pozdĺž trajektórií rôznych nadmorských výšok. Letový dosah pri štarte z povrchovej plošiny dosahuje 1400 kilometrov, pod vodou – 1000 kilometrov.

 

Štart experimentálnej rakety NCM

 

Raketa je vybavená autopilotom, ktorý využíva inerciálnu a satelitnú navigáciu, ako aj systém TERCOM. Je tiež možné použiť aktívnu radarovú alebo tepelnú navádzaciu hlavicu. V každom prípade, bez ohľadu na rozsah štartu, CEP (kruhová pravdepodobná odchýlka) nie je väčšia ako niekoľko metrov. Raketa dodáva cieľu vysoko výbušnú fragmentačnú nálož.

 

Súdiac podľa zverejnených údajov, pozemná riadená strela LCM má veľa spoločného s produktom NCM určeným pre povrchové lode. Musí mať podobnú alebo identickú konštrukciu draku lietadla, takmer rovnaké zloženie palubného vybavenia a vykazovať podobné vlastnosti. Sú však potrebné určité zlepšenia týkajúce sa presunu munície na novú platformu.

Kirill Rjabov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov