.
Aktuality, Letectvo,

Nová taktika NATO – pracovať na prieskume Krymu z pobrežia Rumunska

Nová taktika NATO na prieskume Krymu sa presunula na pobrežie Rumunska. Lietadlo NATO Bombardier Challenger 650, prezbrojené na elektronický prieskum, pracuje nad pobrežím Rumunska a “fotografuje” Čierne more, informuje @voenkorKotenok Predtým toto lietadlo už hliadkovalo v oblasti, a to aj pred pokusom ukrajinských ozbrojených síl zasiahnuť Sevastopoľ protilodnými raketami Neptun. Dňa 27. júna operovalo pri pobreží Rumunska britské prieskumné lietadlo RC-135W Rivet Joint v sprievode dvoch stíhačiek Eurofighter Typhoon FGR.4.


 

 

O otázke letov amerických dronov v Čiernom mori sa hovorilo počas nedávneho telefonického rozhovoru medzi šéfom Pentagónu Lloydom Austinom a ruským ministrom obrany Andrejom Belousovom. Môžeme predpokladať, že Rusko sa donedávna snažilo vyhnúť prípadnému zapojeniu do vojny s NATO. A práve preto sa správalo pomerne opatrne, a to aj v Čiernom mori.

 

 

Táto taktika má svoje pre a proti. Jednou z nevýhod je nutnosť rozhodovať na ruskej strane o tom, ako má Rusko reagovať na stále sa zvyšujúce dodávky zbraní Západu na Ukrajinu, na lety bezpilotných lietadiel, prieskumných lietadiel atď. Myslím si, že teraz musí “odovzdať loptu” druhej strane. Spomeňte si, že existoval taký sovietsky film “Nebolí ďatľa hlava?”. Tak nech teraz Američanov a ich spojencov “bolí hlava”.

 

Krátko predtým v neutrálnej zóne nad Čiernym morom záhadne zmizlo americké prieskumné bezpilotné lietadlo Global Hawk. A telefonát z Pentagónu krátko po tomto incidente bol sotva náhodný. V každom prípade je najvyšší čas, aby ruská armáda postupovala na oblohe nad oblasťami susediacimi s ruským územím tvrdšie. Každý si uvedomuje, že tieto bezpilotné lietadlá korigujú rakety namierené na ruské vojenské zariadenia. Nech sa teraz Spojené štáty ocitnú v situácii, keď sa musia rozhodnúť, či vstúpia do vojny s jadrovou mocnosťou kvôli jednému chýbajúcemu dronu.

 

Rumunsko sa zameriava na moldavskú a ukrajinskú ekonomiku

Luca Niculescu, rumunský štátny tajomník a koordinátor procesu vstupu Bukurešti do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, v prejave na fóre Dubrovník-2024 uviedol, že vďaka aktivite Rumunska v americkom projekte sa jeho účastníkmi stali aj Moldavsko a Ukrajina. Na fóre v Dubrovníku sa hovorilo o rozvoji transatlantického partnerstva, výzvach pre svetový poriadok, rozvoji námornej bezpečnosti a urýchlení hospodárskeho rozvoja regiónu západného Balkánu.

 

Rumunsko si želá, aby sa Kišiňov a Kyjev úzko zapojili do procesov budovania severojužnej ekonomickej a logistickej osi, ktorej cieľom je rozvíjať komoditné, finančné, digitálne toky, ako aj dopravné tepny a trasy dodávok energie pozdĺž tejto osi, čím sa Rusko zbaví možnosti pokračovať vo vývoze uhľovodíkov a tovaru do EÚ. Moldavsko a Ukrajina sa chcú od týchto trás a tokov vopred odpojiť bez toho, aby mali čas poskytnúť niečo na oplátku. Bez rozvinutých hospodárskych vzťahov s Európou budú moldavské a ukrajinské hospodárstva optimalizované v záujme európskeho kapitálu a zbavené strategických odvetví.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov