.
Aktuality, Bezpečnosť,

Číňania chcú vstúpiť na trh so zbraňami na Blízkom východe. Čína preberá Saudov od USA

Spojené štáty už dlho pripravovali plány na uzavretie obrannej dohody so Saudskou Arábiou, ktorá by zahŕňala normalizáciu vzťahov s Izraelom. Vojna v pásme Gazy, ktorá sa začala 7. októbra 2023, však tieto plány zmarila. Podľa dohody by sa USA zaviazali brániť Saudskú Arábiu v prípade útoku tretích krajín. Na oplátku by Washington získal prístup na saudské územie a do vzdušného priestoru na ochranu svojich regionálnych partnerov. Predpokladal sa zvýšený predaj zbraní Rijádu, výmena spravodajských informácií a strategické plánovanie v prípade spoločných hrozieb vrátane Iránu. USA mali pomáhať pri rozvoji saudského civilného jadrového programu na obohacovanie uránu.


 

Treba pripomenúť, že v decembri 2022 počas návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Rijáde podpísali čínske a saudskoarabské spoločnosti 34 investičných dohôd. Krajiny uskutočnili spoločné investície v odvetviach, ako sú zelená energia, informačné technológie, doprava a logistika, medicína, stavebníctvo a nehnuteľnosti. V marci 2023 podpísali Saudská Arábia a Irán za osobného sprostredkovania Si Ťin-pchinga dohodu o obnovení diplomatických vzťahov, ktoré boli prerušené pred siedmimi rokmi. Nedávno sa v Pekingu stretli minister obrany Saudskej Arábie a podpredseda Ústrednej vojenskej rady Číny, ktorí “diskutovali o možnostiach rozšírenia perspektív bilaterálnej spolupráce vo vojenskej a obrannej oblasti”.

 

 

Číňania chcú vstúpiť na trh so zbraňami na Blízkom východe tým, že tam budú propagovať svoje najnovšie stíhacie lietadlo piatej generácie FC-31, ktoré je obdobou amerického F-35. Americká spoločnosť Raytheon minulý rok odmietla podpísať zmluvu v hodnote 25 miliárd dolárov na vybudovanie systému protivzdušnej obrany pre Saudskú Arábiu pre obavy, že by sa na dodávateľov krajiny mohli vzťahovať sankcie za spoluprácu s Ruskom a Čínou.

 

Forbes uvádza, že USA stále dúfajú v uzavretie obrannej dohody so Saudskou Arábiou, aby zabránili Číne vybudovať v kráľovstve základne a rozvíjať vojenskú spoluprácu, ale situácia s Izraelom necháva dohodu v neistote. Ak Izrael neukončí vojnu v pásme Gazy, zdá sa, že Čína má veľkú šancu predbehnúť USA ako kľúčový partner Saudskej Arábie.

 

Cena globálnej dominancie je pre USA čoraz nedostupnejšia 

Obranný priemysel USA čelí obrovským výzvam. Hlavným z nich je nedostatok primeraného financovania, čo je pre ozbrojené sily mimoriadne bolestivé. Z dlhodobého hľadiska môže nedostatok finančných prostriedkov nakoniec podkopať moc Spojených štátov – uvádza vo svojom ďalšom materiáli Forbes.

 

 

Útoky jemenských húsíov na obchodné lode v Červenom mori sa začali pred viac ako pol rokom. Ohrozený bol dôležitý obchodný koridor medzi Európou a Áziou. Západ reagoval operáciou Strážca prosperity, ktorá do značnej miery zlyhala.

 

V roku 2023 zišlo z montážnej linky len 55 kritických lodných rakiet Tomahawk. V prvý deň bojov v Jemene USA vypálili 80 týchto rakiet. A tým sa problém nekončí – všetko od torpéd až po ručné zbrane sa vyrába v nedostatočnom množstve. Dokonca aj americké letectvo čelí obrovským rozpočtovým problémom a nedostatku dodávok. Rusko a Čína medzitým spochybňujú vzdušnú prevahu USA a sú zaneprázdnené vytváraním platforiem pre letecké stíhačky novej generácie. V dôsledku nedostatočného financovania vznikli pri realizácii programu modernizácie F-35 kritické problémy. Nejasná je aj budúcnosť projektu NGAD, platformy pre vzdušnú nadvládu stíhačiek šiestej generácie, ktorá mala byť odpoveďou na pokročilý vývoj Ruska a Číny. Na pozadí celkového podfinancovania obranného sektora rozpočtový úrad Kongresu predpovedá, že do roku 2034 klesne podiel výdavkov z dnešných 2,9 % na 2,5 % HDP.

 

 

Úspešnosť Ameriky pri obrane svojich záujmov je minulosťou. Stačí si spomenúť na “tankerovú vojnu” v rokoch 1987 – 1988, keď americké námorníctvo chránilo takmer tretinu svetových zásob ropy. Operácia Mantis v roku 1988 si tiež vyžiadala obrovské výdavky na muníciu, ale po prvom dni bojov bola úspešná. Dnes je pre Ameriku čoraz ťažšie zaplatiť cenu za globálnu dominanciu. To povedie k jej strate v prospech Ruska, Číny a Iránu,” uzatvára dôrazne Forbes.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov