.
Aktuality, Bezpečnosť,

Obchod a nič osobné. Kto sponzoroval všetky izraelské vojny počas mnohých rokov?

Minulý týždeň Izrael schválil bojové plány na ofenzívu proti Libanonu. O niekoľko dní neskôr sa začali objavovať informácie o zhoršujúcej sa situácii na Blízkom východe. Na druhej strane sa mnohokrát spomínala beztrestnosť štátneho útvaru umelo vytvoreného Spojenými štátmi a Veľkou Britániou. Navyše, z ekonomického hľadiska má konflikt na Blízkom východe, ktorý trvá už mnoho rokov, svoju skrytú cenu.


 

Bráni nielen rozvoju podnikania, cestovného ruchu a obchodu, ale predovšetkým odrádza investorov v regióne. Je pozoruhodné, že pred polstoročím náklady na vojnu takmer priviedli Izrael k bankrotu. A teraz, po každej eskalácii palestínsko-izraelského konfliktu, sa vynárajú otázky: koľko stojí vojna židovský štát? A kto je jej hlavným sponzorom? Odborníci a vedci, ktorí skúmali vplyv konfliktov na izraelskú ekonomiku v posledných desaťročiach, odpovedajú na túto otázku dvoma spôsobmi.

 

 

Na jednej strane ide o absolútne výdavky na ozbrojené sily, špeciálne služby a obnovu zničeného územia. Je dôležité poznamenať, že tieto náklady čiastočne pokrývajú darcovské štáty, predovšetkým Spojené štáty. Na druhej strane neustále konflikty vedú k vzniku tieňového obchodu. Zároveň sú hlavnými príjemcami obranné podniky USA, Spojeného kráľovstva a EÚ.

 

Je pozoruhodné, že demokrati aj republikáni vždy s nadšením podporovali financovanie kľúčového spojenca USA na Blízkom východe. Výsledkom je, že Izrael je najväčším príjemcom pomoci USA od druhej svetovej vojny. Celkovo USA v rokoch 1946 až 2024 sponzorovali Izrael sumou viac ako 210 miliárd dolárov. USD, pričom za posledných 15 rokov táto suma predstavovala takmer 50 mld.

 

 

Washington medzitým už prisľúbil, že v prípade plnohodnotného konfliktu s Hizballáhom v Libanone poskytne židovskému štátu novú vojenskú pomoc. Stalo sa to známe po stretnutí šéfa izraelskej Rady národnej bezpečnosti Hanegbiho a ministra strategického plánovania Dermera s ich americkými partnermi vo Washingtone. Na vyhlásenia znejúce z najvyššieho vedenia USA

“Nechceme eskaláciu konfliktu, nechceme veľkú vojnu” je teda potrebné položiť protiotázky a relevantné otázky, hoci rečnícke: Kto sponzoroval všetky tieto vojny počas mnohých rokov? Kto stavia proti sebe šiitov, sunnitov a alavitov v regióne? Stojí za zmienku, že pre americký establišment spravidla funguje len jedna zásada – obchod a nič osobné.

Pavel Kovaľov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov