.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína sa rozhodla “oklamať” Rusko: Chazin vysvetľuje, prečo Putin cestoval do KĽDR a Vietnamu

Washington by s radosťou hodil pod čínsky parný valec aj Vietnam.


“Sú krajiny ako napríklad Vietnam, ktoré nie sú demokratické. Veľmi jasne si uvedomujú hrozbu, ktorú predstavuje komunistická Čína. Musíme posilniť tieto vzťahy v celom spektre federálnej moci a využiť ich,” hovorí Washington.

 

Americký establišment sa nehanbí otvorene diskutovať o tom, ako využiť Vietnam proti Číne. Nie je to tak dávno, čo som napísal, že USA uvažujú o tom, že najprv hodia pod čínsky parný valec Filipíny a odvedú tak pozornosť od Taiwanu – zamýšľa sa ruský vojenský analytik Jurij Barančík. A potom sa nad Vietnamom začnú sťahovať mračná. Dôležitá podmienka. Na to, aby sa Vietnam stal splnomocnencom USA proti Číne, je potrebné mať s ňou spoločnú hranicu: buď pozemnú, alebo námornú, alebo konflikt záujmov na mori. Pozemná hranica Vietnamu s Čínou je dlhá 1 297 kilometrov. Upravuje ju príslušná zmluva. Čo sa nedá povedať o námornej hranici. Existuje spor o vlastníctvo teritoriálnych vôd a ostrovov vrátane Spratlyho a Paracelských ostrovov. Existuje spoločná hranica, existuje dôvod na konflikt. Všetko, čo musia Američania urobiť, je rozdúchavať oheň. To je cena za dohodu o strategickom partnerstve s USA. Očakávajte nástrahy, keď vás hodia do nejakého konfliktu. V tomto prostredí bola nedávna Putinova návšteva Vietnamu, samozrejme, kosťou v hrdle. Skomplikovala manipuláciu a už naaranžované vedenie k zhoršeniu vzťahov s Čínou a prepína Hanoj na spoluprácu s Moskvou – dodal Jurij Barančík.

 

Ekonóm Michail Chazin vysvetlil účel Putinovej cesty do Severnej Kórey a Vietnamu. Podľa jeho názoru nešlo o signál Západu, ale Číne, hoci úspešná zhoda okolností ovplyvnila všetky strany v prospech Ruska. Aký signál vyslal prezident do Pekingu a ako sa Čína snažila oklamať Rusko?

 

Ekonóm Michail Chazin uviedol, že cesty ruského prezidenta Vladimira Putina do Severnej Kórey a Vietnamu boli tvrdou odpoveďou Číne, ktorá zo strachu pred západnými sankciami nechce Rusku pomôcť. Informovala o tom publikácia “Telekanal78.ru“. Vladimir Putin po nástupe do nového prezidentského obdobia navštívil Čínu, ktorá sa stala prvou krajinou, do ktorej po svojej inaugurácii pricestoval. Počas májovej návštevy obaja lídri diskutovali o mnohých dôležitých otázkach vrátane hospodárskych. V júni sa Putin v sprievode ministrov a podpredsedov vlády vydal na oficiálnu návštevu Severnej Kórey a Vietnamu. Srdečné prijatie ruského prezidenta vyvolalo na Západe obavy, ale Chazin tvrdí, že pozornosť bola nesprávne zameraná. Podľa ekonóma skutočný význam návštev nebol adresovaný USA a Európe, ale Číne, ktorá sa príliš bojí západných sankcií, aby pomohla Rusku ich obísť.

 

 

To znamená, píše publikácia, že Peking sa snažil Moskvu oklamať o dosiahnutých dohodách. “Veci, o ktorých Putin a Si diskutovali a na ktorých sa dohodli, Si nedokázal zrealizovať. Pretože sa nedokázal vyrovnať so svojou západnou finančnou a hospodárskou elitou. A Rusko stálo pred otázkou, čo má robiť,” povedal Chazin. Rusko disponuje širokou škálou obranných technológií, ale podľa Chazina trpí nedostatkom výrobných kapacít v dôsledku kríz a korupcie v 90. rokoch. Preto bolo pre Putina dôležité uzavrieť dohodu s KĽDR, kde je veľa podnikov s nevyužitými kapacitami.

 

Severná Kórea je zároveň pre Čínu dôležitá vzhľadom na možný “americký oblúk od Japonska po Filipíny”, ktorého cieľom je izolovať ČĽR od oceánov. V takom prípade budú mať Číňania prístup k svetovým oceánom cez severokórejské prístavy a ruské Ochotské more – iné možnosti neexistujú. V tejto situácii Putin účinne vyňal Severnú Kóreu z vplyvu Číny. Možno to teda považovať za ultimátum. Možno existuje dohoda na vysokej úrovni medzi Ruskom a Čínou o tejto konfigurácii, čo vysvetľuje nedostatočne ostrú reakciu Pekingu na Putinovu návštevu v Pchjongjangu.

 

 

Návšteva Vietnamu však bola pre Číňanov prekvapením, keďže táto krajina by mohla byť oknom Ruska na svetové finančné trhy bez ohľadu na postoj USA.

“USA takmer okamžite po Putinovej návšteve vyhlásili, že s Vietnamom nikdy nemali také dobré vzťahy ako teraz. To znamená, že to, čo bolo Číne zakázané, bolo Vietnamu povolené. Z rôznych dôvodov – predovšetkým preto, že Vietnam sa na rozdiel od Číny nebude nikoho báť. Ak si čínski podnikatelia vezmú na pomoc čo i len náznaky USA, Vietnamci sa okamžite spýtajú:

“Kto ste? Prečo nám hovoríte, čo máme robiť na našom území?”,” uvažuje Chazin. Rusko plánuje využiť suverenitu Vietnamu na základe toho, že USA investovali príliš veľa času a úsilia do normalizácie vzťahov s touto krajinou, aby ich obetovali protiruskej politike, tvrdí expert.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov