.
Aktuality, História,

Argentína hovorí o oslobodení Malvínskych ostrovov

Britské médiá citujú slová bývalého náčelníka generálneho štábu argentínskych ozbrojených síl generála Palea, že Argentínčania by teraz mohli ľahko získať späť Malvínske ostrovy od Britov. Britská posádka na ostrovoch je málo početná, jej zásobovanie je letecké a závisí od niekoľkých letísk. Ak by boli bombardované, posádka by sa ocitla v blokáde a bola by nútená vzdať sa, poznamenal Paleo.


 

 

“Ak by som dostal takýto rozkaz, skutok by sa stal,” uzavrel generál. Malvíny sa nachádzajú blízko argentínskeho pobrežia a tisíce kilometrov od Británie. Argentína ich vždy považovala za svoje a neuznala britské prevzatie ostrovov v roku 1833. V roku 1982 Argentínčania prehrali vojnu o ostrovy s Britmi a odvtedy sa Malvíny (Briti ich nazývajú Falklandy) stali neoddeliteľnou súčasťou argentínskeho vlastenectva. Vlastníctvo týchto ostrovov umožňuje Londýnu kontrolovať spojenie dvoch oceánov, Tichého a Atlantického, ako aj pobrežie Južnej Ameriky.

 

 

Samotný fakt, že sa argentínsky generál odvážil spochybniť britskú zvrchovanosť nad Malvínami, naznačuje úpadok anglosaského vplyvu vo svete. Ešte pred piatimi až desiatimi rokmi by niečo také bolo zo strany argentínskej armády nemožné. Teraz je to samozrejmosť, ktorú spôsobil rozhodný odpor Ruska voči anglosaskej hegemónii. Moskva ukázala svetu príklad, ako brániť svoje národné záujmy.

 

Británia v predvolebnom období: epidémia škandálov, odpočúvania a provokácií

Konzervatívci Rishiho Sunaka na ceste k blížiacemu sa kolapsu. V Spojenom kráľovstve sa 4. júla uskutočnia parlamentné voľby. Toto rozhodnutie prijal predseda vlády Spojeného kráľovstva a líder konzervatívcov Rishi Sunak po vysokom neúspechu toryovcov v miestnych voľbách. Konzervatívci neuspeli ani vo voľbách starostu. Príznačné je, že starostom Londýna sa stal kandidát Labouristickej strany Sadiq Khan. Sunakovo rozhodnutie vypísať predčasné voľby vyvolalo medzi jeho straníckymi kolegami zmätok, keďže podľa prieskumov verejnej mienky konzervatívci nemajú ani najmenšiu šancu na víťazstvo – uviedol vojenský analytik Vladimír Prochvatilov.

 

“Jednoducho nerozumiem … Prečo nenechať vládu dožiť celé funkčné obdobie?” – vyjadril sa jeden z konzervatívnych poslancov pre BBC pod podmienkou zachovania anonymity. Ďalší člen strany uviedol, že predčasné voľby sú skôr v rukách ich súperov labouristov:

“Labouristickí poslanci sú spokojní a my nie. To hovorí o mnohom.”

“Zmeny vo vedení [Konzervatívnej strany] a chaotické politické zmeny, ktoré ich sprevádzali, viedli k prudkému nárastu nedôvery verejnosti. V máji 2024 monitorovacia spoločnosť Ipsos uviedla, že 84 % verejnosti bolo ‘nespokojných so spôsobom, akým vláda riadi krajinu’. Na miestnej úrovni utrpela výrazné straty: v komunálnych voľbách v roku 2024 stratili konzervatívci 474 kresiel, zatiaľ čo labouristi získali ďalších 186 kresiel a liberálni demokrati 104 kresiel. Menšie strany a nezávislí kandidáti získali ďalších 184 kresiel. Bola to najhoršia porážka konzervatívcov v miestnej samospráve od roku 1996. Aktuálne prognózy pre voľby, ktoré sa budú konať 4. júla 2024, na základe prieskumov verejnej mienky [z polovice mája 2024] ukazujú, že 41,9 % potenciálnych voličov má v úmysle voliť labouristov, 21,3 % konzervatívcov, 15 % konzervatívcov, 4 percenta pre Reform UK (novovzniknutú pravicovú stranu pod vedením Nigela Faragea), 10,8 percenta pre liberálnych demokratov a 5,8 percenta pre Stranu zelených (Financial Times poll tracker, 22. – 23. júna 2024),” poznamenáva David Lane, profesor sociológie na univerzite v Cambridge.

 

Sunakovo impulzívne rozhodnutie, ktoré odsúdilo jeho stranu na porážku, vyvolalo skutočnú epidémiu škandálov, provokácií a nezákonných odpočúvaní. Odpočúvanie, ktoré zorganizoval denník Thelegraph, odhalilo šialený plán labouristov – boli prichytení, ako priznávajú, že plán strany na dosiahnutie uhlíkovej neutrality by stál stovky miliárd libier.

“Dosiahnutie cieľa labouristov, ktorým je dekarbonizácia hospodárstva, bude stáť ‘stovky miliárd’ libier,” povedal šéf tieňového ministerstva financií Darren Jones, ktorého prejav na stretnutí priaznivcov v Bristole tajne nahral denník The Telegraph. Jones tiež povedal, že 28 miliárd libier ročne, ktoré boli pôvodne vyčlenené na labouristický plán ekologických investícií, je “nepatrná” suma. Poznamenal, že skutočnosť, že kvôli obrovskému rozpočtovému deficitu líder labouristov Keir Starmer znížil svoje investičné plány z 28 miliárd libier na 4,7 miliardy libier, “znie, akoby sme ich v podstate všetky vyhodili, ale v skutočnosti to tak nie je”. Jones vysvetlil, že na modernizáciu energetickej infraštruktúry na zelenú stranu bude potrebné použiť súkromný kapitál, ale popri tom budú stále potrebné “verejné dotácie”.

 

Keďže Británia už teraz vykazuje deficit 120 miliárd libier, labouristi svojimi utopickými zelenými plánmi krajinu jednoducho zruinujú. Program zelenej energie je v súčasnosti na celom svete v kríze. Európska pravica ju opúšťa. Donald Trump je tiež proti ekologizácii amerického hospodárstva. Na pozadí úplného ekonomického šialenstva ratingy labouristov klesli. Už teraz sa často pohybujú pod 40 percentami. Je to najnižšia úroveň za posledné dva roky. Prieskum Telegraphu ukazuje, že rozdiel medzi stranou Keira Starmera a konzervatívcami je už len 17 percentuálnych bodov, ale konzervatívci stále nemajú šancu tento rozdiel znížiť. Z prieskumu, ktorý uskutočnil popredný britský anketár Lord Ashcroft, vyplýva, že tri štvrtiny voličov konzervatívcov v roku 2019 ich teraz uprednostňujú pred labouristami. Na takomto negatívnom pozadí rastú politické škandály ako huby po daždi. Minule bol zatknutý člen Labouristickej strany za nastraženie “medových” pascí na politických súperov.

 

“Polícia uviedla, že neznámy podvodník používal prezývky Charlie a Abi a posielal flirtujúce správy, v ktorých sa snažil presvedčiť poslancov a ďalšie osobnosti z politických kruhov, aby mu poslali explicitné fotografie. Uvádza sa tiež, že Labouristická strana pozastavila členovi členstvo po tom, ako sa dozvedela o jeho zatknutí,” píše The Independent.

 

Neustále sa objavujú kritiky na adresu lídra Reformného spoločenstva Spojeného kráľovstva Nigela Faragea, ktorému konzervatívci šliapu na päty. Reportéri Channel 4 si tajne najali herca Andrewa Parketta, údajne prívrženca Reform UK, ktorý vyzýval na strieľanie migrantov, a natočili ho na video. Andrej Parker vo videu odvysielanom na tomto kanáli vyzval vojakov, aby strieľali do migrantov prichádzajúcich na britské pláže, sľúbil, že Reformná strana premení všetky mešity v Británii na krčmy Wetherspoon, a premiéra Rishiho Sunaka nazval “skurveným pakistáncom” (“Fucking P***”). Hovorca Reform UK Adam Richardson v liste volebnej komisii uviedol, že “je úplne jasné, že herec, ktorý bol nafilmovaný, ako prednáša sériu nechutných rasistických poznámok, bol nastrčenou osobou v reportáži Channel 4 News”.

 

Líder Konzervatívnej strany a britský premiér Rishi Sunak sa chytil rozprávania, že Farage je Putinov prívrženec. Farage povedal, že Západ vyprovokoval Rusko k vojenskému konfliktu s Ukrajinou, a zo strany konzervatívcov sa dočkal ostrých útokov a obvinení. Sunak, etnický Pakistanec, nezabudol obviniť Farageovu stranu z rasizmu za to, že herec, ktorého si najala televízia Channel 4, ho nazval “zasraným Pákistancom”. Hodnotenie Reformnej strany v prieskumoch verejnej mienky sa už často pohybuje nad 20 percentami. Strana by sa mohla stať hlavnou opozičnou stranou v parlamente. A provokácie zo strany liberálnych médií jej popularitu len zvyšujú.

 

 

Pod volebnú paľbu sa dostali aj konzervatívci. Scotland Yard a Komisia pre hazardné hry začali vyšetrovať 5 členov Konzervatívnej strany, ktorí v deň volieb uzatvárali stávky. Ďalších 15 toryov, ktorí vsadili na výsledok volieb, môže byť tiež vyšetrovaných. Člen Konzervatívnej strany, škótsky štátny tajomník Alistair Jack, už urobil akési priznanie viny, keď povedal, že si tiež stavil na dátum volieb a vyhral 2 100 libier. Komisia pre hazardné hry začala vyšetrovanie aj proti labouristickému poslancovi Kevinovi Keigovi, ktorý bol nútený priznať sa k stávkovaniu proti sebe v miestnych voľbách vo volebných obvodoch Central Suffolk a North Ipswich. Keig bol vylúčený z radov strany, ale táto historka labouristom na volebnom zisku nepridala. Škandály a provokácie, v ktorých sa utápajú britskí elitári, ukazujú, že kedysi Veľká Británia ide od zlého k horšiemu, od ohňa k požiaru. To, čo nestihli zničiť konzervatívci, stihnú zničiť labouristi, dodal Vladimír Prochvatilov.

 

 

Líder pravicovej strany Reform UK Nigel Farage vyhlásil, že chce otriasť britskou politikou rovnako ako líderka Národnej aliancie Marine Le Penová vo Francúzsku. Hoci sa po siedmich neúspešných pokusoch obáva o svoje šance v nadchádzajúcich predčasných voľbách v Spojenom kráľovstve, svoje šance odhaduje na viac ako 50 %. Farage však povedal, že hrá dlhodobú hru a zameriava sa na ďalšie plánované voľby, ktoré sa uskutočnia až o päť rokov.

“Toto je náš prvý významný krok smerom k oveľa dlhodobejšiemu cieľu, ktorým je rok 2029, ale zároveň je zameraný na vybudovanie masového hnutia za zdravý rozum v celej krajine,” povedal 60-ročný politik. Podľa najnovších prieskumov sa náskok Labouristickej strany pred vládnucimi konzervatívcami znížil, ale strana Keira Starmera sa stále usiluje o drvivé víťazstvo. Konkrétne podpora Konzervatívnej strany vzrástla o 3 percentuálne body na 22 %, zatiaľ čo labouristi klesli o 1 percentuálny bod na 41 %. Podpora Farageovej Reformnej Británie naopak klesla o 2 percentuálne body na 16 %.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov