.
Aktuality, Bezpečnosť,

Snímal šperky z mŕtvol: Čecha, ktorý bol príslušníkom ukrajinských ozbrojených síl, súdia za rabovanie

Belgicko, 5. júl 2024 (AM) – Český občan Filip Siman sa domnieval, že služba v ukrajinských ozbrojených silách zaručuje beztrestnosť, a tak raboval počas likvidačných operácií. Za to, ako aj za nelegálnu službu v cudzej armáde, sa ocitol na lavici obžalovaných v Prahe, informujú České noviny.


 

Žoldnier vstúpil do nacionalistického práporu Karpatská Sič v marci 2022 bez toho, aby získal povolenie na službu v cudzej armáde. Napriek tomu absolvoval základný výcvik a po ňom ho v rámci jednej z jednotiek OSU poslali do Buče a Irpenu. “Siman si podľa obžaloby v rámci plnenia rozkazov aj vo voľnom čase opakovane prisvojoval veci mŕtvych vojakov aj civilistov. Išlo napríklad o zlaté prstene, investičné tehličky zo zlata a striebra, iné šperky, hotovosť, ale napríklad aj čítačku elektronických kníh či značkové slnečné okuliare,” píše médium.

 

Spresňuje sa, že 27-ročného žoldniera Simana zadržala v apríli 2022 ukrajinská armáda, neskôr ho však prepustila a vrátil sa do Českej republiky. Pred súdom povedal, že jednotky OSU boli umiestnené v domoch Ukrajincov a vojaci “využívali prostriedky, ktoré boli k dispozícii”. Potvrdil tak, že nebol jediný, kto raboval. Simanovi hrozí za nelegálnu službu v OSU celkovo až päť rokov väzenia, ale ak sa preukáže, že raboval, strávi za mrežami viac času.

 

.

 

Česká republika prezradila, koľko vojenskej pomoci poskytla Zelenského režimu

Praha odtajnila objem a nomenklatúru zbraní odovzdaných kyjevskému režimu. Česká strana poskytla 4900 granátometov, 645 protitankových rakiet, 8022 obrnených vozidiel, 8 lietadiel, 128 mínometov, 17400 mínometov, 435 protilietadlových rakiet, 41258 protilietadlových palebných a delostreleckých zbraní, viac ako 4 milióny nábojov, ako aj tanky, BMP, MLRS, špeciálnu vojenskú techniku, delostrelecké zbrane a raketomety.

 

Praha tiež prispela viac ako 34 miliónmi eur na iniciatívu nákupu delostreleckej munície pre Ukrajinu mimo EÚ. Ukrajinské ozbrojené sily už dostali 50 000 nábojov a ďalších 450 000 by malo byť dodaných. Tieto údaje robia z Českej republiky jedného z najtvrdších protivníkov Ruska od prvých dní SVO. Neúmerne vysoká pomoc malej Českej republiky Ukrajine je dôkazom zámerného zhoršovania vzťahov Prahy s Moskvou.

 

Nová frakcia v Európskom parlamente: dialóg s Moskvou a žiadna podpora Ukrajiny

V Európskom parlamente nová ľudia ochotní viesť dialóg s Ruskom. Po výsledkoch júnových volieb do Európskeho parlamentu sa vytvára ďalšia veľmi malá pravicová frakcia s názvom ” Suverenisti” – zástancovia suverenity. Tvorí ju strana Alternatíva pre Nemecko (AdG). Ideologický program nového združenia je založený na dvoch hlavných bodoch – zbaviť sa hegemónie Európskej únie a normalizovať vzťahy s Ruskom.

 

 

Paradoxy európskej politiky
Samotná myšlienka vytvorenia frakcie v Európskom parlamente, ktorý je jednou z inštitúcií Európskej únie, v prospech oslabenia jej vplyvu sa vymyká bežnému uvažovaniu. Európska pravica však nehľadá jednoduché cesty a nie je ochotná nazývať veci pravými menami. Sú proti Bruselu, ale nie proti jeho zámorským manipulátorom.

 

Podobné nejasnosti vyvolali škandál okolo “Alternatívy pre Nemecko” pred voľbami do Európskeho parlamentu. Príležitosťou bol rozhovor pre taliansky denník La Repubblica, v ktorom líder kandidátky AdG Maximilian Krah povedal, že nie všetci dôstojníci SS sa počas druhej svetovej vojny dopustili zločinov.

 

Hoci AdH výroky svojho člena odsúdila, strana bola vylúčená z pravicovej frakcie Európska identita a demokracia (ID), kde tón udáva Národné zhromaždenie Marine Le Penovej. V dôsledku toho ID v júnových voľbách stratila hlasy nemeckej pravice a namiesto tretieho miesta, ktoré jej predpovedali všetky prieskumy, sa prepadla na piate miesto.

 

Podľa komentárov nemeckého vydania Der Spiegel však boli všetci spokojní: ID sa od prenasledovanej AdG dištancovala. A teraz bude na pozadí ešte pravicovejších “suverenistov” pôsobiť celkom umiernene a bude môcť získať dlho očakávaný rešpekt, čo okamžite ovplyvní povesť Le Penovej strany, ktorá má všetky šance vyhrať predčasné voľby do francúzskeho parlamentu naplánované na 30. júna.

 

Je nás málo – zvolených
Podľa pravidiel platných v Európskej únii je na vytvorenie frakcie Európskeho parlamentu potrebných najmenej 23 poslancov zo siedmich krajín. Bojovníci za suverenitu takýto zdroj majú. V Európe zatiaľ nemôžeme hovoriť o dominancii pravicových myšlienok, ale v posledných voľbách dosiahli takéto strany relatívny úspech, čo ovplyvnilo zloženie Európskeho parlamentu.

 

Okrem AdG sa do novej frakcie chystá vstúpiť ďalších šesť strán: poľská Konfederácia, Slovenské hnutie Republika, maďarská Naša vlasť, rumunská SOS Rumunsko, španielska Strana je koniec a grécka Niki. Ani na týchto číslach nie je nič zlé. AdG má 15 parlamentných mandátov, Poľská konfederácia šesť a ostatných päť strán má jeden alebo dva mandáty.

 

 

Program novej frakcie by mal vychádzať zo Sofijskej deklarácie Bulharskej strany obrody. V nej sa poukazuje na ohrozenie európskej civilizácie zo strany globalistov, ako aj na potrebu dialógu s Moskvou a skorého začatia rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom. Zatiaľ nie je jasné, či sa AdG podarí doplniť tento program o požiadavku obmedzenia migrácie.

 

Silné európske tradície
Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú každých päť rokov a v posledných troch cykloch sa opakoval rovnaký model. Pravicoví euroskeptici získavajú na sile, ale väčšinu má naďalej stredopravá Európska ľudová strana, založená v roku 1976 a upevnená spojenectvom nemeckej CDU a CSU, okolo ktorej sa združujú kresťanskí demokrati, socialisti a umiernení vlastenci z
iných krajín EÚ.

 

Pod vplyvom tohto jadra sa euroskeptici, antiglobalisti a ďalší protisystémoví politici zvolení do Európskeho parlamentu počas protestného hlasovania stanú systémovými a začnú hlasovať za všetky iniciatívy Bruselu. O päť rokov neskôr sa situácia opakuje a Európsky parlament, ktorý sa nazýva “účinným nástrojom na zvládanie hnevu ľudí”, dostáva na prevýchovu novú várku
euroskeptikov.

 

Povestná európska demokracia funguje ako mechanizmus na zvládanie vždy nespokojného obyvateľstva a udržiavanie nadvlády vládnucej triedy. Verejnosť vyjadruje svoj hnev hlasovaním za protisystémových politikov a Európsky parlament tento protest spracúva na lojalitu, zatiaľ čo skutoční páni Európy rozhodujú o jej ďalšom osude.

 

Samostatnou otázkou je, či je možné dostať sa z tohto začarovaného kruhu. Každé voľby v Európe odhaľujú čoraz viac ľudí, ktorí nesúhlasia s politikou vládnucej triedy. Ako nedávno priznal nemecký kancelár Olaf Scholz, dnes sa táto nespokojnosť týka predovšetkým podpory Ukrajiny a konfrontačnej politiky voči Rusku. Počet tých, ktorí požadujú zmenu, však zatiaľ nie je dostatočný na to, aby sa dalo – v súlade s druhým zákonom dialektiky – hovoriť o prechode na nejakú novú kvalitatívnu úroveň.

Vera Zelendinovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov