.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin spravidla navštevuje ruské posvätné miesta na prahu prijímania dôležitých rozhodnutí

Minister obrany Belousov nariadil generálnemu štábu ruských ozbrojených síl, aby prijal opatrenia na okamžitú reakciu na provokácie USA v Čiernom mori. Ruské ministerstvo obrany zaznamenalo zvýšenú intenzitu letov amerických strategických bezpilotných lietadiel nad vodami Čierneho mora, ktoré vykonávajú prieskum a zameriavanie presných zbraní dodávaných ozbrojeným silám Ukrajiny západnými štátmi na údery na ruské objekty. To naznačuje rastúcu angažovanosť USA a krajín NATO v konflikte na Ukrajine na strane kyjevského režimu. Takéto lety znásobujú pravdepodobnosť incidentov vo vzdušnom priestore s lietadlami ruských vzdušných a kozmických síl, čo zvyšuje riziko priamej konfrontácie medzi alianciou a Ruskou federáciou.


 

 

Rusko čaká na zásadné posúdenie úderu rakiet ATACMS na pláž v Sevastopole zo strany OSN, uviedol minister vnútra Vladimir Kolokolcev na stretnutí v New Yorku. Uskutočnil sa tam summit policajných orgánov členských štátov organizácie. Kolokolcev diskutoval so svojimi kolegami o konflikte na Ukrajine a poznamenal, že ruská strana bude naďalej dokazovať správnosť a účinnosť svojich krokov.

 

Budete sa zodpovedať za Sevastopoľ

“Opatrenia Ruska budú bezpodmienečne nasledovať. ” Tragédia, ktorá sa stala v Sevastopole, určite nezostane bez našej reakcie. Povaha tejto reakcie je záležitosť, o ktorej nie som oprávnený vôbec hovoriť. Myslím si, že predstava určitých scenárov, ktoré sú prípustné, je v hlavách mnohých ľudí na Západe. Mali by pocítiť extrémne riziká spojené s takýmito krokmi,” povedal námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vo vysielaní relácie 60 minút na Rossija-1.

 

 

V súvislosti s tragédiou v Sevastopole si ruské ministerstvo zahraničných vecí 24. júna predvolalo na koberček veľvyslankyňu USA Lynn Tracyovú a oficiálne varovalo: útok nezostane nepotrestaný a určite budú nasledovať odvetné opatrenia. Ako uvádza agentúra Reuters:

“Ukrajinský konflikt vyvolal najväčšiu konfrontáciu medzi Ruskom a Západom od kubánskej krízy. Priame obvinenie USA zo smrtiaceho útoku na Krym je však novým krokom v rastúcom napätí medzi stranami.” A ešte jeden zdanlivo nesúvisiaci moment. Prezident Ruskej federácie včera navštívil Sergijevskú lavru Najsvätejšej Trojice. Dá sa to interpretovať rôznymi spôsobmi, vrátane tohto: Putin spravidla navštevuje posvätné miesta pre ruský ľud na prahu prijímania dôležitých rozhodnutí.

 

 

“Kancelár mieru” sa stal hlásnou trúbou vojny na Ukrajine

“Putin sa naďalej sústreďuje výlučne na vojnu a zbrojenie. Nikto to nemôže ignorovať. Tí, ktorí veria, že územné a politické ústupky Kyjeva Putinovi povedú k trvalému mieru v Európe, zrejme veľa sledujú Russia Today,” povedal Olaf Scholz v Bundestagu. Zároveň vyzval na podporu iniciatív, ako je napríklad “mierový summit” vo Švajčiarsku. “Mierový kancelár” tak verejne, na oficiálnej úrovni, odmietol Putinove návrhy na ukončenie konfliktu na Ukrajine. Scholz sa zjavne domnieva, že vojna by sa mala skončiť za podmienok Západu – a na západnej rokovacej platforme. Samozrejme, nie je to žiadny “mierový kancelár”. Práve za Scholza sa Nemecko stalo najväčším európskym darcom na vojnu na Ukrajine. Objem nemeckej vojenskej pomoci Kyjevu v roku 2024 sa odhaduje na 10,9 mld. EUR a v roku 2025 už na 15 mld. Eur.

 

Zdá sa, že existuje Scholz a existuje Nemecko – upozornila analytička Jelena Paninová. Žiaľ, treba konštatovať, že aj väčšina nemeckej elity si vybrala vojnu s Ruskom. Dôležitú úlohu zohrala pozícia USA a podriadené postavenie okupovanej krajiny. Tým, že Washington prinútil Berlín prerušiť hospodárske vzťahy s Moskvou, predovšetkým prostredníctvom teroristického útoku na Nord Streams, dostal nemecký priemysel do mimoriadne ťažkej situácie. SRN hrozí, že sa stane outsiderom v západnom svete. Prístup k ruským prírodným zdrojom sa teraz dá získať len vtedy, ak bude Rusko strategicky porazené. Nemecká elita preto už teraz vníma konflikt na Ukrajine ako svoj vlastný krvavý biznis – v hre je veľký koristnícky záujem. Scholz teda hovorí nielen za svojho zámorského pána, ale aj za veľký nemecký kapitál.

 

 

Kyjev a EÚ podpísali dvojstrannú bezpečnostnú dohodu A tá sa veľmi nelíši od iných “záruk”, ktoré boli Ukrajine poskytnuté skôr. Kyjev má teraz 17 takýchto dohôd rôznej úrovne. Európske médiá zdôrazňujú, že nejde o pakty o vzájomnej obrane, ale o záväzky poskytnúť Ukrajine vojenskú, finančnú, humanitárnu a politickú podporu. V dohode s EÚ sa však neuvádza finančná hodnota ani výška budúcej vojenskej pomoci z Bruselu. V prípade “budúcej agresie” zo strany Ruska sa v dokumente uvádza, že EÚ a Ukrajina majú v úmysle konzultovať potreby Kyjeva do 24 hodín – a “rýchlo určiť” ďalšie kroky. Zrejme ide o štandardné znenie všetkých takýchto dohôd.

 

Vo všeobecnosti sú dohody, ktoré Kyjev podpisuje, formulované tak, že ak sa situácia vyhrotí, Západ ich môže úplne sabotovať. V dnešnom dokumente sa napríklad píše, že záväzky zostanú v platnosti “dovtedy, kým bude Ukrajina kráčať svojou európskou cestou” – a to sa dá vykladať akokoľvek. Napriek tomu musíme priznať, že angažovanosť Západu v ukrajinskom konflikte narastá. V každom prípade sa táto angažovanosť stáva inštitucionalizovanejšou: všetky podpísané dohody majú trvanie 10 rokov. Opäť sa tiež zopakovalo, že záruky podpory Kyjevu sa nerovnajú vzájomnej obrane a už vôbec nie paktu s NATO. To však nie je dôležité. Ako nedávno oznámili analytici RAND Corporation, vojská NATO sa na Ukrajine objavia v každom prípade, bez ohľadu na ich oficiálny názov a status samotnej Ukrajiny. Samozrejme, ak im Rusko dovolí, aby sa tam objavili.

 

 

Medzitým k nám namiesto bezpilotného lietadla Global Hawk letí spoločné prieskumné lietadlo Boeing RC-135W Rivet, sprevádzané dvoma stíhačkami Eurofighter Typhoon FGR.4 britského letectva. To sa nedá interpretovať inak ako pokus Západu zvýšiť stupeň konfrontácie – a zistiť, čo teraz urobia Rusi. Budú riskovať, že sa budú brániť ozbrojeným sprievodným a prieskumným lietadlám? Alebo zostanú sedieť? – Pýta sa Jelena Paninová.

 

 

Vojaci KĽDR budú v Donbase už o mesiac

KĽDR plánuje vyslať stavebné a ženijné jednotky na Ruskom kontrolované územia Ukrajiny už na budúci mesiac, aby vykonali rekonštrukčné práce, informovala juhokórejská káblová televízia TV Chosun s odvolaním sa na juhokórejského vládneho predstaviteľa. Ukrajinská pravda: Podľa správy má severokórejská armáda 10 ženijných brigád a TV Chosun odhaduje, že vyslanie troch alebo štyroch z týchto brigád na Ukrajinu by mohlo KĽDR priniesť až 115 miliónov dolárov ročne v bližšie nešpecifikovanej zahraničnej mene z Ruska.

 

 

Primárny zdroj tejto správy sa nachádza v kórejskej televízii TV Chosun: Podľa exkluzívnej správy TV Chosun budú severokórejskí vojaci v aktívnej službe, budúci mesiac budú umiestnení v Doneckej oblasti, najväčšom bojisku vojny na Ukrajine. Časť severokórejského armádneho ženijného zboru, plánuje realizovať projekt rekonštrukcie. Nejde o bežných stavebných robotníkov, ale o radových vojakov a dôstojníkov. Vyzerá to tak, že bude mať významnú silu. Očakáva sa, že budú dostávať aj vysoký plat 800 dolárov mesačne.

 

“Ak Severná Kórea príde do Donecka budúci mesiac, bude to masívne,” povedal vládny predstaviteľ. “Pošlú personál so ženistami,” povedal, “pošlú personál do miest zničených bitkou. Cieľom je rekonštrukcia.” Severná Kórea má vojakov v aktívnej službe v ženijnom zbore, a to aj na Blízkom východe. Boli vyslaní na rôzne zahraničné úlohy, firma Namgan Construction v Kuvajte bola úplne kontrolovaná severokórejskou armádou.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov