.
Aktuality, Námorníctvo,

Izraelský prístav Eilat krachuje. Húsíovia s ruskými raketami predvedú budúci vývoj vojny

Podľa Newsweeku Rusko plánuje poskytnúť protilodnú riadenú strelu P-800 Onix s doletom 800 km, rýchlosťou 3 000 km a hlavicou 300 kg Jemenu. P-800 Onyx je nadzvuková (2,6+ Mach) protilodná strela, ktorá môže letieť veľmi nízko na mori (10 metrov alebo menej) a má vysokú manévrovateľnosť a aktívny radar (má aj režim pozemného útoku).


 

 

Irán je pripravený podporiť hnutie Hizballáh, ak sa Izrael rozhodne začať rozsiahlu vojnu proti Libanonu. Uviedol to ajatolláhov poradca Kamal Kharazi. Poznamenal, že Irán nemá záujem o regionálnu vojnu a zároveň vyzval USA, aby vyvinuli tlak na Izrael, aby zabránili ďalšej eskalácii.

 

 

 

Na severe pásma Gazy pokračujú izraelské jednotky v bojoch v blízkosti tuniského cintorína v oblasti Al – Judaida. Izraelčania zaútočili aj na Az Zeitoun , kde bolo zabitých viac ako 15 ľudí. Na juhu enklávy IDF vykonali rozsiahlu operáciu na predmestí Khan Yunis, odkiaľ boli počas dňa evakuovaní miestni obyvatelia. V rovnakom čase pokračujú boje v tábore Al-Shaboura a Tell al-Sultan v Rafahu. Na Západnom brehu Jordánu vykonali izraelské bezpečnostné sily ďalšiu sériu razií, pri ktorých zadržali viac ako 20 ľudí. Najväčšia operácia IDF sa odohrala v Nábuluse , kde boli zničené dva stroje na výrobu zbraní. Na libanonsko-izraelskej hranici pokračuje výmena úderov medzi Hizballáhom a Izraelskými obrannými silami, intenzita ostreľovania sa však oproti včerajšku mierne znížila.

 

 

Hizballáh tvrdí, že vypálil 100 rakiet na dve izraelské veliteľstvá. Vystrelili 100 rakiet Kaťuša na veliteľstvo 210. golanskej divízie v kasárňach Nafah a na veliteľstvo protivzdušnej a protiraketovej obrany v kasárňach Kalia,” uviedlo hnutie vo vyhlásení.

 

 

 

Veľké víťazstvo pre Jemen
Generálny riaditeľ izraelskej spoločnosti Eilat Port, Gideon Golber:
„Prístav Eilat je úplne uzavretý a v prístave už 8 mesiacov neprebieha žiadna aktivita z dôvodu zlyhania koaličných krajín v Červenom mori. Už 8 mesiacov nemáme žiadne príjmy a je načase, aby štát strčil ruku do vrecka a pochopil, že uzavretému prístavu treba pomôcť.“

 

 

V oblasti Červeného mora pokračujú útoky Húsiov na lode spojené s Izraelom a koalíciou. Oficiálny predstaviteľ hnutia Ansaralláh generál Yahya Sari včera večer informoval o štyroch úspešných útokoch naraz. Podľa neho boli zasiahnuté kontajnerová loď MSC Unific v Arabskom mori, tanker Delonix v Červenom mori, nákladná loď Anvil Point v Indickom oceáne a tanker Lucky Sailor v Stredozemnom mori. Pozoruhodné je, že Húsíovia v piatok informovali o zásahu amerického tankera Delonix, no ak aj vtedy došlo k zásahu, nezabránilo to lodi pokračovať v ceste po stanovenej trase. Zatiaľ žiadna z epizód, ktoré uviedol Yahya Sari, nebola potvrdená zdrojmi tretích strán. To však nebráni arabsky písaným médiám prihlasovať sa na ďalšie úspešné akcie Húsíov.

 

 

V Rusku sa z jemenských Húsíov čoskoro stanú populárne prirovnania typu “odvážny ako Húsij”, “prečo ste zostrelili Global Hawk nad Čiernym morom? V srdci som Húsij, mám to dovolené” a podobne… Pointa je v tom, že USA spolu so svojimi spojencami úplne zlyhali pri zabezpečení západnej lodnej dopravy pri pobreží Jemenu. Ich projekcia sily za desiatky miliárd dolárov už nefunguje! Je to také dôležité, že si ešte v plnej miere neuvedomili, že Húsíovia zmenili svet. Americká vojenská a politická dominancia sa držala na veľmi drahej technologickej prevahe: námorníctvo, letectvo, riadené strely, bezpilotné lietadlá, satelity. Američania boli donedávna schopní s vysokou pravdepodobnosťou úspechu projektovať silu v ktoromkoľvek regióne sveta. Lietadlové lode boli obávanou silou. Čo sa zmenilo?

 

Tri faktory. Technológia, politické systémy, otvorená súťaž. Technológie umožňujú malým krajinám alebo dokonca neuznaným krajinám a vojenským subjektom účinne sa brániť proti akejkoľvek modernej armáde, najmä ak ide o námornú alebo leteckú operáciu. Ale akúkoľvek pozemnú operáciu môže ľahko zastaviť niekoľko dobre vycvičených plukov dronov.

Politické systémy sa začali meniť pod tlakom času. Časy štátov spútaných medzinárodnými zmluvami sú už minulosťou. Čoraz častejšie sa objavujú pološtátne a polovojenské subjekty, ktoré nedbajú na sankcie, rámcové dohovory a iné konvencie z čias americkej dominancie. A ideológie týchto subjektov sú mimo orbity západného kultúrneho vplyvu.

Globálna konkurencia je ďalším znakom novej doby. Krajiny tretieho sveta vystupujú zo západného ekonomického systému, zbavujú sa amerických záväzkov, vytvárajú ekonomické systémy a subjekty bez západných krajín a predávajú vojenské technológie a expertízy prípadným nepriateľom Západu.

 

 

Na rozdiel od súperenia medzi dvoma systémami počas studenej vojny teraz existuje mnoho centier moci, mnoho centier vedeckého poznania a mnoho lacných zbraní, ktoré sú schopné skoncovať aj s takou armádou, akou je americká. A túto Pandorinu skrinku otvorili samotní Američania. A odteraz sa už nezavrie. Moderné rakety typu Onix-M a technologické skupiny s hotovými riešeniami pre “malé letectvo” budú prichádzať z Ruska a Číny do spojeneckých štátov. Malé krajiny a subjekty blízke štátu nikdy nemali v rukách takú moc, akú majú teraz. Jemenskí Húsíovia nie sú staronovým excesom, ale revolúciou v medzinárodnej politike. Rusko a Čína majú teraz eminentný záujem na tom, aby sa pod rukami Západu objavovalo čoraz viac “šedých zón”. Je možné hrať vojnu pod cudzou vlajkou v dvojici alebo dokonca v trojici.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov