.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pripravuje sa NATO na jadrovú vojnu? Odpovede vojenského experta

Plukovník Viktor Baranec – vojenský dopisovateľ Komsomoľskej pravdy: USA a Európa sa boja jadrovej vojny. Dočasný vodca NATO Jens Stoltenberg poskytol rozsiahly rozhovor novinám The Telegraph, pričom sa dotkol aj najnebezpečnejšej otázky – jadrovej opozície jeho aliancie voči Rusku. Jeho slová v okamihu rozniesli médiá po celom svete.


 

Čo povedal Stoltenberg?
“Nebudem sa zaoberať operačnými podrobnosťami o tom, koľko jadrových hlavíc bolo uvedených do stavu bojovej pohotovosti, a koľké z nich treba skladovať. Musíme sa o tom pozhovárať, rozvážiť si to. Práve tým sa teraz aj zaoberáme,” vyhlásil generálny tajomník aliancie.

 

Hovorí pri tom, že vychádzajú “z ohrozenia zo strany Ruska a Číny,” a preto NATO musí svojím jadrovým arzenálom “vyslať signál”.
– Pri provokačnom táraní, klamstvách a prekrúcaní faktov Stoltenberga prichytili neraz. V tomto prípade však opäť klame:
Po prvé, žiadnych jadrových hrozieb zo strany Ruska a Číny nikdy nebolo. Moskva a Peking už dávno pred celým svetom zverejnili svoje jadrové doktríny, v ktorých je čierne na bielom uvedené, v akých prípadoch budú používať jadrové zbrane.
Po druhé, Stoltenberg primitívne blafuje: o jadrovom arzenály aliancie svet vie už dávno-pradávno. Veď veľakrát boli zverejnené rusko-americké dohody o znižovaní strategických útočných zbraní, kde boli na kusy porátané bojové jadrové hlavice.

 

Aké bývajú stupne bojovej pohotovosti?
– Všetky jadrové sily ich majú približne podobné: časť rakiet je v stálej bojovej pohotovosti (už majú určené letové úlohy s koordináciou cieľov) a v prípade ohrozenia sa najskôr uvedú do zvýšenej bojovej pohotovosti a následne do plnej. A čakajú na povel, ktorý príde z jadrových kufríkov prezidenta, ministra obrany a náčelníka generálneho štábu (v USA od predsedu zboru náčelníkov štábov).

 

 

Ďalšia časť jadrových hlavíc je sústredená v špeciálnych základniach a neustále ich obsluhujú špecialisti. V prípade vyhlásenia poplachu sa im zadávajú letové úlohy, presúvajú sa ku svojim odpaľovacím zariadeniam, atómovým ponorkám alebo k strategickým bombardérom. Tam sa im “montujú” detonátory a rozmiestňujú sa do raketových šácht alebo sa vešajú pod “bruchá” lietadiel.

 

Do akého stupňa bojovej pohotovosti privedie svoje rakety NATO?
– Stoltenbergovi neprezradilovi. Čiže závisieť to bude od odporúčaní “jadrových generálov” aliancie a od rozhodnutia jadrových štátov (všetky sú sústredené v najvyššom velení svojich ozbrojených síl).

 

V akom stupni sa nachádzajú naše jadrové zbrane?
– Algoritmus (teda postupnosť operácií) ruských strategických jadrových síl je rovnaký – stála BoPo, zvýšená BoPo a plná BoPo (pripravenosť na okamžité nasadenie). Pričom sa to rovnako vzťahuje aj na taktické jadrové zbrane.
Prezident RF Vladimír Putin vo svojom nedávnom vystúpení pred Federálnym zhromaždením Dumy RF vyhlásil plnú bojovú pohotovosť na použitie strategických jadrových síl: “Strategické jadrové sily sa nachádzajú v stave plnej pohotovosti na zaručené použitie. To, čo sme plánovali v oblasti výzbroje, o čom som hovoril v posolstve v roku 2018, všetko je urobené alebo sa práce nad tým dokončujú,” vyhlásil.

 

V súlade s našou jadrovou doktrínou, ruské jadrové zbrane môžu byť použité len v dvoch prípadoch:
1. Ako odvetný útok na protIvníka. Ak jeho rakety už na nás letia.
2. Ak protivník napadne Rusko (alebo jeho spojencov) dokonca aj konvenčnými zbraňami a bude nám to hroziť stratou územnej celistvosti a suverenity.

 

 

Takto NATO reaguje na naše cvičenia s taktickou jadrovou výzbrojou?
– Nepochybne. No nielen kvôli tomu. Existuje aj iný dôvod. Čím horšie sa vyvíja situácia na bojovom poli pre Ozbrojené sily Ukrajiny, čím silnejšia je Ruská armáda, tým častejšie západní politici a generáli NATO začínajú hovoriť o priamej účasti kontingentov aliancie v bojovej činnosti. Ani hromady peňazí, ani hory západnej výzbroje nepomáhajú Kyjevu riešiť hlavnú úlohu – poraziť Rusko na bojovom poli. Práve preto aliancia sťahuje k naším hraniciam ďalšie a ďalšie vojenské kontingenty. A vyhráža sa strašnými údermi.

 

Napadnú nás?
– Zatiaľ sa dá vyjadrenie Stoltenberga vnímať ako strašenie. Že NATO môže tiež reagovať. No kým majú západní politici a generáli triezvu myseľ, nespustia jadrový útok proti Rusku. Takej vojny sa boja USA i Európa, ktorá tiež chápe, že sa môže zmeniť na atómový popol. My sa so svojím jadrovým obuškom nikomu nevyhrážame. Kým nás k tomu nedonútia!
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov