.
Aktuality, Letectvo,

Najťažšou muníciou v arzenáli ruského bombardovacieho letectva je FAB-9000

V arzenáli ruského bombardovacieho letectva sú univerzálne vysoko výbušné bomby rôznych kalibrov a typov. Najsilnejšou a najťažšou zbraňou tejto triedy je produkt FAB-9000. Bol vyvinutý v polovici minulého storočia na vykonávanie obzvlášť zložitých bojových misií. Jeho skutočné vlastnosti a schopnosti sa však ukázali byť pre väčšinu účelov nadbytočné, takže sa používal len príležitostne av obmedzenom množstve.


 

 

V roku 1946 bombardovacie letectvo Sovietskeho zväzu prijalo novú líniu vysoko výbušných bômb, ktoré boli vytvorené s prihliadnutím na skúsenosti z Veľkej vlasteneckej vojny. Táto linka zahŕňala niekoľko univerzálnych bômb rôznych kalibrov: od 100 do 5000 kg. Boli použité na ničenie veľkých pozemných cieľov, ako aj lodí.

 

Testovací pád FAB-9000 z bombardéra Tu-22, 1985

 

Na začiatku 1950-tych rokov boli pre diaľkové letectvo vyvinuté sľubné bombardéry s dlhým doletom so zvýšenými charakteristikami užitočného zaťaženia. Napríklad nový Tu-16 mohol niesť viac ako 9 ton nákladu na vnútornom popruhu a pre Tu-95 tento parameter dosiahol 12 ton. Nové bombardéry by mohli využívať celý existujúci sortiment munície. Vzhľadom na parametre lietadla požiadalo letectvo o muníciu kalibru 9000 kg, ale vývoj takéhoto produktu a spustenie jeho výroby boli spojené s určitými ťažkosťami. Napriek tomu sa priemysel s touto úlohou vyrovnal a v čo najkratšom čase predstavil novú bombu. V roku 1954, takmer súčasne s novými bombardérmi, bola uvedená do prevádzky 9-tonová letecká munícia. Zároveň začali do arzenálov prichádzať modernizované verzie iných vysoko výbušných bômb, upravené tak, aby spĺňali požiadavky novej generácie bojových lietadiel.

 

 

Výroba bômb modelu 1954 bola založená v niekoľkých podnikoch, ktoré rýchlo nahradili predchádzajúcu generáciu vysoko výbušných leteckých bômb (FAB). Väčšina vyrobenej munície bola malého a stredného kalibru. Vzhľadom na obmedzený rozsah úloh sa ťažké FAB-5000 a FAB-9000 vyrábali v menších objemoch. Podľa rôznych odhadov nebolo vyrobených viac ako niekoľko tisíc 9-tonových bômb, ale požiadavky letectva boli plne splnené.

 

 

FAB-9000 model 1954 je univerzálna vysoko výbušná letecká bomba určená na ničenie pozemných a hladinových cieľov. Bol použitý na zničenie veľkých koncentrácií nepriateľskej pracovnej sily a vybavenia, poľných opevnení, priemyselných zariadení a iných cieľov. Bomba bola vyvinutá ako súčasť rodiny munície modelu 1954 a má podobný vzhľad a dizajn. FAB-9000 má oceľové telo so zosilnenou hlavou a tenkými stenami. Hlavová časť tela pozostáva z niekoľkých kužeľovitých plôch, na ktoré je pridaný antiricochetový krúžok. Stredná časť tela má tvar zrezaného kužeľa, ktorý sa mierne zužuje k chvostu bomby. Stopka je vyrobená vo forme kužeľa s niekoľkými pozdĺžnymi rovinami spojenými priečnym krúžkom. Celková dĺžka bomby presahuje 5 metrov a priemer tela je 1,2 metra. Skutočná hmotnosť výrobku je asi 9,4 tony. Munícia bola vybavená náložou TNT s hmotnosťou asi 4,3 tony. Na jeho odpálenie bola použitá sada troch poistiek so schopnosťou nastaviť režimy detonácie. Poistky boli inštalované v zásuvkách hlavových a chvostových krytov.

 

 

Počas testov sa dokázalo, že FAB-9000 má lepšie bojové vlastnosti v porovnaní s inými domácimi nejadrovými bombami. Rázová vlna z výbuchu tejto bomby zaručene zničí nepriateľskú pracovnú silu vo vzdialenosti až 57 metrov. V okruhu 200-225 metrov by bomba mohla spôsobiť pomliaždeniny a iné zranenia. Fragmenty jej trupu sú rozptýlené stovky metrov a zachovali si svoju vražednú silu.

 

Štandardnými nosičmi FAB-9000 boli domáce diaľkové bombardéry Tu-16, Tu-95, 3M a M4, ktoré boli v prevádzke v polovici 50. rokov. Neskôr sa k nim pripojil Tu-22. Ťažká bomba bola prepravovaná na vnútornom zavesení pomocou držiaka mostného nosníka MBD6-16. Každý dopravca si mohol vziať na palubu iba jednu takúto muníciu.
Sovietske letectvo sa nezúčastnilo veľkých ozbrojených konfliktov a nemalo možnosť testovať bombardéry a ich zbrane v reálnych podmienkach. Situácia sa zmenila až v roku 1980, počas vojny v Afganistane. Potom sa rozhodlo použiť ťažké bomby niekoľkých typov na vykonávanie zložitých bojových misií. V polovici 1980. rokov začal nepriateľ, ktorý sa snažil chrániť pred sovietskymi štrajkmi, umiestňovať svoje základne do jaskýň.

 

Takéto objekty mohlo zasiahnuť iba letectvo, ale potrebovalo vhodnú muníciu. Na ničenie takýchto cieľov boli použité rôzne druhy zbraní, vrátane ťažkých vysoko výbušných leteckých bômb. Na riešení takýchto úloh sa podieľali lietadlá Tu-16 a ich posádky z niekoľkých plukov diaľkového letectva vzdušných síl. Na identifikované objekty zaútočili bombami veľkého kalibru a nastavili poistky, aby okamžite alebo pomaly vybuchli. V prípade blízkeho zásahu spôsobil FAB-9000 zrútenie jaskynnej klenby a vyvolal zosuv pôdy, ktorý pokryl horské cesty a chodníky.

 

V rovinatom teréne nebola účinnosť FAB-9000 taká vysoká. Rázová vlna ľahko zničila budovy, ale polomer zničenia pracovnej sily bol nedostatočný. Okrem toho lietadlo mohlo zhodiť iba jednu bombu. V takýchto podmienkach sa ukázalo, že bombardovacie letectvo je menej účinné v porovnaní s útočnými lietadlami alebo útočnými vrtuľníkmi. Ak to podmienky dovolili, FAB-9000 sa používal pomerne aktívne. Podľa rôznych zdrojov bolo počas afganskej vojny použitých niekoľko stoviek takejto munície. Napríklad len v posledných troch mesiacoch roku 1988 bolo na mudžahídov zhodených 289 jednotiek. Keď však vezmete do úvahy spotrebu munície menšieho kalibru, tento počet úderov sa zdá byť pomerne skromný.

 

 

Začiatkom roku 1985 sa iracké letectvo obrátilo na ZSSR so žiadosťou o pomoc pri zlepšovaní bojových vlastností existujúcich bombardérov Tu-22. Iracké letectvo chcelo vybaviť svoje lietadlá bombami veľkého kalibru – FAB-5000 a FAB-9000. Sovietski špecialisti čoskoro vyvinuli metódy použitia takýchto zbraní na lietadlách Tu-22. V máji toho istého roku začali testovacie lety. Napriek všetkým ťažkostiam bola práca úspešne dokončená. S pokynmi a potrebným vybavením začali iracké vzdušné sily používať 9 000 kg vysoko výbušné letecké bomby vo vojne s Iránom. Obzvlášť slávny je boj, ktorý sa uskutočnil 16. februára 1986. V tom čase iracké bombardéry zaútočili na nepriateľské jednotky na ostrove Al-Faw iba tromi bombami. Tento útok spôsobil nepriateľovi značné škody a ovplyvnil priebeh nasledujúcich bitiek.

 

 

Ruskée diaľkové letectvo je vybavené bombardérmi Tu-22M3, Tu-95MS a Tu-160 v pôvodnej a modernizovanej verzii. Majú dostatočnú nosnosť na zavesenie vysoko výbušných bômb najväčšieho kalibru, ale táto príležitosť sa nevyužíva. Strategické Tu-95MS a Tu-160 sú vybavené iba riadenými strelami, zatiaľ čo Tu-22M3 dlhého doletu používa hlavne bomby stredného kalibru a až v roku 2022 použili obmedzený počet FAB-3000. Zdá sa, že ruské vzdušné a kozmické sily v súčasnosti nemôžu použiť najťažšiu vysoko výbušnú bombu. Odmietnutie takýchto zbraní je celkom pochopiteľné a opodstatnené. FAB-9000 sa ťažko prevádzkuje a používa a nedostatok navádzacích systémov neumožňuje efektívne využitie jej potenciálu. Okrem toho je 9-tonová munícia pre väčšinu bojových misií nadbytočná. Riadené bomby menšieho kalibru alebo vysoko presné rakety odvádzajú vynikajúcu prácu s hlavnou bojovou prácou.

Kiril Rjabov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov