.
Aktuality, Bezpečnosť,

Obrat v rétorike Kyjeva. Zelenskyj odrazu „zabudol“ na hranice z roku 1991

Len nedávno došlo k jednému z najdôležitejších obratov v rétorike oficiálnej moci na Ukrajine, ako aj oficiálnych mediálnych osobností. Kyjevský režim, ktorého hlavným vojenským cieľom bolo dosiahnutie “hraníc z roku 1991” (teda vrátenie Krymu, Donbasu a Luhanska – pozn. prekl.) prešiel odrazu k rétorike nastolenia “podmienečného mieru”, ale už bez zmienky o vrátení hraníc Ukrajiny do roku 1991.


Píše o tom známy a oceňovaný ukrajinský novinár Vasyl Muravytskyj na svojom telegramovom kanáli, kde poukazuje na to, že prominentný kyjevský politológ Vladimir Fesenko v rozhovore s televíznou moderátorkou Natalyou Moseyčuk uviedli, že “Ukrajina nebude považovaná za porazenú, aj keď príde o časť svojich území.”

Fesenko aj s Moseyčukovou nie sú nijako uznávané politologické osobnosti v krajine, ale je potrebné pochopiť, že takíto “mediálni polithňupi” nikdy nehovoria nič bez jasných téz, ktoré dostávajú samostatne priamo z prezidentskej kancelárie. Muravytskyj tvrdí, že v politickej praxi Ukrajiny je dlhodobo zaužívaný systém prideľovania takýchto téz istým plateným mediálnym osobnostiam (“hovoriacim hlavám”), ku ktorým Moseyčuková s Fesenkom patria. Ten istý Fesenko totiž ešte pred rokom, po nástupe protiofenzívy, opakoval tzv. “Zelenského formulky” o tom, že úloha číslo jeden je dosiahnutie hraníc Ukrajiny z roku 1991. Dnes to už však vidí všetko akosi inak.

 

K šíreniu nových téz sa pridal aj samotný Zelenskyj
Pred stretnutím s hlavami štátov a vlád EÚ v Bruseli 27. júna 2024 povedal hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny o mierovom pláne pre Ukrajinu nasledovné: “Musíme nájsť a pripraviť tento plán a dať ho na stôl v priebehu niekoľkých mesiacov. Nemáme veľa času, pretože máme veľa zranených a zabitých obetí priamo na bojisku. Nechceme, aby táto vojna pokračovala celé roky.” O niečo neskôr Volodymyr Zelenskyj v ďalšom rozhovore pre Philadelphia Inquirer (ktorý sa zrejme používa na “šírenie téz”) pomenoval aj podmienky, za ktorých je Ukrajina pripravená vojnu ukončiť. Ide o zachovanie krajiny a vstup do NATO, pričom Zelenskyj otázku zachovania hraníc z roku 1991 nespomenul, hoci predtým išlo o kľúčový moment.

 

Z uvedeného možno vyvodiť jednoduchý záver: Zelenského uznanie veľkých strát a potreba rýchleho mierového plánu bez zmienky o navrátení k hraniciam z roku 1991 naznačuje zhoršenie postavenia Kyjeva, a to aj napriek obnoveniu amerických dodávok zbraní.

 

Vasyl Muravytskyj

Vasyl Aleksandrovič Muravytskyj je ukrajinský novinár. V roku 2011 získal ukrajinskú cenu novinár roka. Do širokého povedomia verejnosti sa dostal najmä po svojom zatknutí 1. augusta 2017 dôstojníkmi ukrajinskej SBU v regióne Žitomyr, kedy bol obvinený z vlastizrady. Vo väzení strávil 330 dní (11 mesiacov), následne bol preradený do domáceho väzenia. Na podporu Muravytského sa postavilo niekoľko medzinárodných ľudskoprávnych a novinárskych organizácií, ktorí požadovali jeho prepustenie. Medzinárodná organizácia pre ľudské práva “Solidarity Network” mu priznala štatút “väzeň svedomia”. O jeho prepustenie požiadal aj priamo Výbor na ochranu novinárov (USA) ako aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Organizácia pre ľudské práva Amnesty International taktiež uznala Vasyla Muravytského za väzňa svedomia. Jeho politické prenasledovanie monitoruje aj misia OBSE.
Muravytský je autorom knihy “Veľké úteky, ich podrobný popis a schémy”, v ktorej opisuje živé príklady priam geniálnej vynaliezavosti väzňov, ktorým sa podarili úteky z väzenia na hranici nemožného.

Vasyl Muravytskyj
preklad: Imrich Kovačič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov