.
Aktuality, Pozemná technika,

SHORAD NOMADS, nórsky mikro-NASAMS alebo super-Chaparral mohol zaujať aj Slovensko

Aj keby mal článok 1000 strán, nenašlo by sa v nadpise miesto pre slovo “by”. Nedávno bol predvedený nový nórsky mobilný protivzdušný raketový systém kategórie SHORAD – Short Range Air Defence – protivzdušná obrana krátkeho dosahu. Jeho názov je NOMADS – National Air Defence System for Maneuver – Národný protivzdušný systém pre manéver (manévrové pozemne jednotky). Naviac je celý systém integrovaný na jedinom pásovom podvozku, čo vytvára jednoznačne dojem mobilného systému protivzdušnej obrany pozemných vojsk. Jeho možnosti mu však zjavne umožňujú spolupracovať v integrovanej vrstvenej štruktúre so systémami protivzdušnej obrany štátu stredného dosahu, ako napríklad s nórskym systémom NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System – Národný pokročilý pozemný protivzdušný raketový systém).


 

V skutočnosti SHORAD modul systému NOMADS integruje hlavné funkcie velenia a riadenia a aplikácie systému stredného doletu NASAMS a zahŕňa pasívnu protilietadlovú strelu a radar AESA. Systém je schopný odhaliť a zostreliť drony, riadené strely s plochou dráhou letu, helikoptéry a lietadlá. Projekt NOMADS vznikol v spolupráci medzi nórskou firmou KONGSBERG, nórskymi ozbrojenými silami a Nórskou agentúrou pre obranný materiál. Jednotky NOMADS testované a dodané koncovým používateľom v Nórsku získali vynikajúcu spätnú väzbu.

 

Nový nórsky mobilný protiletadlový systém krátkeho dosahu NOMADS, určitú nevýhodu predstavuje pevná montáž štyroch striel IRIS-T na SHORAD modul, ktoré nie sú uložené vertikálne alebo otočne, zjavne mieria pred vozidlom

 

NOMADS je navrhnutý na obranu manévrujúcich ozbrojených síl, dopravných trás, veliteľských a logistických centier na pozemnom bojisku. Jeho mobilita, manévrovateľnosť, palebná sila a vysoká úroveň ochrany spĺňa štandardy mechanizovaných jednotiek.

Na jednej platforme sú kombinované schopnosti protivzdušnej obrany s velením a riadením (C2), radar so systémom IFF a rakety. To umožňuje systému autonómne operácie vo dne aj v noci. NOMADS je optimalizovaný pre maximálnu efektivitu aj autonómiu na bojisku, zvyčajne, ale asi bude prepojený a integrovaný do Integrovanej protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO (IAMD – Integrated Air and Missile Defense). Systém možno ľahko prispôsobiť akejkoľvek misii alebo jednotke pozemnej protivzdušnej obrany (GBAD – pozemná protivzdušná obrana) kompatibilnej s NATO.

Pokročilý a užívateľsky prívetivý systém velenia a riadenia dokáže určiť priority hrozieb a súčasne odpáliť viac rakiet na rôzne ciele. Tento systém zatiaľ nebol nasadený v operáciách, ale je vyvinutý s prihliadnutím na skúsenosti s pozemnou PVO na ukrajinskom bojisku a dokáže reagovať na hrozby na krátkych vzdialenostiach, ktoré sú nezvládnuteľné pre NASAMS. Podľa nórskeho ministerstva obrany boli prototypy NOMADS nedávno testované v arktickom regióne.

Tieto testy zahŕňali odpálenie rakiet vzduch-vzduch IRIS-T z NOMADS, aj keď ide len o dočasné riešenie, pretože Nórsko sa zaviazalo odovzdať na Ukrajinu tieto rakety, ktoré predtým používali jeho už vyradené stíhačky F-16. Tam môže skončiť aj samotný systém, pre Nórsko bola objednaná prvá séria šiestich kusov, ktorá zahŕňa štyri už dodané prototypy, Holandsko sa podľa nemeckých médií zaujíma o 18 systémov s raketami AIM-9X a samotné Nemecko zvažuje kúpu týchto systémov pre Ukrajinu.
Ukrajina už používa improvizované raketové systémy PVO označované ako FrankenSAM, ktoré sú založené na kombinácii sovietskych odpaľovacích zariadení a západných rakiet. To zahŕňa aj rakety IRIS-T a AIM-9X pôvodne určené pre vzdušný boj na krátku vzdialenosť. Nórske systémy budú používať namiesto výkonnejších rakiet IRIS-T už prisľúbených Ukrajine, s ktorými by mali dostrel asi 15 km americké strely AIM-9X, s ktorými budú mať dostrel len asi 10 km.

 

 

Strela AIM-9X predvádza vektorovanie ťahu motora, vďaka čomu stúpla jej obratnosť a dosiahnuteľné násobky preťaženia:

 

Slovensko, kúpilo stíhačky F-16 a objednalo si k nim 100 striel AIM-9X. Nie je však pravdepodobné, že by jeho budúce rozhodnutia o obstaraní PVO logicky nadväzovali na predchádzajúce rozhodnutia o kúpe stíhačiek. Ktoré by sa prípadne mohli preukázať ako chybné najmä v prípade, že by sa stíhačky pokazili, bol by pre ne nedostatok náhradných dielov, predchodca v kresle ministra obrany by uzavrel nevýhodnú servisnú zmluvu, stíhačky by boli darované Ukrajine, ale strely by tu nejakým nedopatrením zostali a pod.

 

Treba dodať, že strela vzduch-vzduch AIM-9 starších verzií už bola schopná štartovať z pozemných odpaľovacích zariadení a bol sériovo vyrábaný pozemný protilietadlový systém MIM-72 Chaparral. Tento sa vyrábal od roku 1967 a v americkej výzbroji bol do roku 1997-8. Bol inštalovaný na pásovom podvozku odvodenom od obrneného transportéra M113 a mal na plne otočnej platforme s námerom -9/+90 stupňov štyri strely. Strelec používal jednoduchý reflexný zameriavač a sedel medzi dvoma dvojicami striel. Systém za celú studenú vojnu až doteraz zaznamenal jediný zostrel sýrskeho lietadla Mig-17 v máji 1974. Používa ho ešte Taiwan, Egypt, Maroko a Tunisko a bola navrhovaná jeho dodávka Ukrajine.

 

MIM-72 mohol spolupracovať s 20mm šesťhlavňovými kanónovými systémami M163 a M167, ako aj radarom pre malé výšky FAAR, ďalekohľady a poľné telefóny s dlhými káblami boli v tom čase povinné.

 

NOMADS je inštalovaný na málo známom nemeckom podvozku ACSV G5 firmy Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG), ktorý však bol vyvíjaný už dávnejšie a Nórsko si objednalo minimálne 50 kusov vo viacerých konfiguráciách.

 

 

Na reflexný zameriavač už NOMADS odkázaný nebude, jeho SHORAD modul modul zahŕňa aktívne senzory vo forme 3D radaru AESA a laserového diaľkomeru. Nechýbajú ani pasívne senzory, s dennou/nočnou kamerou a termokamerou. Radar údajne dodáva dánska firma Weibel a Kongsberg potvrdzuje, že má dosah najmenej 31 míľ. Dokonca aj zbraňová stanica s guľometom kalibru 12,7×99 mm a prípadne aj voliteľná smerová rádiofrekvenčná rušička budú ovládané diaľkovo zvnútra vozidla.

 

 

Akokoľvek, USA už nechcú vstúpiť dvakrát do tej istej rieky a myšlienky na super Chaparral odmietajú. Nedávno pokrstili svoj nový M- SHORAD (Maneuver.-SHORAD) systém Sergeant Stout. Bude spočiatku vyzbrojený 30 mm kanónom a 7,62 mm guľometom ako aj protilietadlovými strelami kategórie MANPADS (prenosná protilietadlová strela) typu Stinger. Pre US ARMY môže potenciálne vzniknúť až 361 vozidiel.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov